Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studenţii ar putea circula gratuit pe calea ferată, de la 1 februarie. Președintele ANOSR: Fără norme de aplicare, gratuitatea CFR nu se va aplica

Publicat

halta cfrDe la 1 februarie, aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi și doctoranzi ar putea circula gratuit pe calea ferată, promit guvernanții. Pentru CFR Călători, asta înseamnă mai puţini bani încasaţi din bilete. Reprezentanţii studenţilor spun însă că deocamdată nimic nu este bătut în cuie, iar fără norme de aplicare, gratuitatea CFR nu se va aplica.

În primele 11 luni ale anului, 15% din biletele vândute de CFR Călători au fost către elevi şi studenţi, care plătesc doar jumătate din costul biletului. Au lăsat la casele de bilete peste 58 de milioane de lei.

De la 1 februarie, însă, peste 468 de mii de studenţi, masteranzi și doctoranzi nu vor mai plăti un leu pentru a călători cu trenul, promit guvernanţii. Gratuitatea va fi valabilă inclusiv în timpul vacanţelor, iar numărul călătoriilor gratuite va fi nelimitat. Reprezentanţii studenţilor spun însă că deocamdată nimic nu este bătut în cuie.

Pentru CFR Călători, gratuitatea pe calea ferată pentru studenţi înseamnă mai puţini bani încasaţi din bilete. Gaura va trebui acoperită din bugetul de stat. Dacă pentru primele 11 luni ale anului trecut, biletele reduse ale elevilor şi studenţilor care s-au urcat în vagoanele CFR Călători au costat statul aproape 46 de milioane de lei, anul acesta suma va fi mult mai mare.

Bani în plus vor trebui să ajungă şi la operatorii feroviari privaţi, pentru că şi biletele la trenurile lor vor fi gratuite pentru studenţi.

Cine va beneficia de gratuitate pe tren: (sursa: Ministerul Educaţiei)

– 343.525 studenţi

– 97.384 masteranzi

– 15.640 doctoranzi

Total: 468.249 de beneficiari

Pe de altă parte, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Dan Vlad Cherecheș, a precizat că fără norme de aplicare, gratuitatea CFR nu se va aplica.

„Practic, în ordonanţa de urgenţă prin care s-a introdus această gratuitate nu există niciun termen. Teoretic chiar de acum gratuitatea ar trebui să fie valabilă pentru studenţi. Neavând norme de aplicare ea nu este valabilă. 1 februarie a fost avansat doar aşa din pix. Noi sperăm ca la 1 februarie să fie gata aceste norme de aplicare şi studenţii să beneficieze de acest drept câştigat”, a transmis Cherecheș.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax