Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Statul român pregăteşte un sistem de alertă care va scana toate site-urile web din spațiul cibernetic național și va avertiza care sunt infectate

Publicat


internet site adresaStatul român intențonează, începând din anul 2019, să scaneze prin intermediul unui sistem deținut de CERT-RO toate site-urile web găzduite în România (.ro, .net, .org) pentru a vedea dacă acestea sunt infectate cu viruși care pot afecta pe cei care vizitează acele pagini, potrivit unui anunț făcut miercuri de ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan.

Ulterior, autoritățile vor notifica deținătorii site-urilor infectate pentru a lua măsuri și marii producătorii de browsere web (Mozilla, Chrome, IE) pentru a afișa la deschiderea paginii web o notificare că acel site este compromis și că dacă intri o faci pe riscul tău. Costul este estimat la trei milioane de lei, licitația urmând a fi lansata chiar săptămâna viitoare.

Anuntul a fost făcut miercuri de către Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, și Augustin Jianu, directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

„Este important ca noi să protejăm cetățenii. Nu facem altceva decât să vizităm site-urile, ca un utilizator normal, și să vedem cum ne afectează și în funcție de asta să-l notificăm pe deținătorul site-ului, eventual să comunicăm către Chrome, Mozilla, Internet Explorer faptul că acel domeniu este compromis și să afișeze un mesaj de avertizare înainte ca utilizatorii să viziteze pagina. Ați văzut acum că în astfel de cazuri apare un mesaj – <acest domeniu este compromis, îl accesezi pe riscul tău>. Ceva de genul acesta, am vrea și noi”, a declarat miercuri Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO.

Ministrul Marius Bostan a precizat că proiectul este avizat deja de Consiliul Tehnico-Economic și că săptămâna viitoare licitația va fi urcată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

„Am dori ca acest sistem de alertă să fie operațional până la sfârșitul anului 2018”, a spus ministrul Marius Bostan.

Licitația va cuprinde mai multe loturi, unul dintre acestea fiind pentru început proiectul tehnic.

„Proiectul întreg are ca scop creșterea capacității noastre de investigare a incidentelor cibernetice. Prima parte se va referi la instrumente de investigare a incidentelor. A doua parte se referă la cunoaștere și aceasta se poate face prin acest tip de alertă”, a mai spus Jianu.

17.088 de domenii „.ro” au fost raportate în 2015 la CERT-RO ca fiind compromise.

Numărul de domenii .ro raportate ca find compromise a crescut cu 58% anul trecut, arată datele centrului de răspuns la incidente de securitate cibernetică. Datele CERT-RO arată că peste un sfert din numărul de adrese IP  alocate României anul trecut au fost înregistrate cu probleme de securitate mai mici sau mai mari: vulnerabilități, botnet-uri malware.

Practic, 26% (2,3 milioane) din totalul IP-urilor unice alocate spațiului cibernetic național au fost implicate în cel puțin o alertă de securitate cibernetică.

Raportul arată că 17.088 de domenii „.ro” au fost raportate anul trecut la CERT-RO ca fiind compromise, ceea ce înseamnă o creștere cu 58% față de 2014. Cât înseamnă 17.000 de domenii „.ro” față de numărul total? 2% din numărul total și circa 6% din numărul celor active.

sursa: hotnews.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Oficial MFP: Prețurile diferite față de UE la carburanți nu sunt determinate de nivelul taxelor

Publicat

scumpiri

În România ponderea taxelor în prețurile finale ale benzinei fără plumb și motorinei sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, susține Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), răspunzând unei interpelări adresate de un deputat. „Astfel, la benzina fără plumb această pondere reprezintă 54% din prețurile finale, iar la nivelul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, filmul dedicat fenomenului Pitești, în care joacă Kira Hagi, va fi proiectat la Alba Iulia

Publicat

ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, primul film artistic având ca temă Experimentul Pitești, unul dintre cele mai teribile experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă, va fi difuzat marți, 22 octombrie, ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. În film joacă și Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi. Acesta s-a arătat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pădurarul care apare în ancheta RECORDER, snopit în bătaie după apariția reportajului

Publicat

Răzvan Cenușă, pădurarul din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, care a avut curajul să apară într-un reportaj realizat de jurnaliştii de la Recorder, în care se arată cum se fură legal din pădurile Bucovinei, a fost snopit în bătaie după difuzarea materialului.  Informația a fost făcută publică de activistul de mediu Tiberiu Boşutar pe site-ul său, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

REVOLTĂTOR: Voluntarii care refăceau locuința unei familii sărmane din Gorj, reclamați de vecinii invidioși

Publicat

Mai mulți localnici din satul Bobu (Gorj) au depus reclamații contra voluntarilor veniți să refacă locuința unei familii sărace. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați de zgomotul produs, iar unii săteni chiar îi înjurau pe voluntari atunci când treceau prin fața casei, scrie publicația locală igj.ro. Sătenii s-au plâns la primărie că sunt deranjați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate