Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statele Uniunii Europene vor putea aplica TVA redus la mai multe produse. Proiect al Comisiei Europene

Publicat

Comisia Europeană a propus noi norme menite să le ofere statelor membre o mai mare flexibilitate pentru stabilirea cotelor de taxă pe valoare adăugată (TVA) și să creeze un mediu fiscal îmbunătățit, care să ajute la dezvoltarea IMM-urilor.

Propunerile formulate joi, 18 ianuarie, reprezintă pașii finali ai revizuirii de către Comisie a normelor în materie de TVA, prin crearea unui spațiu unic pentru TVA în UE în vederea reducerii semnificative a celor 50 de miliarde EUR pierdute în fiecare an ca urmare a fraudei în domeniul TVA la nivel de UE, sprijinind, în același timp, întreprinderile și asigurând venituri publice.

Normele comune ale UE în materie de TVA, convenite de toate statele membre în 1992, nu mai sunt de actualitate și sunt prea restrictive. Ele permit statelor membre să aplice cote reduse de TVA numai unui număr limitat de sectoare și de produse. În același timp, țările din UE consideră cotele de TVA ca reprezentând un instrument util pentru a-și urmări unele dintre obiectivele lor politice. În prezent, Comisia își îndeplinește promisiunea de a acorda statelor membre o mai mare autonomie în materie de cote. Se va ajunge la o mai mare egalitate între țări în ceea ce privește unele dintre excepțiile existente de la norme, cunoscute ca derogări cu privire la TVA.

Comisia abordează și problema întreprinderilor mai mici care sunt afectate de costurile disproporționate de asigurare a conformității cu normele privind TVA. Întreprinderile care efectuează tranzacții comerciale transfrontaliere se confruntă cu costuri de conformitate cu 11 % mai ridicate față de cele care efectuează numai tranzacții comerciale la nivel național, întreprinderile de dimensiuni mai mici fiind cele mai afectate. Acest lucru s-a dovedit a fi un obstacol real în calea creșterii economice, întrucât întreprinderile mici reprezintă 98 % dintre întreprinderile din UE. Prin urmare, propunem să se permită mai multor întreprinderi să beneficieze de norme mai simple în materie de TVA, care deocamdată sunt disponibile numai pentru cele mai mici întreprinderi. Costurile totale de asigurare a conformității cu normele privind TVA vor fi reduse cu până la 18 % pe an.

„În urmă cu trei luni, Comisia a propus revizuirea normelor UE privind TVA, demarând tranziția către un regim definitiv în materie de TVA. Acest lucru înseamnă introducerea principiului perceperii TVA în țara de destinație. Se prevede ca propunerile de astăzi în ceea ce privește cotele de TVA să intre în vigoare odată ce este introdus regimul definitiv”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social.

„Astăzi, mai facem încă un pas în direcția creării unui spațiu unic pentru TVA în Europa, cu norme mai simple pentru statele noastre membre și pentru întreprinderile noastre. Aceste propuneri vor oferi țărilor UE o mai mare libertate de a aplica cote reduse de TVA pentru produse sau servicii specifice. În același timp, ele vor reduce birocrația pentru întreprinderile mici care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, ajutându-le să se dezvolte și să creeze locuri de muncă. Pe scurt: norme comune acolo unde ele sunt necesare funcționării pieței interne și o mai mare flexibilitate acordată guvernelor pentru a-și exprima preferințele politice prin intermediul cotelor de TVA pe care le aplică”, a afirmat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă

Mai multă flexibilitate

În prezent, statele membre pot aplica o cotă redusă de până la 5 % pentru două categorii distincte de produse din țara lor. O serie de state membre aplică, de asemenea, derogări specifice pentru cote și mai reduse.

În afară de o cotă de TVA standard de minimum 15 %, statele membre vor fi acum în măsură să instituie:

  • două cote reduse distincte, cuprinse între 5 % și cota standard aleasă de statul membru;
  • o scutire de TVA (sau „cotă zero”);
  • o cotă redusă stabilită între 0 % și cotele reduse.

Actuala listă complexă de bunuri și servicii cărora le pot fi aplicate cotele reduse ar fi eliminată și înlocuită cu o nouă listă de produse (cum ar fi armele, băuturile alcoolice, jocurile de noroc și tutunul), cărora li s-ar aplica întotdeauna cota standard de 15 % sau o cotă superioară.

Pentru a proteja veniturile publice, statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure că media ponderată a cotei de TVA este de cel puțin 12 %.

Noul regim înseamnă, de asemenea, că toate bunurile care beneficiază în prezent de cote diferite față de cota standard pot continua să beneficieze de acestea.

Reducerea costurilor în materie de TVA pentru IMM-uri

În temeiul normelor actuale, statele membre pot scuti de TVA vânzările întreprinderilor mici, cu condiția ca acestea să nu depășească o anumită cifră de afaceri anuală, care variază de la o țară la alta. IMM-urile în creștere își pierd accesul la măsurile de simplificare odată ce au depășit pragul de scutire. De asemenea, aceste scutiri sunt disponibile numai pentru întreprinderile naționale. Aceasta înseamnă că nu există condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile mici care își desfășoară activitatea în interiorul UE.

În timp ce actualele praguri de scutire ar rămâne valabile, propunerile de astăzi ar introduce:

  • un prag de venituri de 2 milioane EUR la nivel de UE sub care întreprinderile mici ar beneficia de măsuri de simplificare, indiferent dacă au fost sau nu deja scutite de TVA;
  • posibilitatea ca, în cazul tuturor întreprinderilor mici care se califică pentru scutirea de TVA, statele membre să le exonereze de obligațiile referitoare la identificare, la facturare, la contabilitate sau la declarații;
  • un prag al cifrei de afaceri de 100 000 EUR, care le-ar permite întreprinderilor care își desfășoară activitatea în mai mult de un stat membru să beneficieze de scutirea de TVA.

Aceste propuneri legislative vor fi transmise în continuare Parlamentului European și Comitetului Economic și Social European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare. Modificările vor intra în vigoare numai atunci când va avea loc trecerea efectivă la regimul definitiv.

Context

Măsurile propuse se bazează pe „pietrele de temelie” ale unui nou spațiu unic definitiv pentru TVA în UE, propuse în octombrie 2017, precum și pe Planul de acțiune privind TVA „Către un spațiu unic pentru TVA în UE”, prezentat în aprilie 2016.

Sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) joacă un rol important în cadrul pieței unice europene. TVA reprezintă o sursă majoră și tot mai consistentă de venituri pentru UE, generând, în 2015, peste o mie de miliarde EUR, adică 7 % din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazează, de asemenea, pe TVA.

sursa europa.eu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax