Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statul român pregăteşte un sistem de alertă care va scana toate site-urile web din spațiul cibernetic național și va avertiza care sunt infectate

Publicat

internet site adresa Statul român intențonează, începând din anul 2019, să scaneze prin intermediul unui sistem deținut de CERT-RO toate site-urile web găzduite în România (.ro, .net, .org) pentru a vedea dacă acestea sunt infectate cu viruși care pot afecta pe cei care vizitează acele pagini, potrivit unui anunț făcut miercuri de ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan.

Ulterior, autoritățile vor notifica deținătorii site-urilor infectate pentru a lua măsuri și marii producătorii de browsere web (Mozilla, Chrome, IE) pentru a afișa la deschiderea paginii web o notificare că acel site este compromis și că dacă intri o faci pe riscul tău. Costul este estimat la trei milioane de lei, licitația urmând a fi lansata chiar săptămâna viitoare.

Anuntul a fost făcut miercuri de către Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, și Augustin Jianu, directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO.

„Este important ca noi să protejăm cetățenii. Nu facem altceva decât să vizităm site-urile, ca un utilizator normal, și să vedem cum ne afectează și în funcție de asta să-l notificăm pe deținătorul site-ului, eventual să comunicăm către Chrome, Mozilla, Internet Explorer faptul că acel domeniu este compromis și să afișeze un mesaj de avertizare înainte ca utilizatorii să viziteze pagina. Ați văzut acum că în astfel de cazuri apare un mesaj – <acest domeniu este compromis, îl accesezi pe riscul tău>. Ceva de genul acesta, am vrea și noi”, a declarat miercuri Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO.

Ministrul Marius Bostan a precizat că proiectul este avizat deja de Consiliul Tehnico-Economic și că săptămâna viitoare licitația va fi urcată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

„Am dori ca acest sistem de alertă să fie operațional până la sfârșitul anului 2018”, a spus ministrul Marius Bostan.

Licitația va cuprinde mai multe loturi, unul dintre acestea fiind pentru început proiectul tehnic.

„Proiectul întreg are ca scop creșterea capacității noastre de investigare a incidentelor cibernetice. Prima parte se va referi la instrumente de investigare a incidentelor. A doua parte se referă la cunoaștere și aceasta se poate face prin acest tip de alertă”, a mai spus Jianu.

17.088 de domenii „.ro” au fost raportate în 2015 la CERT-RO ca fiind compromise.

Numărul de domenii .ro raportate ca find compromise a crescut cu 58% anul trecut, arată datele centrului de răspuns la incidente de securitate cibernetică. Datele CERT-RO arată că peste un sfert din numărul de adrese IP  alocate României anul trecut au fost înregistrate cu probleme de securitate mai mici sau mai mari: vulnerabilități, botnet-uri malware.

Practic, 26% (2,3 milioane) din totalul IP-urilor unice alocate spațiului cibernetic național au fost implicate în cel puțin o alertă de securitate cibernetică.

Raportul arată că 17.088 de domenii „.ro” au fost raportate anul trecut la CERT-RO ca fiind compromise, ceea ce înseamnă o creștere cu 58% față de 2014. Cât înseamnă 17.000 de domenii „.ro” față de numărul total? 2% din numărul total și circa 6% din numărul celor active.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax