Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studenții Facultății de Drept din Alba Iulia, în vizită la Tribunal, cu ocazia Zilei Justiției

Publicat

Tribunalul Alba a organizat miercuri, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, evenimentul ”Ziua porților deschise”, eveniment adresat elevilor,studenților, justițiabililor și reprezentanților societății civile. Din păcate numarul celor interesați de eveniment a fost unul scăzut, cu toate că instituția gazdă a făcut toate demersurile necesare pentru promovarea evenimentului, informează Asociația ”Justiția Pro Cetățean”. 

Grupul de vizită a fost format din studenții de anul I ai Facultății de Drept din cadrul Universtității „1 Decembrie 1918„ din Alba Iulia. Grupul a fost preluat de către Sorina Cristorian – purtator de cuvânt al Tribunalului Alba. Vizita a început în sala de sedință nr. 2 unde s-a făcut o prezentare generală a instituției, a regulilor de conduită ale justițiabilului și a justițiarilor în sala de sedință și s-a discutat despre posibile viitoare cariere în magistratură, ținând cont că toți cei prezenți erau studenți la drept. Judecatorul pe drept civil George Mara, însoțit de un coleg, le-au prezentat celor prezenți semnificația calității de judecator, mijloacele de aplicare la INM, procesul de selecționare și nevoia de forță proaspătă în Magistratură.

La capitolul de întrebari a fost atins un punct important: „cum se poate înfăptui o apropiere a societății civile de puterea judecătorească” răspunsul fiind: „judecătorul are starea de neutralitate, iar apropierea se face prin transparență și evenimente precum cel de azi”.
S-a adus în discuție și starea clădirii în care activează Tribunalul și Judecătoria, situatie cunoscută de toate părțile, starea sălilor de judecată în care pe timp de iarnă toți participanții la procese trebuie sa fie îmbrăcați foarte gros și că automat condițiile cladirii sunt observate de justițiabili si pot avea o influenta asupra lor. Se spera la un sistem informatic de arhivare a dosarelor, ca în cazul altor state precum Germania și Belgia, unde dosarele se află în format electornic și justițiabilii pot accesa de acasă informațiile necesare.
S-a mai discutat și despre natura umană a judecătorului și puterea de concentrare de care este nevoie pentru a-și exercita funcția și despre sistemul de voluntariat care poate fi realizat în cadrul instituției de către studenții la drept.
La final, vizitatorii au asistat la o mică parte dintr-un proces în sala de judecată nr. 3 și au vizitat arhiva tribunalului.
Nu în ultimul rând s-a discutat despre posibile colaborări între societatea civilă și Tribunalul Alba pe diverse proiecte și evenimente care au ca scop educarea cetățeanului de toate vârstele în spiritul civic, a mai anunțat Asociația Justiția Pro Cetățean.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax