Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statul se împrumută de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcția de locuințe cu chirie, destinate tinerilor

Publicat

ANL

ANL vasile alecsandri1 Guvernul vrea să construiască aproape 7.000 de locuințe pentru familii și persoane tinere din toată țara. Beneficiarii ar urma să plătească chirie la început, iar ulterior vor avea posibilitatea de a cumpăra locuința la un preț accesibil. O propunere legislativă pentru aprobarea împrumutului de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, după ce a fost semnat un acord în acest sens, a fost înregistrată la Senat.

Costul total net estimat al proiectului este de 250 de milioane de euro, excluzând taxele și impozitele datorate pe teritoriul țării, care se vor acoperi de la buget, din sursele proprii ale ANL și din bugetele locale. Împrumutul de la BDCE va acoperi 175 de milioane de euro din sumă, reprezentând circa 70% din costul total net. Contribuția României va fi de 75 de milioane de euro, dintre care 37,5 milioane de euro sume alocate în bugetul MDRAP și transferate ANL și/sau surse proprii ANL, precum și 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate în bugeturile locale (terenuri și viabilizarea acestora).

Potrivit expunerii de motive a proiectului, MDRAP va realiza acest proiect prin ANL, iar proiectul va fi implementat într-o perioadă de circa 5 ani, între 2016 și 2020.

„Proiectul răspunde unei nevoi sociale reale în România unde numărul foarte mic de unități locative deținute de stat sau de unitățile administrativ teritoriale coroborat cu nivelul redus al tinerelor familii conduce la imposibilitatea multor tineri de a închiria/cumpăra o locuință în condițiile pieței și îi obligă să locuiască în continuare cu părinții”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit Guvernului, grupurile țintă sunt familiile/persoanele tinere cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au venituri sub cel mediu pe economie: “Proiectul vizează problemele locative ale specialiștilor din diverse domenii, cum ar fi cadrele didactice sau medicii, numărul insuficent al acestora, mai ales în unitățile administrativ-teritoriale mai mici fiind determinat și de lipsa locuințelor disponibile”.

De asemenea, condiția ca locul de muncă al beneficiarilor finali să fie în aceeași localitate în care se află și locuința va contribui la dezvoltarea economică a unității administrativ-teritoriale respective, se mai precizează în expunerea de motive.

Fiecare unitate din teritoriu va trimite prin Ministerul Dezvoltării și ANL cererile înregistrate de la tinerii care doresc să locuiască cu chirie la stat. Repartizarea acestora în locuințele construite de ANL se va face tot de primăriile și consiliile locale care au făcut solicitările.

Împrumutul BDCE, de 175 de milioane de euro, este acordat pe 20 de ani, din care 5 ani sunt perioada de grație, la o dobândă de bază egală cu dobânda EURIBOR la depozitele la 6 luni.

„Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente împrumutului se asigură conform legislației în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanțărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale”,  prevede acordul-cadru de împrumut.

sursa: legestart.net, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax