Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ȘTIREA TA Probleme GRAVE semnalate la Centrul de dializă din Alba Iulia: „E o bombă cu ceas”. Poziția DSP Alba

centru dializa

Publicat

Probleme grave au fost semnalate la Centrul de dializă din Alba Iulia, de către un cititor Alba24. Acesta a reclamat lipsa de organizare a personalului medical, lipsa măsurilor de precauție și inconștiența unor pacienți care au luat contact cu rude care s-au întors recent din țări afectate de pandemie. Reamintim faptul că, până în prezent, două paciente ale centrului au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus.

Potrivit unei informări transmise luni dimineața de directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, Centrul de dializă Alba a fost desemnat centru de tratare pacienți COVID-19. „Tratamentul se realizează pe circuite distincte de zi și de noapte, astfel încât pacienții COVID-19 să fie tratați distinct de cei non COVID, în saloane separate, care trebuie decontaminate. Încă de acum 10 zile, specialiștii DSP s-au deplasat la Centrul de dializă pentru instructajul personalului și pentru a aviza circuite distincte”, a precizat Sinea.

„Sunt multe nereguli la acest centru, nici nu știu de unde să încep. De la lipsa de protocoale și organizare a personalului medical, dublată de inconștiența multor pacienți și rude ale acestora.

Deja de acum o săptămână au început să fie pacienți ale căror rude s-au întors recent din țări cu grad mare de risc, pacienți care au avut contact cu aceste rude și apoi s-au prezentat fără nici o măsură de precauție la centrul de dializă. În acest circuit fiind implicați alți pacienți aflați în mașina cu care sunt transportați (5 persoane), respectiv șoferul. Acei pacienți sunt mai apoi distribuiți în saloane diferite, unde intră în contact cu alți aproximativ 9 pacienți și cadre medicale, iar șoferul deservește a doua zi alți 5-7 pacienți diferiți de cei din ziua precedentă, care la rândul lor intră în saloane diferite. Nu vreau să explic ce înseamnă tot contactul acesta haotic între pacienți și personal medical și auxiliar și cât de repede s-ar transmite infecția.

Da, marea problemă este că acești pacienți nu spun adevărul legat de contactul cu rudele lor, punând în pericol cel puțin încă 90 de persoane. Până acum nu s-au luat măsuri pentru sancționarea legală a acestor pacienți și a rudelor acestora venite în țară, care evident nu respectă izolarea.

Alți pacienți pur și simplu nu respectă regulile interioare de igienă, legate de purtarea unor haine diferite în incinta centrului de cele de stradă, existând un vestiar în acest sens. Personalul nu ia măsuri pentru sancționarea acestora.

Personalul medical nu pare să ia măsuri administrative de limitare a riscului de îmbolnăvire limitând contactul unui șofer cu mai multe „ture” de pacienți, respectiv gruparea pacienților din același mijloc de transport. Nimeni nimic. Acolo se îmbolnăvește unul, mor toți, așa simplu și sec. Și toți închid ochii.

Tocmai ce are cineva febră, se așteaptă un rezultat, dar până atunci șoferul transportă alți pacienți, colegii din mașină merg în continuare cu alți pacienți în saloane. Nimeni nu știe dacă e pozitiv sau nu acel caz cu febră, dar deja a luat contact cu destule persoane care au luat contact cu alte destule persoane. Și nimeni nimic până vine rezultatul, de parcă trebuie să aștepți să moară cineva să iei măsuri. Da, poate e o simplă răceală, și e totul bine sau poate nu, și atunci ce? Trebuie izolați, trebuie amendați.

Aș vrea ca cineva competent să îi caute pe toți, doar să fie lumea în siguranță. Și poliția la fel, să îi urmărească și când trec strada, să îi ardă cu amenzi până stau în casă, până respectă regulile. Centrul e o bombă cu ceas, tușește unul, mor toți”, ne-a transmis cititorul Alba24, la sfârșitul săptămânii trecute.

DSP Alba a demarat o anchetă epidemiologică la Centrul de dializă, fiind stabiliți contacții direcți și preluate aproximativ 100 de probe în vederea efectuării de teste. De asemenea, duminică a fost testat personalul medical, precum și o parte dintre pacienți, testarea urmând să continue. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că există posibilitatea ca transmiterea virusului să fi fost inclusiv de la alți pacienți din alte județe, care fac dializă la centrul din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    luni, 06.04.2020 at 12:31

    Nu stiu ce masuri se iau la centrul de dializa dar persoana care a fost in microbuz cu persoana infectata nici macar nu sta in izolare este normal?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate