Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studenţii au zi liberă în 10 decembrie, pentru a vota în localităţile de domiciliu la alegerile parlamentare, însă transportul nu va fi gratuit

Publicat

parlament

Luni, 10 decembrie, studenţii scapă de cursurile de la universitate, în aşa fel încât, mai ales cei care au domiciliul în alte localităţi faţă de cele în care învaţă să poată avea timp să voteze, duminică şi apoi să revină la facultate, marţi. Guvernul a aprobat o notă pentru suspendarea cursurilor pe 10 decembrie, a doua zi după alegerile parlamentare. Universităţile vor decide când vor fi recuperate cursurile de luni. Cu toate că studenții au cerut și gratuitate la transport, Guvernul nu a aprobat această solicitare.

Cererea de acordare a zilei libere pentru studenţi, luni, 10 decembrie, a fost adresată de un tânăr, premierului Victor Ponta, sâmbătă dimineaţa, de 1 Decembrie, în timpul vizitei la Guvern cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise”. Contactată de ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, ministrul Educaţiei şi-a dat acordul de principiu.

Astfel, studenţii care învaţă în alte zone decât cele de domiciliu au posibilitatea să voteze la alegerile parlamentare în localităţile lor şi sa revină în timp util, marţi, la cursuri.

O altă solicitare din partea tânărului a fost transportul gratuit cu trenul. De altfel, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat gratuitate pe mijloacele de transport în comun în perioada 7-10 decembrie, pentru ca tinerii să poată fi prezenţi la vot în localităţile de domiciliu, dar şi zi liberă în prima zi după alegeri. Această cerere nu a fost aprobată de executiv: „Nu s-a pus în discuţie gratuitatea pe mijloacele de transport”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, întrebat dacă studenții vor beneficia de gratuitate.

Reprezentanţii alianţei studenţeşti au precizat că prevederile legii electorale „îngrădesc posibilitatea de exercitare a dreptului de vot pentru sute de mii de studenţi români care studiază în altă localitate sau au venit la studii din altă ţară”.

Aceştia susţin că în cazul în care Guvernul nu aproba măsurile propuse, studenţii „vor fi nevoiţi să facă eforturi financiare considerabile” pentru a se putea duce în localităţile de domiciliu şi a-şi exercita dreptul la vot.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax