Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Strigătul de ajutor al moților din Apuseni care mureau de foame, în iarna anului 1922. Ce a făcut Regina Maria pentru a-i ajuta

Publicat

Iarna dintre anii 1921 – 1922 se pare că a fost grea pentru moții din Apuseni. Într-un număr al ziarului Alba-Iulia din 15 ianuarie 1922 reporterii vremii scriau că ”pier moții de foame”.

Mai mult de atât, revoltat, reporterul care a acoperit subiectul scria că nimeni nu se interesează de problemele moților și că cei care le-au cerut voturile pentru un mandat de deputat, acum nu îi mai bagă în seamă. 

La ceva vreme după publicarea articolului, într-un alt număr al ziarului este scris că Regina Maria va trimite 10 vagoane de porumb Moților Înfometați.

În depozitul Arhivelor din Alba se află un exemplar al ziarului în care erau descrise problemele moților.

”Din țara Moților ne vin știri din ce în ce mai sfâșietoare. În Albac, Scărișoara, Neagra, Buciuman, Soharu, Mușca, Bistra, Brăzești, Ponorel, etc. foame mușcă cu furie din trupul sănătos al acestei mândre, dârze, eroice populații, care a fost în fruntea poporului român din Ardeal în zilele marilor jertfe și ale marilor isprăvi.

Pier moții de foame?…În România, țara luxului și a risipei, se găsesc oameni cari pier de foame? Da, pier de foame oameni de treabă…Și nimeni nu știe…Și nimeni nu vrea să știe și să audă…nimeni nu le sare într`ajutor.

Ar fi trebuit să fie Schuler-i pentruca generaul Averescu să-i audă. Ar trebui să fie conți, mikeș, ori castigione, pentruca să le ajungă glasul la urechile domnilor Tache Ionescu-Xeni etc…

Și Moții nu sunt decât bieți țărani români, oameni de treabă, a căror singură avere e omenia și munca de fiecare zi.

La București nu sunt urechi să le audă… și la Cluj – rușine!

Unde sunt acum generoșii cari le făgăduiau – și le vor făgădui mereu – totul, imposibilul chiar, când era vorbă să le smulgă câteva voturi pentru deputăție?

Numai la banchete și festivaluri își aduc aminte de moți, acești oratori de bâlciu, acești sătui Cațavenci ai zilelor noastre!…

Ce fac băncile ardelene, mari și mici. Ce face democrația ardeleană pentru salvarea acestor oameni cari pier de foame?

Nu simt că neăpsarea asta e criminală? Nu își dau seama cât datorează cei sus puși acestor moți? Acestor viteji moți cari pierd de foame în România întregită și liberă?…nu se tem de revolta și neîncrederea ce își va ridica capul în conștiința populară în fața acestei grozave priveliști a nepăsării și a egoismului fără margini”, scriau repoterii vremii, în ziarul Alba-Iulia.

Într-un alt număr, reporterii au scris că Regina Maria a trimis 10 vagoane de porumb pentru moții înfometați.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax