Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„STATUS – Agendele de strategie teritorială ale sistemelor urbane”: Proiect de aproape 2 milioane de euro implementat în Alba Iulia

Publicat

Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia anunţă debutul punerii în practică a unui proiect nou finanţat cu fonduri externe nerambursabile. Iniţiativa intitulată „STATUS – Agendele de strategie teritorială ale sistemelor urbane pentru oraşele mici şi mijlocii” este susţinută financiar prin Programul Operaţional de Cooperare Transnaţională Europa de Sud Est, accesat pentru prima dată în judeţul Alba de către autorităţile publice locale. Bugetul total al proiectului alocat activităţilor în care sunt implicaţi 22 de parteneri este de 1.874.105 euro.

Proiectul durează 24 de luni, AIDA având oportunitatea de a face parte dintr-un grup de lucru partenerial format din Municipalitatea din Kavala, Asociaţia „Baia Mare sistem urban” (România), Fundaţia Graphitech Trento (Italia), Institutul Central European al Tehnologiei ALANOVA (Austria), Institutul de Planificare Urbană din Slovenia (Slovenia), Provincia Foggia (Italia), Municipalitatea din Schwechat (Austria), Regiunea Abruzzo (Italia), Municipalitatea din Drama (Grecia), Municipalitatea din Satu Mare (România), Municipalitatea din Herceg Novi (Muntenegru), Agenţia de Dezvoltare a Municipiului Temerin (Serbia), Registrul Român de Planificare Urbană (România), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (România), Societatea Internaţională a Planificatorilor Urbani şi Regionali (Olanda), Institutul Naţional de planificare urbană (Italia), Federaţia Internaţională pentru Locuinţe şi planificare (Olanda), Centrul Statal de Tehnică şi Ştiinţă pentru probleme regionale si inter-sectoriale (Ucraina), Institutul Regal al Chartered Surveyors International (Belgia), Global City Indicators Facility (Canada).

Prin intermediul acestui proiect, în Alba Iulia va lua fiinţă un Centrul Urban pilot care va coordona procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a municipiului Alba Iulia pentru perioada 2014 – 2020.

“Va fi cadrul de dialog şi decizie pentru identificarea şi selectarea proiectelor pe care le vom depune pentru finanţare în cadrul viitoarei alocări financiare a Comisiei Europene pentru 2014 – 2020, dar şi a altor instrumente care oferă bani pentru dezvoltare. Alături de colegii mei din Consiliul Judeţean Alba şi din autorităţile publice locale membre AIDA, vom putea alege şi pregăti împreună o serie de proiecte care au un impact mare asupra comunităţilor locale pe care le reprezentăm. Alba Iulia nu îşi gândeşte individualist dezvoltarea şi exclusiv în actualele sale graniţe administrativ-teritoriale. Un demers serios, impus de noile realităţi urbanistice, economice sau sociale, dar şi recomandările europene şi modelele de succes asociate acestora, impune o gândire a dezvoltării pe termen mediu şi lung în parteneriat cu localităţile vecine. Un proiect de dezvoltare comună a zonei economice Alba Iulia – Drâmbar, regenerarea fostei platforme industriale a Municipiului Alba Iulia, valorificarea <scenei> Cetăţii Alba Carolina, şoseaua de ocolire a municipiului pe latura de nord-vest, sunt câteva din iniţiativele pe care mi le doresc a fi materializate în comun cu colegii din administraţiile locale AIDA, care vor fi menţionate în viitorul document strategic şi pentru care vom solicita după 2014 bani europeni”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele AIDA.

Proiectul îşi propune, de asemenea, să susţină o colaborare a oraşelor din sud-estul Europei implicate în acest demers cu scopul de a crea şi aplica o strategie teritorială ca instrument pentru dezvoltarea integrată şi sustenabilă aliniată la standardele secolului 21, de a crea o platformă urbană benefică diseminării şi analizării experienţelor, ideilor, cunoştinţelor specifice.

Bugetul total al proiectului alocat activităţilor în care sunt implicaţi cei 22 de parteneri este de 1.874.105 euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax