Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statul se împrumută de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcția de locuințe cu chirie, destinate tinerilor


Publicat

ANL

ANL vasile alecsandri1Guvernul vrea să construiască aproape 7.000 de locuințe pentru familii și persoane tinere din toată țara. Beneficiarii ar urma să plătească chirie la început, iar ulterior vor avea posibilitatea de a cumpăra locuința la un preț accesibil. O propunere legislativă pentru aprobarea împrumutului de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, după ce a fost semnat un acord în acest sens, a fost înregistrată la Senat.

Costul total net estimat al proiectului este de 250 de milioane de euro, excluzând taxele și impozitele datorate pe teritoriul țării, care se vor acoperi de la buget, din sursele proprii ale ANL și din bugetele locale. Împrumutul de la BDCE va acoperi 175 de milioane de euro din sumă, reprezentând circa 70% din costul total net. Contribuția României va fi de 75 de milioane de euro, dintre care 37,5 milioane de euro sume alocate în bugetul MDRAP și transferate ANL și/sau surse proprii ANL, precum și 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate în bugeturile locale (terenuri și viabilizarea acestora).

Potrivit expunerii de motive a proiectului, MDRAP va realiza acest proiect prin ANL, iar proiectul va fi implementat într-o perioadă de circa 5 ani, între 2016 și 2020.

„Proiectul răspunde unei nevoi sociale reale în România unde numărul foarte mic de unități locative deținute de stat sau de unitățile administrativ teritoriale coroborat cu nivelul redus al tinerelor familii conduce la imposibilitatea multor tineri de a închiria/cumpăra o locuință în condițiile pieței și îi obligă să locuiască în continuare cu părinții”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit Guvernului, grupurile țintă sunt familiile/persoanele tinere cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au venituri sub cel mediu pe economie: “Proiectul vizează problemele locative ale specialiștilor din diverse domenii, cum ar fi cadrele didactice sau medicii, numărul insuficent al acestora, mai ales în unitățile administrativ-teritoriale mai mici fiind determinat și de lipsa locuințelor disponibile”.

De asemenea, condiția ca locul de muncă al beneficiarilor finali să fie în aceeași localitate în care se află și locuința va contribui la dezvoltarea economică a unității administrativ-teritoriale respective, se mai precizează în expunerea de motive.

Fiecare unitate din teritoriu va trimite prin Ministerul Dezvoltării și ANL cererile înregistrate de la tinerii care doresc să locuiască cu chirie la stat. Repartizarea acestora în locuințele construite de ANL se va face tot de primăriile și consiliile locale care au făcut solicitările.

Împrumutul BDCE, de 175 de milioane de euro, este acordat pe 20 de ani, din care 5 ani sunt perioada de grație, la o dobândă de bază egală cu dobânda EURIBOR la depozitele la 6 luni.

„Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente împrumutului se asigură conform legislației în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanțărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale”,  prevede acordul-cadru de împrumut.

sursa: legestart.net, senat.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Autoturism cuprins de flăcări în comuna Stremț. Intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri

Pompierii din Aiud intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Incidentul a fost anunțat în satul Geomal, comuna Stremț.

Pompierii intervin în cooperare cu SVSU Stremț.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid”, în Alba. O femeie i-a dat unui escroc bijuterii în valoare de 15.000 de lei

Publicat

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid” a intrat în atenția Poliției Alba. O femeie din Aiud a fost păcălită de un necunoscut să-i dea bunuri cu o valoare consistentă.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.30, Poliţia Municipiului Aiud a fost sesizată de o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că a fost sunată de către un individ care a pretins că este medic și care i-a spus că nepotul său este internat în spital, în stare gravă, infectat cu SARS-COV-2 și are nevoie de un aparat, în valoare de 15.000 de euro, pentru a fi menținut în viață.

Vezi și Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Individul i-a spus femeii că o să-l trimită pe asistentul său pentru a ridica bunurile de valoare sau sumele de bani de care dispune, iar, la scurt timp, la ușa acesteia s-a prezentat un bărbat căruia i-a dat bijuterii în valoare de 15.000 de lei.

Abia după aceea femeia și-a sunat nepotul, care este sănătos și în afara oricărui pericol și și-a dat seama că a fost înșelată.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului și fac apel la cetățeni pentru a manifesta prudență în situațiile în care sunt abordați de persoane necunoscute care își atribuie diverse calități și le pretind sume de bani sau bunuri.

Poliția Alba solicită celor la care ajunge această informație să ia legătura cu vârstnicii din familiile lor, să le descrie acest mod de operare, să îi sfătuiască să nu dea crezare unor astfel de povești și să nu accepte, sub nicio formă, să dea bani sau bunuri unor necunoscuți care se prezintă la ușa lor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO: INCENDIU la Bistra. Acoperișul unei case a luat foc. Pompierii intervin cu trei autospeciale

Publicat

Pompierii din Cîmpeni au fost chemați să intervină, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Bistra.

Din primele date, flăcările au cuprins acoperișul unei case.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă violent, cu posibilitate de extindere.

La fața locului s-au deplasat pompierii cu două autospeciale de stins incendii și o autospecială SMURD.

UPDATE, ora 19.35: Incendiul a fost localizat. ISU Alba transmite că a fost afectat acoperișul imobilului, pe o suprafață de 60 mp.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare INSP. Nu este recomandată dezinfecţia suprafeţelor în școli cu lămpi UV

Publicat

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor în unităţile de învăţământ cu scopul limitării transmiterii COVID-19.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Conform sursei citate, utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafeţelor din încăperi.

„Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, subliniază INSP.

Totodată, INSP atrage atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzute atât în recomandările naţionale, cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, se mai arată în comunicatul citat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate