Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statul român, obligat de CEDO să plătească despăgubiri pentru refuzul restituirii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

Publicat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât, marţi, că Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia trebuie să primească despăgubiri de 25.000 de euro de la statul român. Decizia a fost dată în urma sesizării din 2003, prin care Arhidieceza arăta că nu i-au fost restituite Biblioteca „Batthyaneum” şi Institutul de astronomie, confiscate în regimul comunist.

CEDO a decis ca Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia să primească de la statul român 15.000 de euro, pentru prejudiciul moral adus şi 10.000 de euro, cheltuieli de judecată.

Arhidieceza a revendicat clădirea „Batthyaneum”, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 13/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. Nu a obţinut decizie favorabilă la Curtea de Apel Alba Iulia, iar în 14 octombrie 2003 s-a adresat CEDO.

Curtea europeană a constatat că, timp de aproape 14 ani, de când Arhidieceza a început procedura prevăzută în actul normativ, nu a fost luată nicio decizie care să fie adusă la cunoştinţa petentului, absenţa unei acţiuni pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu de mare valoare culturală şi istorică fiind cu atât mai greu de înţeles, potrivit hotărârii de marţi a Curţii. Astfel, a constatat încălcarea articolului 1, din Protocolul adiţional 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce prevede protecţia proprietăţii.

Comunitatea romano-catolică din Alba Iulia a primit, ca donaţie, de la episcopul Ignattius Batthyany, institutul de astronomie şi biblioteca „Batthyaneum”, în 31 iulie 1798. Acestea cuprindeau o colecţie valoroasă de cărţi vechi, iar episcopul dorea să fie accesibilă publicului larg, cu condiţia să nu fie mutate de la Alba Iulia.

În 1947, autorităţile comuniste au preluat clădirea şi au trecut-o în administrarea Bibliotecii centrale de stat. În 1998, a fost dată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13, prin care se prevedea restituirea celor două instituţii, Arhidiecezei de Alba Iulia, însă aceasta a fost chemată însă în instanţă de PSD.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toma

    miercuri, 26.09.2012 at 07:22

    Fratilor ortodoxi ? Nu inteleg de ce nu revendicati Mostenirea Gojdu ( aproape 1 miliard euro in terenuri si cladiri situate in centrul Budapestei ) lasata voua prin testament de inaltul prelat ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax