Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statutul prefectului, modificat de comisia de revizuire a Constituţiei. Nu mai poate suspenda imediat acte atacate în contencios

Publicat

Prefectul nu va mai avea posibilitatea de a suspenda imediat un act al administraţiei publice locale prin atacarea acestuia în contencios. Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, joi, o serie de amendamente susţinute de USL prin care este modificat statutul prefectului.

Membrii Comisiei de revizuire au introdus în legea fundamentală instituţia „subprefectului” pe lângă cea existentă a prefectului.

De asemenea, a fost modificat articolul 123 din legea fundamentală, fiind înlocuită prevederea că Guvernul numeşte prefecţi în fiecare judeţ cu precizarea că „Guvernul numeşte în unităţile administrativ-teritoriale prefecţi şi subprefecţi, în condiţiile legii”.

Totodată, a fost introdusă competenţa egală şi în cazul subprefectului de a conduce serviciile deconcentrate.

„Prefectul, respectiv subprefectul sunt reprezentanţii Guvernului pe plan local şi conduc serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale”, menţionează textul adoptat.

Atribuţiile prefectului, cât şi cele ale subprefectului, urmează a fi stabilite prin lege.

Totodată, membrii Comisiei de revizuire au introdus instituţia subprefectului, dar şi cea privind consiliile regionale, în textul care menţiona că prefecţii nu sunt subordonaţi autorităţilor publice locale: „Între prefecţi şi subprefecţi, pe de o parte, consiliile locale, primari, consiliile judeţene şi preşedinţii acestora, precum şi consiliile regionale şi preşedinţii acestora, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare”.

Mai mult, a fost eliminat efectul contestării de către prefect a unui act local în instanţa de contencios, respectiv acela că „actul atacat este suspendat de drept”.

Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului regional, judeţean sau local, al preşedintelui consiliului judeţean, al preşedintelui consiliului regional sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat poate fi suspendat numai de instanţa competentă, potrivit legii„, se arată în noua formă a legii fundamentale adoptată în Comisia de revizuire.

În actuala Constituţie se precizează: „Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept”.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax