Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Strategia de Dezvoltare a Munţilor Apuseni. Florin Roman, vicepreşedinte CJ Alba: Vor exista programe pe infrastructură, resursă umană, dezvoltare rurală

Publicat

roman

florin roman După aprobarea de către Guvern a Memorandumului prin care la Roşia Montană va fi înfiinţat un centru de consultanţă pentru proiecte cu finanţare din fonduri  europene şi de la bugetul naţional, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, dă detalii despre Strategia de Dezvoltare a Munţilor Apuseni.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri 28 septembrie 2016, Memorandumul prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene și bugetul național în vederea îmbunătățirii situației socio-economice a locuitorilor din zonele pilot: Roșia Montană-Munții Apuseni, Valea Jiului și Moldova.

La  Roşia Montană va fi înfiinţată o Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică (UGAT) pentru Munţii Apuseni.

La elaborarea  Programului Operaţional de Dezvoltare a fostei zone miniere Roşia Montană au contribuit Florin Roman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba şi Corneliu Olar, fost deputat de Alba, în prezent primar al comunei Horea din Munţii Apuseni.

,,Zona Munţilor Apuseni este importantă pentru noi. Centrul care va fi înfiinţat la Roşia Montană va oferi consultanţă pentru dezvoltarea acestei zone. Dorim să găsim soluţii alternative de dezvoltare a zonei Apusenilor. Vor exista programe pe infrastructură, resursă umană, dezvoltare rurală etc. Intenţia Guvernului este de a integra proiectele ce vor fi  finanţate atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei. Am lucrat împreună cu fostul deputat Olar la această strategie de dezvoltare a Munţilor Apuseni şi suntem convinşi că va avea efectul scontat”, afirmă Florin Roman, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba.

UGAT va avea o funcţie strategică de analiză a nevoilor locale şi de realizare sau revizuire a unor strategii de dezvoltare locală în vederea asigurării unei abordări integrate de dezvoltare economică şi socială, prin structurile specializate de planificare şi regenerare locală/teritorială, proiecte şi operaţiuni teritoriale etc. ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, va asigura şi coordonarea între ministere, autorităţi de management, structuri locale şi alţi beneficiari. UGAT va avea rol în identificarea oportunităţilor de finanţare a proiectelor locale, în elaborarea şi implementarea lor prin Directia Generală de Proiecte Strategice din Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele aflate în gestiune la acest minister şi prin structurile specializate ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi ale celorlalte ministere care au în gestiune programe de finanţare cu fonduri europene sau din bugetul naţional. Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică pentru Munţii Apuseni va monitoriza şi evalua proiectele pilot.

Zona Apusenilor se confruntă acum cu un declin demografic, cu o îmbătrânire a populaţiei, cu migraţia forţei de muncă, cu lipsa unei infrastructuri moderne, o valorificare redusă a potenţialului turistic, o agricultură de subzistenţă, cu un şomaj ridicat etc.

Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba este de părere că o abordare integrată a programelor de finanţare va îmbunătăţi semnificativ viaţa locuitorilor din Apuseni şi zona se va dezvolta simţitor din punct de vedere economic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax