Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studenţii cer retragerea proiectului de lege pentru stagiile de adaptare profesională. Reclamă prevederi abuzive

Publicat

Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră că proiectul de lege pentru stagiile de adaptare profesională conţine prevederi ce expun tinerii la exploatare şi abuzuri din partea angajatorilor. Solicită retragerea actului legislativ şi formularea altuia, care să protejeze studenţii.

Proiectul a fost înaintat de Ministerul Muncii şi prevede ca absolvenţii de studii superioare să fie obligaţi să facă stagii de adaptare profesională, printr-un contract încheiat pe o perioadă de la şase la 12 luni, în urma căruia obţin un calificativ. Însă reprezentanţii ANOSR spun că prin acest proiect, tinerii ar urma să lucreze pentru salarii foarte mici, aproape de minimum pe economie, iar calitatea stagiilor de adaptare profesională nu este garantată, pentru că nu există un clar de monitorizare şi control din partea statului.
De asemenea, absolvenţii de facultate ar putea fi nevoiţi să ramburseze cheltuielile aferente formării, în condiţiile în care nu-şi păstrează locul de muncă în unitatea respectivă pe termen lung. În ceea ce priveşte calificativul dat de angajator, acesta le-ar putea influenţa şansele de evoluţie profesională. Mai mult decât atât, poate fi considerat un instrument de şantaj la îndemâna unor agnajatori care pot obliga stagiarii la activităţi neprevăzute în contract, susţin reprezentanţii ANOSR.

Proiectul se află în dezbatere publică timp de nouă zile, însă intervalul de timp ar fi insuficient pentru o consultare serioasă, astfel că studenţii vor ca iniţiativele legislative importante să fie deschise discuţiilor pentru o lună. În acest caz, cer retragerea proiectului şi formularea altuia, în urma unei analize comune a situaţiei de către comisii cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Educaţiei, studenţilor şi angajatorilor.

Sursa: hotnews

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. derp

    joi, 22.11.2012 at 22:32

    dar ce-ati crezut dragi studenti? O sa fiti sclavi pe plantatia unor gunoaie capitaliste parvenite mai slab pregatite decat voi si de multe ori mai proaste. Specia se numeste patron roman!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax