Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STP Alba introduce sistemul de transport public de persoane în Zona Metropolitană Alba Iulia


Publicat

Cetățenii municipiului Alba Iulia vor putea beneficia, începând de luni, 10 septembrie, de transport public de persoane în Zona Metropolitană Alba Iulia. Transportul va fi efectuat în Alba Iulia, Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Întregalde, Cricău şi Ighiu şi localităţile componente ale acestora. Societatea de Transport Public Alba oferă călătorilor informații utile vizavi de acest tip de transport.

Zone tarifare

Există șapte zone tarifare, marcate prin culori distincte, pentru care se aplică tarife diferite pentru abonamente și biletele de călătorie. Valabilitatea biletelor va fi și ea diferită, între 60 – 120 de minute, în funcție de zona tarifară, pentru a permite fiecărui călător să beneficieze de cel puțin 30 de minute în zona 1 (municipiul Alba Iulia) în prețul aceluiași bilet.

Zona tarifară 1 (roșu) cuprinde municipiul Alba Iulia. Prețul unui bilet valabil 60 de minute (din momentul validării) este de 1,8 lei iar prețul unui abonament este de 60 de lei pe lună.

Zona tarifară (orange) cuprinde localitățile: Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru și Ciugud. Prețul unui bilet valabil 60 de minute este de 3,5 lei, iar prețul unui abonament lunar este de 85 de lei.

Zona tarifară 3 (galben) cuprinde localitățile: Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea și Ighiu. Biletul costă 4 lei și este valabil 60 de minute. Abonamentul lunar pentru această zonă costă 100 de lei.

Zona tarifară 4 (verde) cuprinde localitățile: Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra și Mesentea. Prețul unui bilet valabil 70 de minute este de 4,5 lei. Abonamentul lunar costă 120 de lei.

Zona tarifară 5 (indigo) cuprinde localitățile: Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus. Prețului biletului este de 5 lei, iar valabilitatea este de 90 de minute. Prețul abonamentului lunar este de 130 de lei.

Zona tarifară 6 (gri) acoperă traseul Alba Iulia – Poiana Galdei. Prețul unui bilet valabil 90 de minute este de 5,5 lei, iar prețul abonamentului este de 140 de lei pe lună.

Zona 7 (maro) acoperă traseul Alba Iulia – Întregalde. Prețul unui bilet de călătorie, valabil 120 de minute, este de 10 lei, iar al abonamentului lunar este de 250 de lei.

Cum funcționează sistemul

Abonamentele și biletele de călătorie sunt valabile în zona tarifară corespunzătoare tarifului plătit și în orice zonă tarifară inferioară, în același preț și pentru un număr nelimitat de călătorii efectuate în perioada de valabilitate.

De exemplu, un bilet achiziționat din Bucerdea Vinoasă (zona tarifară 4) este, de asemenea, valabil timp de 70 de minute pe toate zonele inferioare (zonele tarifare 3, 2 și 1) și costă 4,5 lei, pentru traseul complet, până la Alba Iulia. Această călătorie durează de obicei 40 de minute, astfel încât călătorul poate beneficia de 30 de minute de valabilitate a biletului în Alba Iulia, indiferent câte mijloace de transport schimbă. Dacă nu dorește să achiziționeze biletul până la Alba Iulia, ci doar până într-o localitate mai apropiată, poate plăti mai puțin, în funcție de destinație.

Un abonament achiziționat pentru Bucerdea Vinoasă costă 120 de lei (zona 4) și este valabil la rândul său și în zonele tarifare inferioare (3, 2 și 1). Acest abonament poate fi utilizat, în același preț, pentru un număr nelimitat de călătorii atât în Alba Iulia (zona 1) cât și în celelalte zone inferioare: Șeușa, Totoi, Hăpria, Șard, Oiejdea, Ighiu (toate din zona 3), Ciugud, Limba, Drâmbar, Teleac și Sîntimbru (zona2).

Alte informații utile

Abonamentele sunt de tip ”card” și se eliberează de la chioșcurile STP din stațiile: Gară, Centru – Romtelecom, Centru – Unirea, Cetate- Spital, Ampoi 2 – Liceul Industrial Nr. 1 și Autogara STP.

Programul de circulație (orele de plecare) pe toate traseele deservite de STP rămâne neschimbat. Foarte important pentru călătorii din zonele tarifare 2-7 este faptul că toate cursele dinspre aceste zone care sosesc în Alba Iulia dimineața până la ora 7.40 (ora de sosire în Gara Alba Iulia) vor parcurge zonele de maxim interes: Cetate, Ampoi 3 și Centru pentru ca aceștia să poată ajunge la locul de muncă, școală, instituții publice etc, cu un număr cât mai mic de transbordări. Această suprapunere este limitată de ora 7,40 deoarece la ora 7,45 începe ora de vârf în municipiul Alba Iulia, când se înregistrează cele mai mari valori ale traficului.

Persoanele cu domiciliul în toate cele 7 zone tarifare, care, conform legii, beneficiază de gratuitate la transportul public local pot efectua un număr nelimitat de călătorii în orice zonă tarifară, pe baza unui card de mobilitate urbană obținut de la punctele STP amintite mai sus, în baza documentelor justificative emise de autoritățile competente. Validarea acestor carduri este obligatorie la fiecare călătorie. Nevalidarea constituie contravenție și se sancționează la fel ca și călătoria fără bilet valabil.

Informații legate de programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține la telefon 0258/812826. Pentru informații legate de circulația în zonele tarifare 2-7, informațiile se obțin de la autogara STP, telefon 0258/812967.

 

 



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. cornelia

  miercuri, 05.09.2012 at 11:28

  felicitari va urmaresc activitatile si sunte-ti buni imi place seviciile oferite de STP ALBA, BRAVO INCA ODATA! BAFTA

 2. alex

  miercuri, 05.09.2012 at 16:51

  Dar abonamentele de oras,cele date de firme angajatiilor ,abonemante de carton,sunt bune si pe oras si pe Zona 3 ?

 3. beny

  marți, 02.10.2012 at 15:46

  imi trebe si mie programul alba-galda de jos…cu plecari si sosiri….am intrebat in autogara si nu este autobuz la ora 8seara este la 6:30 si la 23:30 🙁 dar de la oameni aud ca este pe la 8-9 seara…daca nu este va rog sa bagati un autobuz si la ora aia sa plece din alba catre galda de jos….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum pot vota persoanele infectate cu COVID-19, sau cele aflate în izolare la domciliu. Acte necesare pentru urna mobilă

Publicat

stampila vot

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că actele medicale care trebuie să însoțească cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din anul 2020 sunt următoarele:

Pentru persoanele cu diverse boli sau grade de invaliditate altele decât COVID-19, sunt necesare copii după documente medicale justificative (aceleași documente care au fost prezentate și la scrutinele anterioare);

În cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, izolate la domiciliu sau într-o altă locație declarată, este necesară o copie după unul din următoarele documente:

biletul de externare din unitatea sanitară, care confirmă diagnosticul și indicația de izolare;

decizia de izolare emisă de Direcția de Sănătate Publică;

rezultatul pozitiv al testării COVID – 19 RT – PCR, efectuată în ultimele 14 zile.

Pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu sau carantină instituționalizată, impusă atât pentru cetățenii care intră pe teritoriul României din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID -19, cât și pentru contacții persoanelor infectate, este necesară copia deciziei de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 700 de persoane din Alba, în carantină la domiciliu. Câte locuri libere mai sunt pentru carantină instituționalizată

Publicat

Peste 700 de persoane se află în carantină la domiciliu, în județul Alba. De asemenea, până sâmbătă 26 septembrie au ieșit din carantină de la domiciliu 2535 de persoane. 

Mai exact, în caratină la domiciliu se află 721 de persoane.

În carantină instituționalizată, la nivelul județului nu se află nicio persoană. În Alba la această oră există 80 de spații libere de carantinare instituționalizată

Reamintim că în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba au fost confirmate cu COVID-19, 45 de persoane.

CITEȘTE ȘI: ALBA: 45 cazuri confirmate în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost comunicate 1.552 infectări noi.

CITEȘTE ȘI: 1.552 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.552 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 121.235, potrivit datelor transmise sâmbătă, 26 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 1.552 infectări noi, depistate în ultimele 24 de ore. De asemenea, 97.554 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 4.687 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 25.09.2020 (10:00) – 26.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 54 de decese (28 bărbați și 26 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 20 decese la categoria de peste 80 de ani.

51 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.249. Dintre acestea, 512 sunt internate la ATI.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 376 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 61.810 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un nou deces cauzat de COVID-19 în Alba. Un bărbat de 65 de ani cu multiple comorbidități la decedat la Spitalul din Timișoara

Publicat

Un nou deces cauzat de coronavirus a fost înregistrat în județul Alba. Este vorba despre un bărbat de 65, confirmat cu COVID-19, în 19 septembrie.

Acesta a decedat în 24 septembrie, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, unde a fost transferat de la Spitalul din Alba. Bărbatul suferea de multiple comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială cronică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate