Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Statuia unei zeițe din Roma Antică, descoperită la Alba Iulia, în timpul lucrărilor de mobilitate. Va fi expusă la muzeu

Publicat

O statuie a unei zeițe din Roma antică, descoperită în timpul lucrărilor de mobilitate din Alba Iulia, va fi prezentată la Muzeul Unirii. 

Este vorba despre o statuie a zeiței medicinei și a sănătății. Hygia. Statuia a fost recondiționată și va fi prezentată într-un eveniment la muzeu. 

Stautia va fi prezentată luni, 15 ianuarie, ora 11, la Muzeului Național al Unirii Alba Iulia cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Cum a fost descoperită

Potrivit reprezentaților muzeului, în primăvara anului 2023, cu ocazia unei supravegheri arheologice prilejuite de reabilitarea străzii Regimentul V Vânători din cartierul Partoș, sub care se află un important oraș al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis, a fost descoperită o statuie din marmură a Hygiei, zeița medicinei și a sănătății.

Aceasta era așezată pe un mic postament în zona unei cella, sală centrală de cult a unui templu – asklepeion. Este însoțită de Hypnos, un zeu înaripat, adormit, așezat pe o stâncă, ce veghează bolnavii.

Ca fiică a lui Aesculap, aceasta este redată în arta sculpturală alături de acesta ca o femeie frumoasă și atrăgătoare, ținând un mâini un șarpe pe care îl hrănește dintr-o farfurie sau o cupă.

Ajunsă în laboratorul de restaurare al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, statuia a beneficiat de o atenție deosebită din partea restauratoarei Sidonia Petronela Olea.

După restaurare, zeița a participat la numeroase ședințe foto, a trecut prin scanarea 3D realizată de Călin Șuteu, și a fost vedeta unui film de prezentare realizat de Andrei Buta și Radu Ota.

Opera sculpturală va fi prezentată de dr. Radu Ota, dr. Sidonia Petronela Olea și Darius Groza.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax