Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ȘTIREA TA Probleme GRAVE semnalate la Centrul de dializă din Alba Iulia: „E o bombă cu ceas”. Poziția DSP Alba


Publicat

centru dializa

Probleme grave au fost semnalate la Centrul de dializă din Alba Iulia, de către un cititor Alba24. Acesta a reclamat lipsa de organizare a personalului medical, lipsa măsurilor de precauție și inconștiența unor pacienți care au luat contact cu rude care s-au întors recent din țări afectate de pandemie. Reamintim faptul că, până în prezent, două paciente ale centrului au fost confirmate ca fiind infectate cu coronavirus.

Potrivit unei informări transmise luni dimineața de directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, Centrul de dializă Alba a fost desemnat centru de tratare pacienți COVID-19. „Tratamentul se realizează pe circuite distincte de zi și de noapte, astfel încât pacienții COVID-19 să fie tratați distinct de cei non COVID, în saloane separate, care trebuie decontaminate. Încă de acum 10 zile, specialiștii DSP s-au deplasat la Centrul de dializă pentru instructajul personalului și pentru a aviza circuite distincte”, a precizat Sinea.

„Sunt multe nereguli la acest centru, nici nu știu de unde să încep. De la lipsa de protocoale și organizare a personalului medical, dublată de inconștiența multor pacienți și rude ale acestora.

Deja de acum o săptămână au început să fie pacienți ale căror rude s-au întors recent din țări cu grad mare de risc, pacienți care au avut contact cu aceste rude și apoi s-au prezentat fără nici o măsură de precauție la centrul de dializă. În acest circuit fiind implicați alți pacienți aflați în mașina cu care sunt transportați (5 persoane), respectiv șoferul. Acei pacienți sunt mai apoi distribuiți în saloane diferite, unde intră în contact cu alți aproximativ 9 pacienți și cadre medicale, iar șoferul deservește a doua zi alți 5-7 pacienți diferiți de cei din ziua precedentă, care la rândul lor intră în saloane diferite. Nu vreau să explic ce înseamnă tot contactul acesta haotic între pacienți și personal medical și auxiliar și cât de repede s-ar transmite infecția.

Da, marea problemă este că acești pacienți nu spun adevărul legat de contactul cu rudele lor, punând în pericol cel puțin încă 90 de persoane. Până acum nu s-au luat măsuri pentru sancționarea legală a acestor pacienți și a rudelor acestora venite în țară, care evident nu respectă izolarea.

Alți pacienți pur și simplu nu respectă regulile interioare de igienă, legate de purtarea unor haine diferite în incinta centrului de cele de stradă, existând un vestiar în acest sens. Personalul nu ia măsuri pentru sancționarea acestora.

Personalul medical nu pare să ia măsuri administrative de limitare a riscului de îmbolnăvire limitând contactul unui șofer cu mai multe „ture” de pacienți, respectiv gruparea pacienților din același mijloc de transport. Nimeni nimic. Acolo se îmbolnăvește unul, mor toți, așa simplu și sec. Și toți închid ochii.

Tocmai ce are cineva febră, se așteaptă un rezultat, dar până atunci șoferul transportă alți pacienți, colegii din mașină merg în continuare cu alți pacienți în saloane. Nimeni nu știe dacă e pozitiv sau nu acel caz cu febră, dar deja a luat contact cu destule persoane care au luat contact cu alte destule persoane. Și nimeni nimic până vine rezultatul, de parcă trebuie să aștepți să moară cineva să iei măsuri. Da, poate e o simplă răceală, și e totul bine sau poate nu, și atunci ce? Trebuie izolați, trebuie amendați.

Aș vrea ca cineva competent să îi caute pe toți, doar să fie lumea în siguranță. Și poliția la fel, să îi urmărească și când trec strada, să îi ardă cu amenzi până stau în casă, până respectă regulile. Centrul e o bombă cu ceas, tușește unul, mor toți”, ne-a transmis cititorul Alba24, la sfârșitul săptămânii trecute.

DSP Alba a demarat o anchetă epidemiologică la Centrul de dializă, fiind stabiliți contacții direcți și preluate aproximativ 100 de probe în vederea efectuării de teste. De asemenea, duminică a fost testat personalul medical, precum și o parte dintre pacienți, testarea urmând să continue. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că există posibilitatea ca transmiterea virusului să fi fost inclusiv de la alți pacienți din alte județe, care fac dializă la centrul din Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Maria

    luni, 06.04.2020 at 12:31

    Nu stiu ce masuri se iau la centrul de dializa dar persoana care a fost in microbuz cu persoana infectata nici macar nu sta in izolare este normal?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Regulile din sălile de fitness. Primele deschise ar putea fi spațiile cu aparate de forță

Publicat

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe a declarat, vineri, că data la care se vor redeschide sălile de fitness va fi stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, iar într-o primă fază se va analiza posibilitatea redeschiderii doar a zonelor unde se folosesc aparatele de forță.

„Deschiderea sălilor de fitness este un subiect de impact. În ultima lună, pe această temă, am purtat multe discuții atât reprezentanții acestei industrii, cât și cu cei din INSP și Ministerul Sănătății. Nu vă ascund faptul că în acest moment lucrăm la niște norme care să definească cadrul în care se pot relua activitățile în săli și de asemenea nu vă ascund faptul că sunt îngrijorat de numărul de cazuri raportat ieri (n.r. joi).

Dacă nu se va dovedi că este o creștere a numărului de cazuri, după anumite reguli vom avea posibilitatea să stabilim deschiderea sălilor de fitness. În momentuld e față sunt sute de mii de români care așteaptă acest lucru”, a declarat Ionuț Stroe la Digi24.

*Cum se vor desfășura antrenamentele

Potrivit ministrului, masca pe față în regim de efort fizic este un lucru care nu se va impune ca normă. În schimb, normele care vor trebui să fie respectate țin de un triaj epidemiologic, de o termometrizare a persoanelor la intrarea în sală.

”Accesul se va face doar în baza unei programări prealabile, numărul persoanelor trebuie să fie limitat la capacitatea sălii și atenție, suprafața sălii se împarte la cei 7 metri pătrați menționați de noi în Ordin, astfel încât să putem afla numărul maxim de persoane care pot folosi aparatele în același timp. Organizarea spațiului de pregătire sportivă trebuie făcută astfel încât să se mențină distanțarea fizică. Dezinfectarea aparatelor trebuie făcută după fiecare utilizare.

Analizăm într-o primă fază să se redeschidă doar spațiile de aparate de forță, dar nu și cele care sunt folosite pentru regim colectiv, cu clase. Administratorul sălii va dispune aceste norme, el va decide cum își organizează activitatea, cum va satisface interesul tuturor clienților, nu vom impune o limită la resursa timp”, a spus ministrul Stroe.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Documente necesare pentru plata de la stat a unei părți din salariu. Modelul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Ordinul președintelui ANOFM privind modelul documentelor ce trebuie completate de către angajator pentru a putea beneficia de plata, de la stat, a unui procent din salariu, pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Este vorba despre:

*cererea care trebuie semnată și datată de reprezentantul legal;
*declarația pe propria răspundere
*lista persoanelor care beneficiază de această sumă.

Plata de către stat a unui procent din salariu pentru cei care se întorc din șomajul tehnic a fost stabilită prin Ordonanța de Urgență 92/2020, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Practic, statul (prin fondurile europene) susține 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020, adică nu mai mult de 2.253 lei. Practic, statul decontează acea parte din salariu, pe o durată de trei luni.

Angajatorii trebuie, însă, să mențină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020. Excepție fac lucrătorii sezonieri.

Sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO:14 premii obținute de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din Alba Iulia, la concursuri online de interpretare muzicală

Publicat

Cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” au câștigat, în luna mai, 14 premii importante la concursuri online de interpretare muzicală vocală și instrumentală, potrivit reprezentanților CJ Alba.

Cele mai multe distincții au fost câștigate la Concursul Internațional online de Interpretare Vocală și Instrumentală „The Sound of Music” Oradea, desfășurat în perioada 23 – 24 mai 2020. „The Sound of Music” este un concurs dedicat atât amatorilor cât și profesioniștilor, iar printre participanți s-au aflat și 13 cursanți ai Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, de la clasele: Canto muzică-ușoară – prof. coordonator Marinela Popa, Instrumente de suflat – prof. coordonator Nicolae Vancu, Chitară (clasa externă din Cugir) – prof. coordonator Silviu Oprișiu, Pian – prof. coordonator Oana Cîrstea și Orgă electronică – prof. coordonator Ovidiu Tăran. În urma jurizării, cursanții din Alba au obținut următoarele premii:

SECȚIUNEA – MUZICĂ UȘOARĂ :

PREMIUL DE EXCELENȚĂ:

Patricia Vodă – 15 ani (anul II de studiu)

PREMIUL I:

Eliana Burde – 14 ani (an III de studiu)

Georgiana Claudia Zbutea – 16 ani ( anul IV de studiu)

Moțoc Diana – 28 ani (anul I de studiu)

PREMIUL II:

Ciama Isabela – 12 ani – (anul IV de studiu)

Iris Lasc – 10 ani (anul III de studiu)

Maria Imbre – 13 ani (anul II de studiu)

Alexandra Sălcudean – (anul I de studiu)

SECȚIUNEA -MUZICĂ INSTRUMENTALĂ – CHITARĂ:

PREMIUL DE EXCELENȚĂ:

Petrișor Rareș – 12 ani (anul III de studiu)

SECȚIUNEA: MUZICĂ TRADIȚIONALĂ – INSTRUMENTE:

PREMIUL I:

Balea Alex Nicolae – 13 ani (anul V de studiu)

SECȚIUNEA: MUZICĂ CULTĂ – PIAN:

PREMIUL I:

Alexandru Suciu – 9 ani ( anul III de studiu)

Valeriu Ursu – 8 ani (anul II de studiu)

SECȚIUNEA MUZICĂ CULTĂ – ORGĂ ELECTRONICĂ:

PREMIUL I:

Dragoș Popa – 14 ani ( anul I de studiu)

Un alt premiu important a fost adus în județul Alba de Maria Raluca Imbre, în vârstă de 13 ani. Aceasta a câștigat Premiul I la Concursul online Internațional de interpretare vocală și instrumentală ”Muzica ne poate uni”, eveniment care a reunit aproximativ 1.000 de concurenți. Concursul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Pecica, Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu” Pecica, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” și Palatul Copiilor Arad – Clubul Copiilor Pecica.

Sursa foto: CJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alți 12 pacienți, între care un copil de un an, declarați vindecați de COVID-19 și externați de la Spitalul din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilelor de joi și vineri, un număr de 12 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative.

Potrivit reprezentanților unității medicale, cel mai tânăr pacient vindecat este un băiețel în vârstă de doar 1 an, iar cel mai vârstnic un bărbat de 49 de ani. Cei 12 pacienți externați (8 de sex masculin și 4 de sex feminin) locuiesc în Laz (3), Meteș (3), Câlnic (2), Gârbova (2), Sebeș (1), Răhău (1).

În această săptămână, au fost declarați vindecați de COVID-19, în total, un număr de 22 de pacienți îngrijiți în cadrul secției de boli infecțioase.

Totodată, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați peste 126 de pacienți pozitivi cu COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 78 au fost declarați vindecați, iar 36 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (20), Sibiu (2) și Sebeș (1). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 12 pacienți confirmați cu COVID-19.

De precizat este că la SJU Alba Iulia au fost îngrijiți peste 100 de pacienți suspecți de COVID-19, în cazul cărora, în urma analizelor de laborator, nu s-a confirmat prezența virusului.

”SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului. Recomandăm tuturor să respecte cu strictețe măsurile și recomandările autorităților implicate în combaterea pandemiei”, transmit reprezentanții spitalului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate