Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Stele căzătoare timp de două nopți, vizibile cu ochiul liber. Planeta trece printr-o zonă prin care a trecut anterior o cometă

Publicat

În această săptămână, în nopțile de vineri și sâmbătă, toți cei ce vor privi spre cer vor vedea mai multe stele căzătoare decât în mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar în acele nopți va fi maximul.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă.

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui.

Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Curentul este activ între 16 și 25 aprilie, numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiții ideale fiind de 18, în noaptea de 21 spre 22 sau 22 spre 23 aprilie.

”Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.

Se estimează că se vor vedea aproximativ 20 de stele căzătoare pe oră, din locurile situate în afara orașului”, se explică într-o postare de pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

În afară de simpla observa a meteorilor, se pot face și observații științifice.

Când observați un meteor, trebuie să notați ora și minutul apariției, precum și strălucirea lui (comparată cu a altor stele).

Sute de astronomi amatori din toată lumea vor face observații în paralel cu dumeavoastră, iar centralizarea tuturor observațiilor duce la o cunoaștere mai bună a acestui curent.

Dacă doriți să faceți observații de acest gen este bine să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (www.sarm.ro).

sursa foto: site Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax