Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Stenograma şedinţei de Guvern în care s-a aprobat OUG 13 de modificare a Codurilor Penale. Cât de repede s-a adoptat Ordonanţa


Publicat

big_sedintaA fost desecretizată stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017, când s-a adoptat OUG pentru modificarea Codurilor Penale şi proiectul de lege pentru graţiere. Potrivit discuţiilor, Florin Iordache a cerut suplimentarea ordinii de zi cu proiectele care au scos România în stradă. Premierul l-a întrebat pe Florin Iordache dacă are toate avizele necesare pentru proiecte: Iată un scurt fragment: „Sorin Grindenau: Am înţeles. Domnule ministru, aveţi toate avizele? „Dl. Florin Iordache: Bineînţeles”. 

NTEGRAL, toată stenograma şedinţei:

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
Bună seara!
Avem ordinea de zi de astăzi începând cu Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017, Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, Proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017. Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019.
Dacă mai sunt alte … da, domnule ministru.

Dl. Alexandru-Răzvan Cuc
Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord să introducem astăzi pe ordinea de zi Proiectul de Hotărâre de guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar cu metroul pentru elevi şi studenţi ca urmare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.2 din 2017.

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
Bine.
Aveţi toate avizele?

Dl. Alexandru-Răzvan Cuc
Da, au fost preluate toate avizele şi observaţiile şi de la Justiţie şi de la Finanţe şi Consiliul Legislativ.

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
În regulă.
Deci nu avem discuţii, proceduri, avize, totul e… da? Bun.

I – PROIECTE DE LEGI
1. PROIECTUL LEGII bugetului de stat pe anul 2017
(pct.I.1 pe Ordinea de zi)
Dl. Sorin Mihai Grindeanu
Primul punct.
Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017, sunt toate avizele, cred.

Dl. Viorel Ştefan

Domnule prim-ministru, sunt toate avizele. Mai fac precizarea că prin dimensionarea bugetului şi aritmetica bugetară a făcut ca unele din limitele aprobate să varieze în plus sau în minus prin adoptarea proiectului de lege astăzi, aceste limite devin definitive în construcţia bugetară.
În regulă.
Dacă sunt discuţii?
Dacă nu, adoptat.

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
În paranteză, fie spus, azi a avut loc şi şedinţa CSAT, s-a primit şi avizul favorabil de la CSAT şi nu, nu e adevărat şi spun lucrul ăsta pe bandă, ca să rămână, nici eu, nici domnul ministru al finanţelor nu am semnat vreun angajament, cum că trebuie să facem ceva la rectificare. Sigur, sigur atâta timp cât instituţiile pot funcţiona în limitele pe care le-am dat e una, în momentul în care nu mai pot funcţiona este cu totul altceva.
Dar nu există niciun angajament scris că am văzut tot felul de lucruri de tipul acesta şi vroiam să clarific aceste chestiuni.

(Aprobat)

*2. PROIECTUL LEGII bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017
(pct.I.2 pe Ordinea de zi)

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
Punctul 2 pe ordinea de zi – Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017. Sunt toate avizele, domnule ministru?

Dl. Viorel Ştefan
Avem toate avizele.

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
Mulţumesc. Dacă sunt observaţii? Dacă nu, adoptat.

(Aprobat)

3.PROIECTUL LEGII pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017
(pct.I.3 pe Ordinea de zi)

Dl. Sorin Mihai Grindeanu

Proiect de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017. Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019.Aveţi toate avizele?

Dl. Viorel Ştefan
Avem toate avizele, domnule prim-ministru.

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
Dacă sunt observaţii? Nu?

Adoptat.
(Aprobat)

*6.PROIECTUL DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi
(pct.1 pe Ordinea de zi suplimentară)

Dl. Sorin Mihai Grindeanu
Domnule ministru, vă rog.

Dl. Alexandru-Răzvan Cuc
Mulţumesc, domnule prim-ministru.

Foarte scurt, urmare aprobării OUG nr.2 din 2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative prin care au fost aduse completări la Legea nr.1 din 2011 a educaţiei naţionale, în sensul acordării unor facilităţi suplimentare studenţilor, respectiv gratuitatea la transporturi intern feroviar la toate categoriile de trenuri clasa a doua, s-a elaborat actualul proiect de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.
Pe scurt, actul normativ stabileşte următoarele aspecte:

– rangul de tren şi clasa la care se acordă reducerea de transport;

– modalitatea de decontare a contravalorii călătoriilor efectuate de către elevi şi studenţi;

– acordarea gratuităţii la transportul pentru elevii orfani şi studenţii cu cerinţe educaţionale speciale precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială;

– diversificarea ofertei tarifare a operatorului de transport cu metroul pentru elevii şi studenţii, acesta incluzând pe lângă abonamentul lunar cu reducere de 50% şi restul de titluri de transport.

Categoriile pentru care se aplică ştiţi foarte bine, au fost enunţate şi în Ordonanţa 2.

Au fost obţinute avizele şi au fost preluate observaţiile.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Mulţumesc. Dacă există observaţii.
Dacă nu, adoptat.

Dl. Răzvan Alexandru Cuc
Şi de la CL au fost preluate. Au fost preluate.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Absolut tot.

Dacă nu, adoptat.
(Aprobat)

*Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Vă rog, domnule ministru.

Dl. Florin Iordache

Domnule prim-ministru, vă rog să suplimentăm ordinea de zi cu trei proiecte.
Este vorba, primul dintre ele, sau două dintre ele fac parte din pachetul de legi care vizează evitarea unei hotărâri pilot de la CEDO. Şi aici discut de proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Nu am avut nevo… Cel de al doilea este proiect de lege pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. La acest proiect de lege am avizul domnului ministru de externe, domnul Meleşcanu.
Şi cel de-al treilea, vă rog să suplimentăm şi cu cel de-al treilea. Este vorba de proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Am înţeles.Domnule ministru, aveţi toate avizele?

Dl. Florin Iordache
Bineînţeles.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Toate procedurile care sunt cerute?

Dl. Florin Iordache
Da domnule prim-ministru.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Sunt îndeplinite?

Dl. Florin Iordache
Da.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Domnule secretar general, toate lucrurile sunt îndeplinite, toate avizele?

Dl. Mihai Busuioc
Domnule prim-ministru din punct de vedere tehnic toate avizele sunt luate.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Mulţumesc.

*
4.PROIECTUL LEGII pentru graţierea unor pedepse

(pct.2 pe Ordinea de zi suplimentară)

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Proiect de lege pentru graţierea unor pedepse.
Dacă există observaţii?
Dacă nu, adoptat.
(Aprobat)

*5.PROIECTUL LEGII pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

(pct.3 pe Ordinea de zi suplimentară)
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu

Proiect de lege pentru completarea Legii 254 din 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

Dl. Florin Iordache
În regim de urgenţă, amândouă, domnule prim-ministru.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
O să spun.
Dacă există observaţii? Dacă nu, adoptat. Vă rog în regim de urgenţă cele două proiecte de legi să fie transmise către Parlament.
(Aprobat)

*
7.PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală
(pct.4 pe Ordinea de zi suplimentară)
Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
Aveţi toate avizele, absolut tot, domnule ministru?

Dl. Florin Iordache
Da.

Dl. Sorin-Mihai Grindeanu
În regulă. Dacă există observaţii? Dacă nu, adoptat.
Vă mulţumesc.
(Aprobat)

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate