Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ștefan Mandachi a vândut SPARTAN cu 20 de milioane de euro. Cine este noul proprietar al rețelei de restaurante

Publicat

Omul de afaceri Ștefan Mandachi, fondatorul Strong MND Corporation, a vândut lanțul de restaurante (fast-food) Spartan, pentru 20,3 milioane de euro. Au fost tranzacționate atât compania, cât și marca Spartan.

Din rețeaua de fast-food Spartan, ce cuprinde 75 de restaurante, la Alba Iulia funcționează două unități: una la Alba Mall și alta în incinta Dedeman.

Prin această tranzacție, principalii acționari al companiei devin cei mai mari francizati ai lantului de restaurante Spartan. Aceștia preiau operațiunile rețelei, 43 dintre ei aflându-se deja în franciză.

Procedurile oficiale de evaluare în vederea vânzării au început încă din luna mai 2022. În acel raport, a fost stabilită suma de 15,5 milioane euro pentru compania Strong MND Corporation și de 4,53 milioane euro pentru marca Spartan. Transferul acțiunilor a fost finalizat în ianuarie 2023; tranzacțiile au însumat 20,3 milioane euro.

Compania are peste 670 de angajati si a ajuns în anul 2022 la o cifra de afaceri de peste 30 de milioane euro, din care 2,12 milioane euro reprezintă suma direcționată către bugetul de stat sub formă de taxe.

Principalii acționari după tranzacție

În urma achiziției, Remus Cosovanu, primul investitor francizat al brandului, care avea deja o cotă de 30% din numărul de restaurante, va deține cele mai multe părți sociale ale companiei. Antreprenorul timișorean este prezent în businessul Spartan încă de acum 10 ani, din anul 2013, operând restaurante prin intermediul companiei Corebos SRL în Transilvania și Ardeal.

Remus Cosovanu preia toate operațiunile brandului, alături de alti 6 membri ai consiliului de administrație, format din asociații firmei, între care se împart restul părților sociale.

Al doilea cel mai important investitor este Răzvan Nanuș, directorul general al companiei francizate Rerum Food, care operează, din 2016, șapte restaurante în zonele București și Constanța. În urma acestei tranzacții, compania condusă de  Razvan Nanuș si Dragos Safta, Rerum Food devine master francizor în București.

Directorul general Spartan România rămâne în continuare Gabriel Melniciuc, cu peste 20 ani experiență în retailul alimentar, din care 16 ani în rețeaua internațională de fast-food McDonald’s, care deține 14 % din acțiunile firmei.

Ștefan Mandachi va investi în educație online și tehnologie

Omul de afaceri Ștefan Mandachi se va concentra pe creșterea businessului de educație online și pe  finanțarea de startupuri în tehnologie, domeniu în care investește încă din anul 2020.

“Am vândut companiile din Horeca și Real Estate, care operau francizele Spartan,  Hercule și Hollywood Villas, inclusiv francizele BumBumBox, BIOtransylvania și Regatto. Voi investi doar în industria educației online și în tehnologie pentru că mă pasionează, este mult mai predictibilă și e în plină expansiune. Am bugetat 1.3 milioane euro pentru aplicația de e-learning MentorMag și îmi propun să finanțez încă cinci start-up-uri în 2023 unde vom investi aproximativ 2 milioane de euro”, spune Mandachi.

În prezent, în lanțul Spartan are 75 de restaurante în România și două în Europa, la Barcelona și Castellon. În Alba Iulia, sunt două unități Spartan: la Alba Mall și Dedeman.

Strong MND Corporation este unul dintre cei mai mari angajatori la nivel naţional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax