Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Angajatorii români anunță planuri de creștere a numărului de salariați, în intervalul aprilie – iunie. Sectoare vizate

Publicat

angajatori Angajatorii români au în plan o mărire a numărului de salariați cu până la 11% în următoarele trei luni, cel mai vizat sector fiind cel al microîntreprinderilor cu mai puțin de 10 angajați, arată rezultatele unui studiu privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Astfel, angajatorii români exprimă planuri de angajare optimiste pentru al doilea trimestru al anului 2015, iar 26% dintre aceștia și-au declarat intenția de a-și spori numărul de angajați în următoarele trei luni (aprilie — iunie), 67% nu prevăd schimbări, și doar 6% au în vedere o scădere de personal. Previziunea Netă de Angajare de este, practic, de +11%, cea mai puternică din trimestrul IV 2012 până în prezent.

Conform cercetării, angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare se dovedesc, din nou, cei mai optimiști, cu o Previziunea Netă de Angajare de +28%, cea mai robustă din ultimele 10 trimestre.

Cea mai amplă îmbunătățire față de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportată, însă, în sectorul Transport, depozitare și comunicații, unde previziunea de +17% este cea mai optimistă din trimestrul I/2009 până în prezent.

”Perspectivele de angajare sunt mai luminoase și în sectorul Construcții, angajatorii raportând o Previziune Netă de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din trim. I/2015, respectiv trim. II/2014. De altfel, oportunitățile pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în mai mică sau mai mare măsură, în toate sectoarele de activitate, cu excepția celui de Energie electrică, gaze, apă, unde angajatorii raportează singura Previziune negativă din acest trimestru, de—8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2015 și cu 12 puncte procentuale sub trimestrul II al anului trecut”’, se arată în comunicatul de presă al realizatorilor studiului.

Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țării, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare îmbunătățire, de 18 puncte procentuale, este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +14%, cea mai puternică enunțată de către angajatori în ultimii trei ani.

De asemenea, angajatorii din regiunea Sud raportează o îmbunătățire considerabilă față de trimestrul anterior, 30% dintre ei anunțând planuri de a-și crește numărul de angajați în intervalul aprilie — iunie 2015. Previziunea Netă de Angajare din regiune, de +22%, s-a îmbunătățit cu 12 puncte procentuale față de trim. I/2015 și cu 15 puncte procentuale față de trimestrul II/2014, fiind cea mai solidă de pe întreg teritoriul țări.

Pe de altă parte, angajatorii din organizații de dimensiuni micro, cu mai puțin de 10 angajați, sunt mai optimiști decât în orice alt moment din ultimii 6 ani, raportând o Previziune Netă de Angajare de +11%, îmbunătățită atât față de primul trimestru din 2015, cât și față de trimestrul II din 2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale. La rândul lor, angajatorii din organizații mici (10-49 angajați) și medii (40-249 angajați) se arată încrezători, exprimând Previziuni de +8%, respectiv de +13%.

Realizatorii studiului citat precizează că activitatea de angajare va continua și în organizațiile mari, cu peste 250 de angajați, dar Previziunea rămâne stabilă comparativ cu trimestrul anterior și scade cu 4 puncte procentuale față de trimestrul al doilea din 2014.

Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor. Pentru țările care au acumulat date cel puțin 17 trimestre consecutiv, printre care și România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepția cazului în care se specifică altfel.

Studiul privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din anul 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 65.000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intențiile de a-și crește sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 14-27 ianuarie 2015 pe un eșantion reprezentativ de 626 de angajatori, iar rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax