Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu. Cea mai eficientă metodă pentru a renunța la fumat

Publicat

tineri

Persoanele fumătoare pot fi „momite” să renunțe la țigarete dacă le este oferită perspectiva obținerii unor câștiguri financiare. Această metodă reprezintă o abordare încurajatoare, potrivit unui studiu clinic realizat în Statele Unite în medii socio-economice defavorizate, în care fumatul se menține la un nivel considerabil mai ridicat în comparație cu restul populației americane.

În pofida unei scăderi a numărului fumătorilor în ultimii ani în Statele Unite, fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce poate fi evitată în această țară și afectează mai ales persoanele sărace și minoritățile, potrivit unui articol publicat luni în Internal Medicine, un buletin editat de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Cercetătorii de la Centrul Medical din Boston (BMC) au propus un program unui număr de 352 de participanți în vârstă de peste 18 ani, dintre care 54% erau femei, 56% erau persoane de culoare și 11,4% erau hispanici care fumau cel puțin 10 țigarete pe zi.

Jumătate dintre ei au primit documente care le explicau ceea ce trebuie să facă pentru a beneficia de sprijin cu scopul de a renunța la fumat.

Cealaltă jumătate a avut acces la un consilier pentru a-i ajuta să obțină tratamente de substituție pentru nicotină, consiliere psihologică și un stimulent financiar. Acest stimulent era de 250 de dolari pentru aceia care renunțau la fumat în primele șase luni. Persoanele în cauză primeau apoi o sumă suplimentară de 500 de dolari dacă se abțineau să fumeze în următoarele șase luni.

O a doua șansă a fost oferită acelor persoane care nu au reușit să renunțe la fumat în primele șase luni: participanții au putut să încaseze 250 de dolari dacă au renunțat la fumat în următoarele șase luni.

Analizele de salivă și de urină au permis medicilor americani să constate că aproape 10% din totalul participanților „momiți” cu bani nu mai fumau după șase luni și 12% renunțaseră la acest viciu la un an după debutul studiului. În celălalt grup, aceste procente au fost mai mici de 1% respectiv 2%.

750 de dolari pentru a renunța la fumat

„Aceste rezultate arată modul în care un program ce combină mai multe abordări, inclusiv o stimulare financiară, poate fi eficient împotriva fumatului”, a declarat Karen Lasser, medic la Centrul Medical din Boston și profesor secundar la Facultatea de medicină din cadrul Universității Boston. Studiul a fost finanțat de American Cancer Society.

Programul a înregistrat rezultate bune mai ales în rândul fumătorilor mai în vârstă, femeilor și persoanelor de culoare informează AFP citat de Agerpres.

„Promisiunea obținerii unei sume de bani a fost probabil o motivație importantă la această populație pentru a renunța la fumat”, însă studiul nu a fost în măsură să cuantifice efectul, întrucât participanții au beneficiat și de tratamente de substituție și de consiliere psihologică”, a explicat Karen Lasser.

Cercetătoarea americană a menționat rezultatele unui studiu publicat în 2015 în New England Journal of Medicine, realizat pe un eșantion alcătuit din 878 de angajați ai grupului General Electric. După ce le-a fost oferită suma de 750 de dolari, numărul fumătorilor care au renunțat la țigarete s-a triplat.

În Franța, un studiu programat să se desfășoare pe durata a doi ani a fost lansat în aprilie 2016 cu obiectivul de a le încuraja pe femeile însărcinate să renunțe la fumat: 16 maternități oferă în medie 300 de euro participantelor pentru ca acestea să nu mai fumeze în timpul sarcinii. Aproximativ 20% din femeile însărcinate din Franța sunt fumătoare.

Eficiența acestei abordări a fost deja demonstrată și în Scoția, potrivit unui studiu publicat la începutul anului 2015 în revista medicală britanică BMJ: 23% dintre femeile care au primit o astfel de retribuție au renunțat la fumat, comparativ cu procentul de doar 9% înregistrat în rândul femeilor care au renunțat la țigarete fără să primească stimulente financiare.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax