Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studenții, gratuitate de 50% pe toată perioada anului. Barna: propunerea se găsește în momentul de față în abordarea bugetară

Publicat

tren

Guvernul vrea să reglementeze gratuitățile pentru călătoriile cu trenul pentru studenți. Întrebat ce se va întâmpla cu transportul studenților care merg cu trenul, vicepremierul Dan Barna a declarat că propunerea din acest moment este ca „studenții să aibă în continuare o gratuitate de 50% pe toată perioada anului”

„În momentul de față, propunerea, așa cum există ea, prevede ca studenții să aibă în continuare o gratuitate de 50% pe toată perioada anului, nu doar în anul școlar”, a spus vicepremierul Dan Barna.

 „Pe toată durata anului, de 50%. Este un lucru care se găsește în momentul de față în abordarea bugetară” a precizat Barna

Afirmațiile vicepremierului vin după ce, pe 8 februarie, președintele PNL Ludovic Orban a confirmat discuțiile din Guvern pe tema reducerii numărului de călătorii gratuite pentru studenți pe tren.

„Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem, în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD. Există o astfel de discuţie, care din punctul meu de vedere mi se pare corectă”, spunea atunci Ludovic Orban.

Din februarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, studenţii au gratuitate la transportul cu trenul pe rutele interne, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Până la acel moment, studenții aveau o reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul, în limita a 24 de călătorii pe an.

UPDATE: Orban: Studenţii vor avea călătorii gratuite între localităţile de domiciliu şi cele în care învață

Studenţii vor avea călătorii gratuite între localităţile de domiciliu şi cele în care învață, anunță preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că nu s-a luat nicio decizie legată de sporuri.

„Am văzut că a fost prezentată și informația pe care am furnizat-o referitoare la gratuitatea pentru călătoriile studenților într-un mod care nu este conform cu ceea ce am discutat noi. Se va menține gratuitate pentru studenți, dar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde își fac studiile”, a declarar liderul PNL:

În plus, studenții „vor beneficia în continuare de niște reduceri ale călătoriilor de care au beneficiat”.

„Din păcate, a fost transmisă public informaţia, poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu înseamnă că nu permitem în continuare deplasarea către facultate”, a adăugat Orban.

Mai multe organizații ale studenților l-au criticat pe premierul Florin Cîțu deoarece ia în calcul limitarea transportului gratuit al studenților.

Pe 1 februarie 2017, Guvernul PSD a decis ca studenţii înscrişi la studii cu frecvenţă de licenţă, master şi doctorat să aibă gratuitate la transportul feroviar intern tot anul, la toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor. Până atunci, studenţii aveau reducere de 50% la CFR în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale şi a legitimaţiei de student.

Reacţia ANOSR

Aşa cum era de aşteptat, decizia eliminării călătoriilor gratuite nu este pe placul studenţilor.

Potrivit Bihoreanul.ro, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR), care acum este condusă de orădeanul Horia Oniţa, i-a invitat pe toţi tinerii să îi trimită o scrisoare prin mail premierului Florin Cîţu, prin care să-şi arate nemulţumrea față de această măsură. ANSOR a recomandat folosirea adresei de e-mail a cabinetului prim-ministrului, cabinet.pm@gov.ro.

Totodată, ANOSR îl acuză pe Cîţu că nu şi-a găsit timp „de la învestirea Guvernului să discute problemele şi priorităţile studenţilor” şi „îşi continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenţi”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax