Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Statul va plăti între 30 şi 100 euro pe hectar, pentru fiecare an de arendare a terenurilor agricole

Publicat

Persoanele cu vârste de peste 55 de ani care dau în arendă terenurile agricole vor primi anual între 30 şi 100 de euro de la stat pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani, iar în cazul vânzării prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii. Cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioadă de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani, se menţionează în proiect.

Primele se acordă o singură dată în cazul vânzării sau timp de maxim 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data împlinirii vârstei de 70 de ani de către cedent.

Pentru a beneficia de prime, persoanele care cedează terenurile trebuie să aibă cel puţin 55 de ani şi să fie cu cel mult 10 ani mai tineri decât vârsta normală de pensionare şi să înceteze definitiv orice activitate agricolă cu caracter comercial.

De asemenea, persoanele care arendează aceste terenuri trebuie să fie  încadrați în sistemul de pensii sau alte drepturi de asigurări sociale. Persoanele pensionate pe caz de boală, gradele I şi II, indiferent de vârstă, care îşi dovedesc incapacitatea de a munci fac excepție.

Legea va interzice scoaterea din circuitul agricol a terenurilor cedate pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la data expirării contractului de arendă, respectiv 10 ani de la data înstrăinării. Un alt aspect este faptul că, în cazul decesului proprietarului de teren, moștenitorii vor încasa prima dată de stat.

Resursele financiare necesare pentru plata primei, precum şi pentru garantarea creditelor contractate pentru cumpărarea terenurilor se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar cele pentru susţinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale şi a serviciilor de cadastru şi publicitate imobiliară se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax