Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Comportamentul religios al românilor. Credința în Dumnezeu, de la învățătura din familie, la frica de judecata de apoi

Publicat

Un studiu  realizat Reveal Marketing Research despre comportamentul religios al românilor arată că ortodocșii se împart în practicanți, non-practicanți și spirituali și că în păstrarea ritualurilor religioase familia joacă cel mai important rol.

61% dintre românii care cred în Dumnezeu spun că motivul pentru care respectă obiceiurile creștinești este faptul că așa au fost învățați în familie.

Vezi și Sfânta MARIA MARE: Ce NUME se sărbătoresc în 15 AUGUST şi semnificaţiile acestora. Cui îi spui ”La Mulți Ani!” de onomastică

Al doilea motiv invocat de 58% dintre ei este iubirea de Dumnezeu și apoi de faptul că „Dumnezeu vine în ajutorul celor care respectă obiceiurile”. 35% o fac din frică de Dumnezeu și doar 2% de teama judecății de apoi, arată studiul național realizat de Reveal Marketing Research.

Cei mai mulți dintre credincioși, 42%, spun că sunt și practicanți ai religiei, 24% non-practicanți și 34% spirituali.

Doi din zece români postesc

Practicanții sunt cei care merg cel puțin o dată pe lună la biserică pentru slujbele de duminică sau din zilele de sărbătoare, fac pomeni la cimitir și încearcă să respecte toate obiceiurile.

Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2021. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui

Non-practicanții merg o dată la trei luni, în medie, la biserică și respectă unele obiceiuri.

Spiritualii merg rar la biserică, iar cei care spun că nu merg motivează decizia prin faptul că au fost obligați să participe la slujbe în copilărie fără a li se oferi explicații.

Majoritatea persoanelor religioase practică rugăciunea. 73% dintre femei spun că se roagă zilnic, în timp ce doar 57% dintre bărbați fac asta.

Alte obiceiuri pe care le respectă este închinatul când trec prin fața unei biserici, 58% fac asta, cel mai mult femeile tinere, între 18 și 24 de ani și cele în vârstă. Două treimi dintre credincioși spun că nu muncesc în gospodărie în zilele de sărbătoare și 63% că aprind lumânări în casă.

Doi din zece creștini spun și că postesc.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de femei și bărbați care declară că aparțin religiei creștin – ortodoxe.

sursa foto: capturi video Mănăstirea Nicula – Cluj24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax