Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ŞTIREA TA pe Alba24: Test al răbdării, la Spitalul Judeţean Alba. Pacienţii aşteaptă ore întregi, la biroul de internări, pentru că nu funcţionează „sistemul”


Publicat

spital spitalul judetean alba iuliaTest de răbdare şi rezistenţă pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, în aceste zile. Nu funcţionează platforma informatică a asigurărilor de sănătate, astfel încât oamenii sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pentru ca personalul de la biroul de internări să verifice dacă sunt asiguraţi şi să poată beneficia de serviciile medicale. Aparţinătorul unui pacient a descris experienţa sa de la spital. „Cel mai tare m-a deranjat până la urmă cuminţenia şi apatia cu care ne acceptăm soarta…”, a fost concluzia acestuia.

Azi, la biroul de internări al Spitalului judeţean Alba. Test de suportabilitate!

Azi la biroul de internări, la ora 6.45, vreo 6-7 oameni aşteptau cuminţi să se deschidă biroul. Bolnavi şi cuminţi. Am ajuns şi noi, respectiv eu şi sora mea, împreună cu mama, programată la operaţie. Ne uităm în dreapta şi în stânga să ştim după cine suntem la rând şi aşteptăm… Cuminţi. La ora 7.10, d-nele constată că nu funcţionează <sistemul>, sistem care de altfel nu a funcţionat, aflăm de la cunoscători, nici vineri şi nici luni. Întreb dacă există în acest caz o variantă care să permită internarea bolnavilor. Există! Dar varianta se aplică începând cu ora 8.00, când începe lucrul la Casa de Asigurări. Şi ca să se vadă că angajaţii fac treabă, una dintre doamne pune în funcţiune două aparate, parţial funcţionale, care emit bonuri de ordine. Înghesuială mare la bonuri, care evident aveau fiecare numere de ordine diferite, funcţie de aparat. Unii, ca să fie siguri, îşi iau bonuri din ambele aparate. Între timp, numărul bolnavilor ajunge cam la 30. Oameni bătrâni, tineri,  bolnavi dar <cuminţi>.

Ora 8.00: începe înscrierea bolnavilor pe listele pe care le întocmesc d-nele de la birou. Se înregistrează doar CNP-urile viitorilor internaţi. Durează… mult. Clar că nu mai ţine nimeni cont de numerele de ordine, dar mai contează?! Se transmite lista la CAS pentru a verifica dacă nu cumva vor dumnealor, bolnavii, să fenteze sistemul şi să nu fie asiguraţi. Că dacă nu te regăsesc ei în evidenţe, îi bai. E deja ora 9.30 când încă se scrie lista. Apoi aşteptăm. Cuminţi.

Încep doctorii să sune să vadă ce se întâmplă de nu ajung <operabilii> pe secţie. Păi să aştepte d-nii doctori să transmită Casa de Asigurări undă verde. Şi după altă jumătate de oră, CAS transmite, dar să nu creadă cineva că e gata tevatura. Din acest moment, încep d-nele să strige din listă câte doi <cuminţi> să intre pentru formalităţile de internare.

Pentru că am fost aproape de vârful listei, intrăm în posesia documentelor şi fuguţa pe secţie să apucăm operaţia.

M-a deranjat lipsa de organizare a celor de la biroul de internări, deoarece de la ora 7 la ora 8 puteau întocmi acele liste, iar la 8 să le transmită la CAS spre verificare, dacă aşa e procedura.

Cel mai tare m-a deranjat până la urmă cuminţenia şi apatia cu care ne acceptăm soarta…

Contactat de Alba24, managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a spus că reprezentanţii unităţii medicale au încercat să facă toate demersurile pentru a fi cât mai bine pentru pacienţi.

„Ne desfăşurăm activitatea cum putem, în condiţiile în care sistemul nu funcţionează de o săptămână şi nu se poate verifica offline calitatea de asigurat. Aşa că trimitem listele la Casa de Asigurări, ca să ne confirme că pacienţii sunt asiguraţi. Ştim că pacienţii sunt cei care au de suferit, am încercat să luăm măsuri, de aceea sunt funcţionale aparate de bilete de ordine şi în curând un sistem audio, tocmai ca să se asigure transparenţa la biroul de internări. Vom solicita CJAS să asigure prezenţa unui angajat de la ora 7.00, astfel încât să poată fi verificate listele mai repede”, a precizat managerul spitalului.

CNAS a anunţat luni, 7 noiembrie, că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă, din cauza unor probleme tehnice.

“Până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line.

Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispozițiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate”, se arată în comunicatul CNAS.

Însă sistemul informatic nu a funcţionat de mai multe zile.

Dacă ești martor la un eveniment deosebit pe care vrei să îl vadă toată lumea poți trimite informații, imagini sau secvențe video pe pagina de facebook Alba24 sau pe Ştirea Ta pe Alba24.ro.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. APA

    marți, 08.11.2016 at 13:08

    Asteptarea este mama rabdarii. Daca sunteti bolnavi ingreunati sistemul si managementul Spitalului Judetean Alba. Fiti docili si sanatosi ca altfel o sa va opreasca la poarta spitalului cu Politia Locala. In mileniul 21 asa se face tratamentul, ce nu puteti intelege? Daca urlati si va impotriviti sistemului, riscati sa fiti trimisi cu ambulanta la Psihiatrie. Acolo e locul celor care nu inteleg sistemul de conducere actual. Va doresc sanatate, rabdare si multi bani ca sa va tratati la privat. Pentru cei cu asigurari de sanatate este incuiata poarta cu Politia Locala.Doamne ajuta si fereste……de boala!

  2. adrian

    marți, 08.11.2016 at 18:07

    foarte multe proceduri pentru o internare .ar trebui pus la punct sistemul medical in privinta cum se fac internarile?????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la mare și la munte. Temperaturi mai mari, dar și câteva ploi. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. Vremea se încălzește, dar vor fi și zile cu ploi sau furtuni.

În Transilvania, în prima săptămână, media temperaturilor va fi în creștere, cea a maximelor de la 28 la 31 de grade și cea a minimelor de la 11 la 16 grade.

În cea de a doua săptămână media temperaturilor maxime va avea variații între 27 și 30 de grade, iar temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 13 și 15 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 5 august, apoi trecător, posibil, și după data de 7 august.

În Dobrogea și pe litoral, vremea va fi în încălzire până în data de 8 august, când media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 32 de grade, iar cea a minimelor va fi de 22-23 de grade. Din 9 august temperaturile vor scădea ușor și treptat, astfel încât la finalul intervalului de prognoză media maximelor va coborî sub 30 de grade, iar cea a minimelor va fi de 19-20 de grade.

După data de 8 august, pe arii restrânse, vor fi posibile averse în general slabe cantitativ.

La munte, media maximelor termice va avea variații între 18 și 22 de grade, iar a minimelor în general între 10 și 14 grade.

Din data de 4 august local vor fi perioade cu averse în fiecare zi.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum va începe noul an școlar. Ce spune ministrul Sănătății despre revenirea elevilor la şcoală

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni, că o decizie privind deschiderea noului an şcolar va fi luată în a doua jumătate a lunii august.

Demnitarul a precizat că autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, dar că o decizie va fi comunicată dascălilor şi elevilor în a doua jumătate a lunii august.

Vezi și Ce ore sunt eliminate de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Planurile Ministerului Educației

„Sunt mai multe scenarii. A doua parte a lunii august ne va spune dacă este oportună revenirea elevilor la şcoală. Noi sperăm să fie oportună, în condiţiile în care situaţia va fi favorabilă. Dar repet, nu ţine doar de noi. Planuri sunt, avem măsuri sanitare şi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În a doua jumătate a lunii august vor afla dascălii şi elevii ce decizie se va lua”, a spus Nelu Tătaru.

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus că este de părere că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.

Citește și Schimbări la gimnaziu. Materii eliminate și ore mai puține pentru elevi. Variante luate în calcul de Ministerul Educației

„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Atunci, sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Și în funcție de condițiile locale, vom aveam mai mult școală normală, cu elevii la școală, sau mai multă școală online, sau sistem mixt”, a mai spus Iohannis.

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tratament pentru 5000 de pacienți COVID. România primește a doua cea mai mare cantitate de Remdesivir de la UE, după Spania

Publicat

România va beneficia de o cantitate de 25.157 flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

Vineri, 7 august, țării noastre îi vor fi repartizate 6.026 flacoane Remdesivir. Cantitatea ajunge pentru asigurarea tratamentului unui număr de peste 1.200 pacienți eligibili (5 flacoane/pacient).

Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania, a mai precizat sursa citată.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienti eligibili, iar, în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienti eligibili.

Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.

În 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane EUR. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30 000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.

sursă: Ministerul Sănătății – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rata șomajului în Alba, de 3,1% la sfârșitul lunii mai 2020. Localitățile în care sunt cei mai mulți șomeri

Publicat

ajofm alba sediu

La sfârşitul lunii mai 2020, rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost de 3,1%, mai mare cu 0,1% față de luna aprilie și cu 0,3% decât cea înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2019.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2020 în judeţul Alba a fost de 5.277 persoane, în crestere cu 309 persoane (+6,2%) comparativ cu luna anterioara și cu 556 persoane (+11,8%) comparativ cu luna mai 2019. Femeile reprezentau la această dată 46,8% din numărul total al şomerilor (2468 femei). Structura după nivelul de instruire arată că 68,7% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 25,3% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,0% persoane cu studii superioare.

Numărul şomerilor neindemnizați a fost de 2.700 persoane (51,2% din total şomeri), iar numărul şomerilor aflați în plată a fost de 2.577 persoane (48,8% din numărul total al şomerilor).

Rata şomajului a fost în luna mai 2020 de 3,1% (3,0% în aprilie 2020 și 2,8% în mai 2019), peste nivelul înregistrat la nivel național ( 2,9%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,2% (3,0% în aprilie 2020 și 2,7% în mai 2019),iar în rândul bărbaţilor de3,1%(2,9% atat în aprilie 2020 cat și în mai 2019). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna mai 2020 pe locul 23 în ierarhia județelor ordonate descrescător.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna mai 2020 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Sebeș (340 persoane), Alba Iulia (334 persoane), Blaj (258 persoane ), Câmpeni (219 persoane), Abrud (202 persoane), iar dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (508 persoane), Roșia Montană și Bistra (165 persoane), Șona (158 persoane), Albac (145 persoane), Scărişoara (141 persoane), Ighiu (127 persoane), Garda de Sus (117 persoane) și Cetatea de Baltă (108 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani ), în luna mai 2020 a fost de 2,3%, 1,3% în mediul urban și 3,4% în rural. Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Abrud (5,7%), Câmpeni (4,7%) si Baia de Aries (3,5%), iar cu cele mai mici ponderi în orașul Cugir (0,6%), Alba Iulia (0,7%) si Teiuș (0,9%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (15,9%), Jidvei (15,0%), Avram Iancu (11,9), Albac (11,6%), Vadu Motilor (8,5%), Roșia Montană (8,3%), iar cele mai mici valori ( sub 1%), în comunele: Stremț (0,3%), Sântimbru si Salistea (0,7%), Ciugud (0,8%), iar în comunele Ceru Băcăinți și Întregalde nu se înregistrează nici un șomer.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate