Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Cititul îți prelungește viața. Oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult

Publicat

citit, carte Potrivit unui studiu numit „Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea”, oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decât cei care nu citesc deloc.

Potrivit The Guardian, studiul, publicat în revista „Ştiinţe Sociale & Medicină”, a analizat modelele de citire a 3.635 de persoane, cu vârsta de cel puţin 50 de ani. În medie, cititorii de cărţi trăiesc cu aproape doi ani mai mult decât persoanele care nu citesc.

Respondenţii au fost împărţiţi în trei categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămână, cei care citesc până în 3,5 ore pe săptămână şi cei care nu citesc deloc, fiind luaţi în considerare factori precum sex, rasă şi educaţie, scrie mediafax.ro,

Studiul a durat 12 ani, iar cercetătorii au descoperit că cei care citeau cel mai mult aveau şanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute. De-a lungul studiului, 33% dintre cei care nu citeau au decedat, comparativ cu 27% dintre cititori, potrivit cercetătorilor.

„Când cititorii sunt comparaţi cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trăit 85 de luni (7,08 ani), în timp ce cititorii au trăit 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supravieţuire de 23 de luni”, au notat cercetătorii în studiu.

Oamenii de știință au declarat că un consum prelungit de literatură are un randament mai mare, dar „chiar şi 30 de minute pe zi sunt benefice în termeni de supravieţuire”. De asemenea, lucrarea asociază citirea cărţilor, mai degrabă decât revistele, cu longevitatea.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax