Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Strategia de Dezvoltare a Munţilor Apuseni. Florin Roman, vicepreşedinte CJ Alba: Vor exista programe pe infrastructură, resursă umană, dezvoltare rurală


Publicat

roman

florin romanDupă aprobarea de către Guvern a Memorandumului prin care la Roşia Montană va fi înfiinţat un centru de consultanţă pentru proiecte cu finanţare din fonduri  europene şi de la bugetul naţional, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, dă detalii despre Strategia de Dezvoltare a Munţilor Apuseni.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri 28 septembrie 2016, Memorandumul prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene și bugetul național în vederea îmbunătățirii situației socio-economice a locuitorilor din zonele pilot: Roșia Montană-Munții Apuseni, Valea Jiului și Moldova.

La  Roşia Montană va fi înfiinţată o Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică (UGAT) pentru Munţii Apuseni.

La elaborarea  Programului Operaţional de Dezvoltare a fostei zone miniere Roşia Montană au contribuit Florin Roman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba şi Corneliu Olar, fost deputat de Alba, în prezent primar al comunei Horea din Munţii Apuseni.

,,Zona Munţilor Apuseni este importantă pentru noi. Centrul care va fi înfiinţat la Roşia Montană va oferi consultanţă pentru dezvoltarea acestei zone. Dorim să găsim soluţii alternative de dezvoltare a zonei Apusenilor. Vor exista programe pe infrastructură, resursă umană, dezvoltare rurală etc. Intenţia Guvernului este de a integra proiectele ce vor fi  finanţate atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei. Am lucrat împreună cu fostul deputat Olar la această strategie de dezvoltare a Munţilor Apuseni şi suntem convinşi că va avea efectul scontat”, afirmă Florin Roman, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba.

UGAT va avea o funcţie strategică de analiză a nevoilor locale şi de realizare sau revizuire a unor strategii de dezvoltare locală în vederea asigurării unei abordări integrate de dezvoltare economică şi socială, prin structurile specializate de planificare şi regenerare locală/teritorială, proiecte şi operaţiuni teritoriale etc. ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, va asigura şi coordonarea între ministere, autorităţi de management, structuri locale şi alţi beneficiari. UGAT va avea rol în identificarea oportunităţilor de finanţare a proiectelor locale, în elaborarea şi implementarea lor prin Directia Generală de Proiecte Strategice din Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele aflate în gestiune la acest minister şi prin structurile specializate ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ale celorlalte ministere care au în gestiune programe de finanţare cu fonduri europene sau din bugetul naţional. Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică pentru Munţii Apuseni va monitoriza şi evalua proiectele pilot.

Zona Apusenilor se confruntă acum cu un declin demografic, cu o îmbătrânire a populaţiei, cu migraţia forţei de muncă, cu lipsa unei infrastructuri moderne, o valorificare redusă a potenţialului turistic, o agricultură de subzistenţă, cu un şomaj ridicat etc.

Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba este de părere că o abordare integrată a programelor de finanţare va îmbunătăţi semnificativ viaţa locuitorilor din Apuseni şi zona se va dezvolta simţitor din punct de vedere economic.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Caz de infectare cu COVID-19 la ANAF Alba. Contribuabilii sunt rugați să utilizeze mai mult comunicarea online

Publicat

anaf ajfp finante alba

Un angajat al ANAF Alba a fost confirmat cu noul coronavirus, iar sediul insituției a fost dezinfectat complet. În paralel, DSP Alba a început o anchetă epidemiologică acolo.

Reprezentanții instituției nu au anuțat diminuarea programului cu publicul dar au lansat un apel către contribuabili, care sunt rugați să folosească pe cât posibil comunicarea online și instrumentele disponibile în acest sens.

Știre în actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Restricții de circulație feroviară lângă Alba Iulia. Continuă lucrările de montare a pasajului CF pentru Autostrada Sebeș-Turda

Publicat

Circulația feroviară va fi restricționată și astăzi lângă Alba Iulia. Continuă lucrările de montare a tablierului metalic peste calea ferată, la Autostrada Sebeș – Turda, în zona nodului rutier „Alba Nord”.

”Circulația feroviară va fi restricționată astăzi, 5 august, în intervalul orar 10:10 – 19:10, pe magistrala 200A Teiuș-Alba Iulia, între stațiile CF Bărăbanț (km. feroviar 414+271 de metri) – Sântimbru (km.feroviar 409+500 de metri), pentru a permite efectuarea de lucrări de montare a tablierului metalic peste calea ferată, lucrări ce au loc la Autostrada Sebeș – Turda, în zona nodului rutier „Alba Nord”.

Vezi și VIDEO: Lucrările de pe șantierul A10, lângă Alba Iulia. Montarea tablierului metalic în zona nodul rutier Alba Nord

Pe durata lucrărilor, călătorii vor fi transbordați cu mijloace auto între stațiile CF Bărăbanț și Sântimbru”.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ce condiții trebuie să îndeplinească elevii pentru a putea cere o tabletă educațională pentru școala online. Ordin de ministru

Publicat

copil tableta

Elevii care provin din mediu defavorizat trebuie să îndeplinească trei condiții pentru a putea cere una dintre cele 250 de mii de tablete care sunt în procedură de achiziție prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizare de la Ministerul Finanțelor.

Potrivit Edupedu.ro, părinții acestora vor semna un contract de comodat cu școala, pentru a primi tableta, după ce vor da o declarație pe propria răspundere și vor depune o cerere.

Contractul respectiv are o serie de obligații pentru elevi și sunt descrise într-un ordin de ministru. Aceștia trebuie să fie elevi din învățământul primar, gimnazial și secundar și sp provină din medii defavorizate.

Criteriile specifice pentru selecția celor care vor primi tablete, potrivit Ordinului citat, sunt următoarele:

 1. Să fie elevi ai căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet
 2.  Elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet
 3. Elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

Citește aticolul complet pe Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANCPI: Licitaţie pentru înregistrarea imobilelor în sistemul de cadastru și carte funciară, în trei comune din Alba

Publicat

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat o procedură pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor din 261 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Printre acestea se numără și trei comune din județul Alba. 

ANCPI a lansat marți, 4 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară a imobilelor în 261 de UAT- uri prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”. Valoarea totală estimată a contractului este de 299.713.704,34 de lei, fără TVA.

Între unitățile administrativ-teritoriale se află și trei comune din județul Alba, respectiv Mihalț, Mirăslău și Unirea.

Achizițiile se desfășoară pe loturi, astfel:

 • Lotul 1 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte funciară a imobilelor situate în UAT Mihalț din județul Alba.
  • Suprafața estimată aferentă: 4.982 ha (464 ha intravilan, 4.518 ha extravilan)
  • Valoarea estimată: 852.888,57 lei, fără TVA
 • Lotul 2 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte funciară a imobilelor situate în UAT Mirăslău din județul Alba.
  • Suprafața estimată aferentă: 5.629 ha (251 ha intravilan, 5.378 ha extravilan)
  • Valoarea estimată: 1.038.656,78 lei, fără TVA
 • Lotul 3 – Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte funciară a imobilelor situate în UAT Unirea din județul Alba.
  • Suprafața estimată aferentă: 8.769 ha (532 ha intravilan, 8.237 ha extravilan)
  • Valoarea estimată: 1.665.815,05 lei, fără TVA

Obiectivul lucrărilor de înregistrare sistematică îl constituie înregistrarea în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a tuturor imobilelor ce fac obiectul contractelor încheiate cu achizitorul.

Etapele principale de prestare a serviciilor de înregistrare sistematică constau în:

 • organizarea lucrărilor sistematice de cadastru,
 • recunoaşterea terenului,
 • realizarea raportului preliminar,
 • campania de informare publică,
 • identificarea limitelor imobilelor,
 • stabilirea limitelor imobilelor situate în intravilan,
 • stabilirea limitelor imobilelor situate în extravilan,
 • pregătirea fişei de date a imobilului,
 • identificarea deţinătorilor şi colectarea actelor,
 • întocmirea documentelor tehnice ale cadastrului,
 • publicarea documentelor tehnice ale cadastrului,
 • primirea şi soluţionarea cererilor de rectificare,
 • actualizarea documentelor tehnice ale cadastrului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate