Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Studiile de masterat pot fi recunoscute ca vechime în muncă. Prevederi din noua legislație. Condiții

universitate 1

Publicat

Studiile de masterat sunt considerate, din acest an, vechime în muncă. Pentru a fi recunoscut ca stagiu de cotizare, condiția este să fie finalizat cu diplomă.

Prevederea se regăsește în noua Lege a pensiilor. A intrat în vigoare din 1 septembrie.

Până acum, erau luate în calcul numai studiile de licență și cele de doctorat pentru stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public, scrie edupedu.ro.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii,

pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”, scrie în Legea 360/2023.

Studii de masterat recunoscute ca vechime în muncă. Excepții

Studiile de masterat nu sunt recunoscute ca vechime în muncă dacă studentul a fost angajat cât timp a fost la facultate. În această situație, era deja asigurat în sistemul public de pensii prin contractul său de muncă.

Se recunoaște un singur ciclu de studii de masterat, ca stagiu de cotizare, chiar dacă studentul respectiv a finalizat mai multe astfel de studii la facultăți.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate