Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ştirea ta pe Alba24: Construcţii mai mult sau mai puţin legale pe digul râului Mureş

Publicat

Malurile râurilor care traversează Alba Iulia reprezintă unele dintre puţinele colţuri de natură în care construcţiile din beton nu ar avea ce căuta. În ciuda faptului că, potrivit reglementărilor legii, amenajările de orice fel pe aceste diguri sunt strict interzise, există bineînţeles şi situaţii în care, în goana pentru creşterea profitului, proprietarii terenurilor din apropierea apelor fac abstracţie de prevederile legale şi construiesc pe aceste diguri ca şi când ar fi proprietatea lor personală.

Alba Iulia nu duce lipsă de astfel de „iniţiative”, prin care unele persoane şi-au marcat proprietăţi pe digurile cursurilor de apă, dar amenajările lor nu au trecut neobservate de ochiul critic al cititorilor noştri. Pe adresa redacţiei Alba24 au fost trimise mai multe fotografii ce ilustrează îngrădiri ale malurilor apelor sau construcţii ridicate pe suprafaţa digurilor. Pentru a vedea care este regimul legal în acest sens, respectiv dacă sunt sau nu permise amenajările de orice fel în apropierea cursurilor râurilor, am apelat la reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba ce funcţionează în cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor. Răspunsul acestora a fost unul cât se poate de clar: este interzisă prin lege construirea pe diguri şi, mai mult decât atât, amenzile prevăzute pentru nerespectarea acestor prevederi ajung până la 45.000 de lei.

Mihai Corcheş, ofiţerul de relaţii cu publicul al instituţiei, ne-a explicat că nu doar amenajarea digului este interzisă, ci şi ridicarea de construcţii pe zona dig-mal, dacă această suprafaţă este mai mică de 50 de metri. În situaţia în care această suprafaţă depăşeşte 50 de metri, persoana care doreşte realizarea de amenajări va putea fi împroprietărită pe acest teren.

Este binecunoscut faptul că, în Alba Iulia, există firme care şi-au amenajat adevărate construcţii, în urma cărora obţin profit, pe malurile râului Mureş. Potrivit reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, proprietarul unora dintre aceste clădiri (săli şi terase) a primit avizele de la Primărie pentru aceste amenajări fără a fi împroprietărit pe digul respectiv, lucru de altfel ilegal. Conducerea instituţiei de gospodărire a apelor ne-a explicat că în situaţia în care o persoană este proprietară pe terenul care ulterior devine insulă trebuie să solicite din nou statului împroprietărirea şi pe suprafaţa respectivă. În cazul de faţă, albaiulianul în cauză se pare că nu a formulat o astfel de solicitare şi deci digul pe care acesta face amenajări este în continuare proprietate publică.

Vă prezentăm câteva dintre imaginile primite pe adresa redacţiei noastre şi care arată modul în care malurile râurilor din zona municipiului Alba Iulia sunt amenajate ilegal de către proprietari.

Albaiulienii care deţin informaţii sau fotografii care pot deveni subiectul unor ştiri sunt invitaţi să acceseze rubrica Ştirea ta pe Alba24.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Petrescu

    luni, 05.09.2011 at 16:46

    Constructiile ca constructiile, dar numai incercati sa va plimbati pe digul „proprietate publica”.. au grija paznicii sa va tina la distanta…

  2. comentatoru

    luni, 05.09.2011 at 18:15

    care faceti nunta si vreti mai ieftin la oancea?

  3. kretzu

    luni, 05.09.2011 at 21:43

    si nenea ala corcheş ce face? ia banii statului de pomana. el trebuie sa aplice legea nu doar s-o povesteasca ziaristilor. nu inteleg de ce nu l-ati intrebat de ce nu ia nici o masura, ca foto sunt elocvente totul este acolo ilegal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax