Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statistică: Salariul mediu net al românilor a scăzut în luna iulie 2023

Publicat

bani lei monede

Câștigul salarial mediu net în România a înregistrat o scădere în luna iulie 2023, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Scăderea a fost de 35 de lei (-0,8%) în comparație cu luna anterioară, situându-se la 4.565 de lei. Acest declin vine în contextul în care valoarea cea mai mică a câștigului salarial net se menține în continuare în industria hotelurilor și restaurantelor.

Câștiguri în luna iulie 2023

În detaliu, câștigul salarial mediu brut în iulie 2023 a fost de 7.317 lei, înregistrând o scădere de 0,6% față de luna iunie 2023.

Valorile cele mai ridicate ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activitățile de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, cu 10.584 lei, în timp ce cele mai scăzute câștiguri au fost înregistrate în hoteluri și restaurante, cu 2.546 lei.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%.

Totuși, datele arată că există fluctuații semnificative lunare în câștigurile salariale, influențate în principal de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători.

Indicele câștigului salarial real

Potrivit INS, indicele câștigului salarial real a fost de 104,9% în iulie 2023 față de iulie 2022 și de 99,1% față de iunie 2023.

Comparat cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 232,6%, cu o ușoară scădere de 2,1 puncte procentuale față de luna iunie 2023.

Fluctuațiile din cursul anului sunt determinate în mare parte de acordarea premiilor ocazionale, drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, precum și de performanțele de producție sau încasările mai mici în funcție de contracte și proiecte.

Acestea pot duce la creșteri sau scăderi, în funcție de momentul în care sunt acordate, dar, în final, duc la estomparea fluctuațiilor în câștigurile salariale lunare pe tot parcursul anului.

Sectorul bugetar și scăderile câștigurilor

În sectorul bugetar, în luna iulie 2023, câștigul salarial mediu net a înregistrat scăderi ușoare în învățământ (-3,0%), administrația publică (-0,6%) și sănătate și asistență socială (-0,5%).

Aceste scăderi au fost cauzate de acordarea de prime ocazionale în lunile precedente, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, precum și de nerealizările de producție sau încasările mai mici în anumite activități economice.

În concluzie, câștigul salarial mediu net în România rămâne subiectul unor fluctuații lunare semnificative, influențate de diverse factori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax