Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Studenţii au acces gratuit la toate bibliotecile universitare. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Publicat

A fost promulgată legea prin care studenţii vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 5 ianuarie 2022, legea pentru modificarea art. 202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit noii legi toţi toți tinerii care studiază în învățământul superior vor avea acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare şi bibliotecile central-universitare.

Studenţii vor intra gratuit în toate bibliotecile universitare

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art.202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul ca orice student să aibă acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare, inclusiv Bibliotecile Central-Universitare.

Accesul la bibliotecile universitare și central-universitare devine, prin lege, un serviciu gratuit pentru studenții universităților de stat, în urma promulgării legii de către președintele Iohannis.

Acesta are drept scop să elimine o “discriminare” între studenți, prin care cei înmatriculați la universitățile fără bibliotecă proprie erau nevoiți să plătească pentru acces la bibliotecile central-universitare.

Modificarea din Legea Educației Naționale

Proiectul modifică parțial articolul din Legea Educației Naționale ce prevede principiile care reglementează activitatea studenților în cadrul comunității universitare, anume punctul referitor la dreptul la asistență și la servicii complementare gratuite, astfel:

„b) principiul dreptului la asistență și la servicii complementare gratuite în învățământul superior de stat – exprimat prin: consilierea și informarea studentului de către cadrele didactice, în afara orelor de curs, seminar sau laboratoare; consilierea în scopul orientării profesionale; consilierea psihologică; acces la principalele cărți de specialitate și publicații științifice, inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare și bibliotecile central-universitare; acces la datele referitoare la situația școlară personală;”

E introdusă, astfel, mențiunea “(…) inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare și bibliotecile central-universitare (…)”.

Nevoia acestei modificări este explicată în expunerea de motive:

“Deși, aparent, situația juridică reglementată la nivelul legii organice este una extrem de clară, în fapt s-a produs o discriminare între două categorii de studenți: pe de o parte studenții înmatriculați la universitățile care dețin o bibliotecă proprie, caz în care prevederile legale sunt clar și unanim respectate în sensul în care studenții beneficiază de gratuitate la accesul în aceste biblioteci și utilizarea serviciilor aferente, respectiv studenții înmatriculați la universitățile care nu dețin o bibliotecă proprie de sine stătătoare sau echivalentă, utilizând în acest sens serviciile Bibliotecilor Central-Universitare”. Or, potrivit expunerii de motive, Consiliile de Administrație ale acestor BCU stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecă pentru studenți.

Tarifele aplicate de Bibliotecile Central-Universitare, Menționate în document:

  • București: eliberare permis 25 lei, vizare anuală 10 lei
  • Cluj: eliberare permis 40 lei, vizare anuală 10 lei
  • Timișoara: eliberare permis 35 lei, vizare anuală 35 lei
  • Iași: eliberare permis 30 lei, vizare anuală 20 lei

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax