Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Stema orașului Sebeș din anul 1765 poate fi admirată la Muzeul ”Ioan Raica”. Ce inscripție este trecută în limba latină

Publicat

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” este o stemă a orașului Sebeş, datând din anul 1765, provenind de pe fațada principală a vechii primării.

Însemnul heraldic a fost reprezentat pe o lespede de piatră de formă dreptunghiulară, a cărei față principală, ușor curbată în zona mediană, este protejată de o mică cornișă care se sprijină, prin intermediul a două console, prevăzute cu volute în partea superioară, pe doi montanți profilați.

Aceștia, împreună cu cornișa și cu o mulură orizontală, dispusă la extremitatea inferioară a lespezii, delimitează un chenar dreptunghiular care găzduiește, în jumătatea superioară, stema orașului, și o inscripție, în cea inferioară, transmit reprezentații Muzeului Municipal din Sebeș.

Leul rampant, încoronat, elementul heraldic principal al stemei orașului Sebeș, este redat pe un scut de factură barocă, cu marginile curbate. Scutul, decorat cu volute și cu frunze de acant, susține o coroană în partea superioară.

În jumătatea inferioară a chenarului se află o inscripție în limba latină, care atestă faptul că vechiul edificiu al primăriei orașului fusese renovat, lucrările de reparație încheindu-se în anul 1765:

„CURIA CIVITATIS / SABESIENSIS ANNO MDCCLXV / FUNGENTIBUS D ANDREA[S] / WELTER RE[C] D GEORGIO / GEBEL SEDIS JUDICIBUS ET / D JOANNE BINDER VILLICO / RESTAURATA”.

Traducerea:

„CURIA ORAȘULUI / SEBEȘ, ÎN ANUL 1765, / PE CÂND ERAU ÎN FUNCȚIE DL. ANDREA[S] / WELTER ȘI DL. GEORGIO / GEBEL, JUZI SCAUNALI, ȘI JOANNE BINDER, PRIMAR, A FOST RESTAURATĂ”.

În toate reprezentările heraldice, elementul principal al stemei Sebeşului este leul. Cea mai veche variantă a acesteia este cea redată pe o consolă a altarului bisericii parohiale evanghelice, putând fi datată în deceniul al treilea al secolului al XVI-lea. Pe un scut auriu, este reprezentat leul rampant, cu două cozi. Cronologic, este urmată de o reprezentare în basorelief situată pe latura de est a Casei Clopotarului, ce datează din 1716. O altă stemă, de data aceasta mai recentă, este cea amplasată în anul 1909, sau curând după, pe faţada principală a noului sediu al primăriei oraşului şi înlăturată în timpul regimului comunist, păstrată, la rândul ei, în muzeul nostru.

Referitor la simbolistica leului în heraldică, se cunoaşte că acest animal era întruchiparea puterii materiale şi spirituale, simbolul autorităţii şi al regalităţii. Ca semn al monarhiei, el simbolizează puterea supremă, majestatea Tatălui şi a Împăratului care cumulează puterea divină. Din bestiarul heraldic, leul exprimă cel mai bine expresia forţei, iar în cazul Sebeşului reprezintă autoritatea organului administrativ local, magistratul oraşului. Faptul că leul poartă o coroană foliată (Corona Regia) atestă că Sebeşul era oraş liber regal.

Coroana, ca ornament al scutului, este specifică fiecărei ţări, fiecărui rang şi fiecărei perioade istorice. Coroana murală a fost folosită în Germania în principal ca decor pentru porţile oraşelor. Are trei, patru sau cinci turnuri, iar culoarea nu era întotdeauna aceeaşi: auriul, argintiul, roşul sau culoarea naturală a unui zid fiind folosite cel mai frecvent.  Capitalele aveau de obicei o coroană de zid cu cinci turnuri, alte oraşe mari cu patru, iar cele mai mici cu trei. Stema actuală a Sebeşului are o coroană murală cu cinci turnuri, simbol al statutului său de municipiu.

sursă: Muzeului Municipal din Sebeș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor recupera elevii din Alba, ziua liberă din mini-vacanța de Ziua Națională. Precizările șefului IȘJ Alba, Cornel Sandu

Publicat

Ziua de 2 decembrie, liberă în contextul mini-vacanței de Ziua Națională, va fi recuperată pe parcursul lunii decembrie, solicită Ministerul Educației. 

Inspectorul școlar general, Cornel Sandu, a declarat pentru Alba24 că modul de recuperare a orelor din ziua respectivă a fost lăsat la latitudinea școlilor din județ.

”Da, sigur că se recuperează, dar fiecare școală a stabilit modul în care se face acest lucru” a spus șeful Inspectoratului Școlar Județean Alba.

Hotărârea de Guvern prevede recuperarea orelor prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru pentru toate instituțiile, până la 31 decembrie.

În cazul școlilor, acest lucru se poate face până pe data de 21 decembrie.

Asta pentru că, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, cursurile celui de-al doilea modul durează până pe 22 decembrie 2022.

În perioada 23 decembrie – 8 ianuarie, elevii sunt în vacanță.

Foto: Scoala SMART din Ciugud – Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cancelarul Nehammer spune NU aderării României la Schengen. Deputat PNL: Austria este un hub al serviciilor secrete ale Moscovei

Publicat

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că Ministerul de Interne din țara sa vrea un nou calendar de aderare la Spațiul Schengen pentru România și Bulgaria. Asta ar fi abia la primăvară. 

Cancelarul motivează prin faptul că Austria are o problemă cu imigranții care trec nevăzuți prin România.

Totuși, România nu se află pe „Ruta Balcanică” a migrației. Oficialii austrieci știu și ei acest lucru și de aceea gestul lor poate fi interpretat drept un motiv pentru a respinge candidatura României pentru Schengen.

Declarația a fost făcută după o întâlnire cu șeful popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber.

Karl Nehammer, a evitat să spună direct miercuri seară, că țara sa va vota împotriva aderării României la Schengen la Consiliul JAI de joi.

Dar a refuzat și întrebările pe acest subiect.

Pe de altă parte, Parlamentul olandez a adoptat tot miercuri poziția favorabilă a guvernului Țărilor de Jos, în sprijinul aderării României la spațiul Schengen.

Declarații dure și acuzații directe ale unui deputat PNL

Poziția Austriei era anticipabilă. Cu câteva ore înainte de anunțul cancelarului, Cristian Băcanu, un deputat PNL din România, a făcut o serie de declarații foarte dure, legate de legăturile Austriei cu Rusia și de jocul pe care îl face această țară pentru Moscova.

”Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: Austria este un hub al serviciilor secrete ale Moscovei şi, atunci când refuză accesul României la spaţiul Schenghen, nu face nimic altceva decât să satisfacă interesul Rusiei.

O Rusie care îşi doreşte o Europă slabă şi divizată, măcinată de suveranism şi de mişcări politice de extremă dreapta, cu eterne probleme în lanţurile de aprovizionare şi lipsită de o reală capacitate de a se adapta noilor realităţi geopolitice.

Unii pot considera afirmaţia mea hazardată dar, dacă ne facem temele şi răsfoim informaţiile publice pe internet, descoperim că BVT (fostul serviciu de intelligence al Austriei) a fost considerat o vulnerabilitate majoră a Europei în materie de securitate printr-un raport de audit al Clubului de la Berna (comunitatea de intelligence europeană)…

Este chiar atât de greu să înţelegem cât de mare era şi este breşa de securitate austriacă?

De altfel, BVT a fost şi desfiinţat la finalul lui 2021, fiind înlocuit de GDföS – Directoratul de Stat pentru Securitate şi Intelligence, după ce nu a reuşit să prevină atacul de la Viena din 2 noiembrie 2020, atunci când au murit 5 oameni şi alţi 23 au fost răniţi.

Nu mai devreme de 5 iulie anul curent, prestigioasa publicaţie Washington Post titra „O cuantificare a influenţei ruse în Austria după invadarea Ucrainei” şi descria cazul lui Egisto Ott, 60 de ani, lucrător în serviciile secrete austriece, suspectat de procurori că a vândut secrete de stat şi informaţii despre inamicii Rusiei către Kremlin.

L-au prins la percheziţie în timp ce încerca să distrugă propriul telefon mobil astfel încât să nu fie găsite mesajele cu ruşii.

Se arată în articolul citat că, în realitate, cazul lui Ott este emblematic pentru situaţia în care se află azi autorităţile de la Viena, adânc penetrate de serviciile ruseşti şi situate zi de zi în siajul Moscovei” a scris Cristian Băcanu, pe contul său de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O casă din Meteș a luat foc. Intervin pompierii din Alba Iulia și voluntarii din zonă

Publicat

Detașamentul de pompieri Alba Iulia în cooperare cu Serviciu de Voluntari pentru Situații de Urgență Zlatna și voluntarii din Meteș intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din Meteș.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului a fost trimisă de la Alba Iulia o autoutilitară de stins incendii, care ajută alte două mașini de pompieri ale voluntarilor.

A ars o zonă de acoperiș din zona hornului.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV la Presaca Ampoiului. Două persoane au fost rănite, iar traficul spre Munții Apuseni, blocat

Publicat

Un accident grav s-a produs miercuri seară pe DN74, la Presaca Ampoiului, au transmis reprezentanții ISU Alba. Două persoane au fost rănite, iar traficul a fost blocat temporar. 

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe raza localității Presaca Ampoiului, DN74.

În accident au fost implicate două autoturisme și un camion.

Victimele au fost asistate medical la locul producerii evenimentului de către echipajele medicale și ulterior urmau să fie transportate la spital.

Traficul era oprit pe DN 74, în jurul orei 19, din cauza accidentului rutier, au transmis ulterior și reprezentanții IPJ Alba.

Forte alocate: 1 ASAS, 1 Descarcerare, 1 EPA și 1 ambulanță SAJ cu medic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax