Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

ŞTIREA TA pe Alba24: Test al răbdării, la Spitalul Judeţean Alba. Pacienţii aşteaptă ore întregi, la biroul de internări, pentru că nu funcţionează „sistemul”

Publicat


spital spitalul judetean alba iuliaTest de răbdare şi rezistenţă pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, în aceste zile. Nu funcţionează platforma informatică a asigurărilor de sănătate, astfel încât oamenii sunt nevoiţi să aştepte ore întregi pentru ca personalul de la biroul de internări să verifice dacă sunt asiguraţi şi să poată beneficia de serviciile medicale. Aparţinătorul unui pacient a descris experienţa sa de la spital. „Cel mai tare m-a deranjat până la urmă cuminţenia şi apatia cu care ne acceptăm soarta…”, a fost concluzia acestuia.

Azi, la biroul de internări al Spitalului judeţean Alba. Test de suportabilitate!

Azi la biroul de internări, la ora 6.45, vreo 6-7 oameni aşteptau cuminţi să se deschidă biroul. Bolnavi şi cuminţi. Am ajuns şi noi, respectiv eu şi sora mea, împreună cu mama, programată la operaţie. Ne uităm în dreapta şi în stânga să ştim după cine suntem la rând şi aşteptăm… Cuminţi. La ora 7.10, d-nele constată că nu funcţionează <sistemul>, sistem care de altfel nu a funcţionat, aflăm de la cunoscători, nici vineri şi nici luni. Întreb dacă există în acest caz o variantă care să permită internarea bolnavilor. Există! Dar varianta se aplică începând cu ora 8.00, când începe lucrul la Casa de Asigurări. Şi ca să se vadă că angajaţii fac treabă, una dintre doamne pune în funcţiune două aparate, parţial funcţionale, care emit bonuri de ordine. Înghesuială mare la bonuri, care evident aveau fiecare numere de ordine diferite, funcţie de aparat. Unii, ca să fie siguri, îşi iau bonuri din ambele aparate. Între timp, numărul bolnavilor ajunge cam la 30. Oameni bătrâni, tineri,  bolnavi dar <cuminţi>.

Ora 8.00: începe înscrierea bolnavilor pe listele pe care le întocmesc d-nele de la birou. Se înregistrează doar CNP-urile viitorilor internaţi. Durează… mult. Clar că nu mai ţine nimeni cont de numerele de ordine, dar mai contează?! Se transmite lista la CAS pentru a verifica dacă nu cumva vor dumnealor, bolnavii, să fenteze sistemul şi să nu fie asiguraţi. Că dacă nu te regăsesc ei în evidenţe, îi bai. E deja ora 9.30 când încă se scrie lista. Apoi aşteptăm. Cuminţi.

Încep doctorii să sune să vadă ce se întâmplă de nu ajung <operabilii> pe secţie. Păi să aştepte d-nii doctori să transmită Casa de Asigurări undă verde. Şi după altă jumătate de oră, CAS transmite, dar să nu creadă cineva că e gata tevatura. Din acest moment, încep d-nele să strige din listă câte doi <cuminţi> să intre pentru formalităţile de internare.

Pentru că am fost aproape de vârful listei, intrăm în posesia documentelor şi fuguţa pe secţie să apucăm operaţia.

M-a deranjat lipsa de organizare a celor de la biroul de internări, deoarece de la ora 7 la ora 8 puteau întocmi acele liste, iar la 8 să le transmită la CAS spre verificare, dacă aşa e procedura.

Cel mai tare m-a deranjat până la urmă cuminţenia şi apatia cu care ne acceptăm soarta…

Contactat de Alba24, managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a spus că reprezentanţii unităţii medicale au încercat să facă toate demersurile pentru a fi cât mai bine pentru pacienţi.

„Ne desfăşurăm activitatea cum putem, în condiţiile în care sistemul nu funcţionează de o săptămână şi nu se poate verifica offline calitatea de asigurat. Aşa că trimitem listele la Casa de Asigurări, ca să ne confirme că pacienţii sunt asiguraţi. Ştim că pacienţii sunt cei care au de suferit, am încercat să luăm măsuri, de aceea sunt funcţionale aparate de bilete de ordine şi în curând un sistem audio, tocmai ca să se asigure transparenţa la biroul de internări. Vom solicita CJAS să asigure prezenţa unui angajat de la ora 7.00, astfel încât să poată fi verificate listele mai repede”, a precizat managerul spitalului.

CNAS a anunţat luni, 7 noiembrie, că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă, din cauza unor probleme tehnice.

“Până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line.

Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispozițiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate”, se arată în comunicatul CNAS.

Însă sistemul informatic nu a funcţionat de mai multe zile.

Dacă ești martor la un eveniment deosebit pe care vrei să îl vadă toată lumea poți trimite informații, imagini sau secvențe video pe pagina de facebook Alba24 sau pe Ştirea Ta pe Alba24.ro.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. APA

    marți, 08.11.2016 la 13:08

    Asteptarea este mama rabdarii. Daca sunteti bolnavi ingreunati sistemul si managementul Spitalului Judetean Alba. Fiti docili si sanatosi ca altfel o sa va opreasca la poarta spitalului cu Politia Locala. In mileniul 21 asa se face tratamentul, ce nu puteti intelege? Daca urlati si va impotriviti sistemului, riscati sa fiti trimisi cu ambulanta la Psihiatrie. Acolo e locul celor care nu inteleg sistemul de conducere actual. Va doresc sanatate, rabdare si multi bani ca sa va tratati la privat. Pentru cei cu asigurari de sanatate este incuiata poarta cu Politia Locala.Doamne ajuta si fereste……de boala!

  2. adrian

    marți, 08.11.2016 la 18:07

    foarte multe proceduri pentru o internare .ar trebui pus la punct sistemul medical in privinta cum se fac internarile?????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Publicat

arestat catuse

Barbatul din Rosia de Secaș, reținut pentru viol și violare de domiciliu, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Judecătoria Blaj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Reamintim că marți dimineață, polițiștii Postului de Poliție Roșia de Secaș […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate