Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Angajații calificați, tot mai greu de găsit. România, pe locul 3 în lume, după Japonia și Taiwan

Publicat

angajati in hala de productieAngajatorii din țara noastră întâmpină tot mai des probleme atunci când vor să angajeze muncitori calificați. România se află pe locul 3 în lume, după Japonia şi Taiwan – în ceea ce priveşte deficitul de angajaţi talentaţi, 72% dintre firmele de pe piaţa locală având această problemă, iar cele mai mari probleme sunt în găsirea de meseriaşi calificaţi, muncitori, ingineri şi operatori de producţie, potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare în domeniul resurselor umane, ManpowerGroup, publicat joi, scrie News.ro.

Firmele care activează în România se confruntă cu dificultăţi tot mai mari în găsirea de angajaţi calificaţi, în contextul în care numărul şomerilor a ajuns la 521.202 în noiembrie 2016, nivel minim după izbucnirea crizei, în 2008, iar rata şomajului a coborât la 5,7%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele oficiale arată că numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al treilea trimestru din 2016 cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 62.900, în ciuda şomajului încă ridicat din unele regiuni.

În Japonia, 86% dintre firme au dificultăţi în a găsi angajaţi calificaţi, iar în Taiwan 73%. România este urmată, în clasamentul ţărilor cu cele mai mari probleme în găsirea de angajaţi calificaţi, de Hong Kong (69%), Turcia (66%) şi Bulgaria (62%).

Problema cu care se confruntă România pe piaţa muncii este una fără precedent în istoria studiului Manpower.

„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăţi fiind dublă faţă de media europeană. În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, a declarat directorul de marketing pentru Europa în cadrul Manpower, Corina-Bianca Gonteanu.

La fel ca în ultimele trei ediţii ale studiului (2012 -2015), posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriaşi calificaţi, urmate de muncitori, ingineri şi operatori producţie.

În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc şi şoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri şi restaurante (locul 6), programatori (locul 7), vânzători (locul 8), contabili (locul 9) şi manageri (locul 10).

„Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezintă dificultăţi este lipsa candidaţilor disponibili, altfel spus numărul redus de candidaţi, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun că este vorba de lipsa competenţelor specifice rolului (hard skills), iar 18% menţionează lipsa de experienţă practică”, se arată în studiu.

Pentru a contracara deficitul de talente, cei mai mulţi angajatori (52%) oferă beneficii şi avantaje suplimentare candidaţilor, 51% investesc în dezvoltarea personalului existent, iar 48% oferă pachete salariale mai mari.

sursa: digi24.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax