Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ȘTIREA TA pe ALBA24: Ploaie de praf și microparticule de rumeguș la Sebeș. Stația de monitorizare a calității aerului arată că e „BUN”


Publicat

12795551_10208824249393672_4434551389720097329_nCetățenii din Sebeș se tem tot mai tare pentru sănătatea lor care, potrivit acestora, le-ar pute fi afectată din cauza poluării, mai ales după ce luni, o ploaie cu microparticule de rumeguș s-a lăsat asupra orașului. Ciudatul fenomen a fost sesizat de mai multe persoane care au și postat pe facebook mai multe fotografii care arătau cum praful s-a depus pe mașini și pe hainele oamenilor.

 

Luni seara în jurul orei 18.00, la Sebeș s-a lăsat ploaia, însă nu o ploaie de primăvară cu picuri mari și reci ci una de „lemn”. Orașul a fost acoperit de o ploaie cu microparticule de rumeguș.

Praful s-a depus atât pe vehiculele oamenilor cât și pe haine. Mai grav este că aerul este de respirat, potrivit celor din Sebeș.

„În Kogălniceanul nu poți respira dacă stai afară. Dacă deschizi geamul seara să aerisești îți intră fum în casa. Ieri pe la ora 20.00 eram pe strada Viilor și era un fum care cu cât mă apropiam de Kogălniceanu era tot mai puternic și ce credeți, surpriză, la Casa de Cultură arata că e bun aerul!! Ce să mai zicem..înghițim în sec dacă putem” spune un cetățean.

„La ora 16.00 când a ajuns soțul meu acasă a început să-mi povestească că așa ceva nu a văzut în viața lui….Că pur și simplu zici că plouă cu nisip…” spune un alt sebeșan.

Un alt comentariu la fotografiile în care se vede ploaia de praf spune: „Degeaba că la nimeni nu îi pasă de viețile noastre și ale copiilor noștrii …păcat un oraș așa frumos și liniștit…..mulțumim tuturor care au acceptat să se facă această fabrică în orașul nostru.”

Cel mai ciudat lucru este că Stația amplasată în fața Casei de Cultură a Sindicatelor arată că aerul este curat asta în condițiile în care oamenii nu pot să respire.

În urma acestor sesizări așteptăm un răspuns din partea APM.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

19 Comentarii

19 Comments

 1. Sifredi

  luni, 29.02.2016 at 20:01

  Si la Alba a fost, am spalat masina si dupa 2 ore era plina de picaturi maro.

 2. Tovarasu'

  luni, 29.02.2016 at 20:37

  Ce sa-i faci? Asa se intampla intr-un oras in care „duduie” economia, dupa cum spunea intaiul strungar al tarii. Nu poti sa le ai pe toate. Mai o fabrica, mai un cancer…

 3. florin

  luni, 29.02.2016 at 21:14

  Aceasta ploaie de firezar a ajuns chiar și la Sasciori

  • DORU

   luni, 29.02.2016 at 22:09

   AM INTELES CA SI PE VALEA AMPOIULUI SI CHIAR IN ZLATNA A „NINS” CU …….RUMEGUS

  • ovidiu

   luni, 29.02.2016 at 23:20

   Buna si in PETROSANI HD a plouat pe la ora 19 si tot ceva praf forte fin in 5min a fost masina alba poate tot din SEBBES a venit praful

 4. Paul Roman

  luni, 29.02.2016 at 21:19

  Partea amuzanta e ca e ploaie de pucioasa, sau ploaie cu sulfati… dar no, sa aruncam cu noroi cu orice oportunitate…. e usor.
  Culmea, am inteles ca au anuntat-o si la televizor. Asteptam articolul asta :))

 5. Baaa...cila

  luni, 29.02.2016 at 21:26

  No cu ce-ati fi vrut sa ploaie, cu carnati? Hahahaha…Poate daca se muta Elit in locul nostru…hahahaha

 6. Cugireanu

  luni, 29.02.2016 at 21:51

  Si la Cugir s-a intamplat acelasi fenomen.

 7. Aln

  luni, 29.02.2016 at 22:04

  ”Ploaie de praf și microparticule de rumeguș la Sebeș, intră fumul în casă” . **** și oameni de *****. La fel și cel de sus care zice ”cancer”. Șomeri de 2 bani, a… scuze ” Ingineri și doctori”, așa sunt mai nou lipitorile sebesului

 8. geo

  luni, 29.02.2016 at 22:15

  confirm ploaia de firezar in Alba Iulia

 9. Vali

  luni, 29.02.2016 at 22:38

  Si la timisoara m-am trezit azi-dimineata si pe masina erau picaturi de praf. Foarte ciudat.

 10. Klaus

  luni, 29.02.2016 at 22:44

  Acea statie verifica calitatea aerului din punctul de vedere al compozitiei de substante nu si de materii organice 🙂
  din punctul de vedere al aerului ce contine e totul ok 🙂
  pacat ca e si rumegus in el 🙂

 11. Popa

  luni, 29.02.2016 at 23:41

  La fel este si in Zlatna!

 12. Victor

  marți, 01.03.2016 at 00:31

  Chiar si in Timisoara azi dimineata

 13. Bianca

  marți, 01.03.2016 at 06:22

  Da, si in Alba a fost. Cand m-am urcat in masina aseara la 17, am vazut urmele maronii de la picaturile de ploaie si ma intrebam ce s-a intamplat. Acuma am un raspuns, dar ar trebui luate masuri…

 14. PTI

  marți, 01.03.2016 at 10:02

  si la Pian

 15. ela

  marți, 01.03.2016 at 11:32

  a ajuns si in cluj!!

 16. Paul Roman

  marți, 01.03.2016 at 14:14

  Intr-un final am gasit si sursa: Nisip de la o furtuna din desertul Sahara:

  https://www.facebook.com/severeweatherEU/posts/1778322632390830

 17. Exces

  marți, 01.03.2016 at 15:53

  Daa, chiar și în Spania a ajuns această „ploaie cu particule de la kronospan sebes”, serios. Nu mint. Ba oameni, sunteți încuiați rău la minte. Lăsați internetul și faceti ceva cu prostia voastră ca da pe afară.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bilete gratuite la transport interurban pentru persoanele cu handicap din Alba. Precizări DGASPC

Publicat

protectia copilului

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC) Alba anunță persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, precum și însoțitorii sau asistenții personali ai acestora că au fost soluționate cererile primite și înregistrate de la începutul anului 2021 privind emiterea biletelor gratuite de călătorie pentru transportul interurban.

Potrivit sursei citate, biletele de călătorie au fost deja transmise prin intermediul serviciilor poștale solicitanților.

Lista operatorilor de transport la care pot fi utilizate biletele de călătorie gratuită se va afișa la sediul DGASPC Alba și se va publica pe site-ul instituției: www.protectiasocialaalba.ro. Această listă se va actualiza pe măsura semnării convențiilor de către operatorii de transport interurban, potrivit sursei citate.

Din ianuarie 2021, ca urmare a modificărilor legislative, persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic.

Beneficiază de 24 de călătorii pe an calendaristic şi următoarele persoane:

 • însoţitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezenţa acestora;
 • asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav.

Persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic.

Beneficiază de 12 călătorii pe an calendaristic şi însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezenţa acestora.

Eliberarea biletelor de călătorie gratuită se realizează în baza cererii depuse în acest sens. Cererea poate fi formulată de către  persoana cu handicap sau reprezentantul legal al acesteia, de către persoana cu împuternicire notarială dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal al acesteia/organizația neguvernamentală sau de către asistentul personal. Cererea va fi însoțită de copie a actului de identitate a solicitantului.

Cererea se transmite către DGASPC Alba prin mijloace electronice sau servicii de curierat/poștale ori se depune la sediul instituției.

În urma verificării documentelor, cererile vor fi soluționate prin emiterea biletelor de călătorie gratuită interurbană, care vor fi transmise solicitanților prin servicii poștale.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 1.118/2020, în vigoare de la 1 ianuarie 2021, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale.

De acest drept beneficiază și părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii.

Cererea de opțiune exprimată în acest sens poate fi depusă prin orice mijloace: electronice, servicii de curierat/poștale sau la sediul instituției.

Dacă a fost exprimată opțiunea pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban.

Dacă a fost exprimată opțiunea pentru acordarea gratuității la transportul interurban în baza biletelor de transport, persoana cu handicap nu poate solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

Pentru orice informație sau sesizare, în vederea evitării deplasărilor inutile, se poate ține legătura cu serviciile cu atribuții în domeniu din cadrul DGASPC Alba prin intermediul adreselor de e-mail: dgaspc@protectiasocialaalba.ro; contaprestatiisociale@protectiasocialaalba.ro; sau telefonic la nr. 0258 – 833 230.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOCARUL de COVID din Liceul Militar din Alba Iulia: Cursurile trec în format ONLINE pentru două săptămâni

Publicat

Începând cu data de 1 martie, în urma analizei epidemiologice şi la recomandarea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, Consiliul de conducere al Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia a hotărât desfăşurarea în format online a cursurilor, atât cu elevii aflați în spațiile de cazare din incinta instituţiei, cât şi cu cei confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 aflaţi la domiciliu, au transmis reprezentații instituției de învățământ. 

Procesul educațional se va desfășura în format online timp de două săptămâni, prin intermediul platformelor educaționale, iar cadrele didactice vor susține cursurile online din cadrul colegiului, cu ajutorul dispozitivelor inteligente.

Fiecare profesor va preda dintr-o sală de clasă dedicată, astfel încât să se evite deplasările și schimbul de echipamente electronice. Întregul efectiv de elevi militari dispune din acest an școlar de tablete performante, puse la dispoziție de Statul Major al Forțelor Aeriene.

În acelaşi context, în funcție de evoluția situației epidemiologice din perioada următoare, există posibilitatea să fie stabilite și alte măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 la nivelul Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Reamintim că alba24.ro a scris în urmă cu trei zile, reporterii Alba24.ro au cerut detalii despre cum este gestionat focarul din interiroul unității de învățământ.

Reprezentații Colegiului au oferit un răspuns în exclusivitate la o serie de întrebări.

Precizările Ministerului Apărării vin în contextul în care pe adresa redacției alba24.ro a sosit o sesizare cu privire la faptul că numărul elevilor și al profesorilor infectați în instituție este foarte mare, (infirmeria este plină) că ar fi o lipsă a medicamentelor.

După aproape trei săptămâni de la începerea semenstrului al doilea, în interiorul Colegiului, 77 de elevi au fost confirmați pozitiv cu COVID-19, fiind declarat focar și de altfel cel mai mare focar activ de pe teritoriul Municipiului Alba Iulia.

Aceștia sunt din mai multe județe din țară și potrivit reprezentaților, părinții s-au deplasat până la unitatea de învățământ și i-au preluat pe elevi.

De asemenea, un număr de 164 de elevi contacți direcți se află izolați în spațiile special amenajate pentru carantină, conform precizărilor Direcției Medicale a MApN.

CITEȘTE AICI cum a fost gestionat focarul de Covid: EXCLUSIV: Cum este gestionat cel mai mare focar de COVID-19, din Alba Iulia. Ce se întâmplă la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul”

știre în curs de actualizare.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sorin Cîmpeanu: Plata cu ora, ar fi soluția pentru profesori, dacă se va interzice cumulul pensiei cu salariul

Publicat

Profesorii din învățământul universitar și preuniversitar ar putea fi plătiți cu ora, în cazul în care nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul. Aceasta este soluția văzută de ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat astăzi că profesorii ar trebui să poată lucra și după vârsta la care trebuie să se pensioneze, pentru că altfel în sistem va fi mai mult personal necalificat.

În cazul în care nu va mai fi posibil ca pensia să fie cumulată cu salariul, o soluție ar fi plata cu ora, a spus ministrul.

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă. Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat și că cei care vor să se reangajeze în sistemul public trebuie să aleagă între pensie și salariu.

Aceasta a precizat că a fost pregătit un proiect de lege prin care oamenii vor putea să opteze între pensie sau salariul la stat.

Dacă aleg salariul, a mai spus Raluca Turcan, aceștia vor putea să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, și să fie în continuare salariați.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Conflict deschis în Alianța USR PLUS Alba, după votul de vineri din Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia. Ce s-a întâmplat

Publicat

Scandalul din interiorul Alianței USR PLUS Alba se pare că a devenit public, după cea mai recentă ședință de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, unde consilierii locali PLUS au votat diferit față de cei din USR.

Mai multe surse politice au susținut că în interiorul Alianței USR PLUS Alba, încă dinainte de alegerile locale din 2020 există un conflict între cele două formațiuni, însă acesta nu a fost făcut public până vineri 26 februarie. 

Mai exact, pe ordine de zi a Consiliului Local s-a aflat mandatarea primarului Gabriel Pleșa (USR PLUS) pentru semnarea noului contract cu firma de transport STP, contract care trebuie să asigure realizarea transportului public comun atât în Alba Iulia dar și în localitățile care fac parte din AIDA-TL. 

În ultimele două săptămâni, Primăria Alba Iulia, AIDA TL și STP s-au aflat într-un ”război” dus prin declarații de presă și comunicate, scandal care a culiminat cu oprirea gratuității pentru pensionari, elevi și studenți, gest motivat de STP prin faptul că Primăria Alba Iulia nu a achitat mai multe facturi restante.

CITEȘTE ȘI: Războiul dintre Primăria Alba Iulia și STP: Consilierii Locali l-au mandatat pe Gabriel Pleșa pentru a semna noul contract

Liderul USR Alba, deputatul Beniamin Todosiu a reacționat într-o postare pe Facebook după ce doi consilieri locali PLUS au votat pentru mandatarea primarului Plesa de a semna noul contract, în timp ce colegii lor din USR au votat împotrivă sau s-au abținut.

Hotărârea a trecut cu 11 voturi, voturi date de consilierii locali PNL și cei din PLUS.

La scurt timp, Beniamin Todosiu a scris pe Facebook:

”Gestul colegilor din PLUS este regretabil și mă întreb dacă aceștia înțeleg cu adevărat ce înseamnă responsabilitatea poziției de consilier local. Când au fost învestiți în funcție au jurat că vor fi în slujba cetățeanului, iar acest lucru înseamna să apere interesele albaiulienilor.

Sunt dezamăgit și îngrijorat de votul colegilor de alianță care practic, astăzi, și-au bătut joc de albaiulieni și au angajat primăria într-un contractat despre care există suspiciuni rezonabile că e păgubos și cu vădite semne de ilegalitate.

Vă anunț că voi sesiza Biroul Național al Alianței USR PLUS privind acest derapaj al colegilor din PLUS pentru că gestul lor încalcă toate principiile pe care am promis că le respectăm și că luptăm pentru ele.”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate