Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: De ce sunt femeile mai nervoase decât bărbaţii la volan. Ce au descoperit cercetătorii despre comportamentul în trafic

Publicat

femeie volan 1Dacă stilul de condus al femeilor este, în general, criticat de bărbaţi, unii cercetători au avut “curajul” să afle ce le-ar determina să reacţioneze diferit.

Un studiu realizat de Hyundai Motor pe 1.000 de şoferi din Marea Britanie a constatat că femeile sunt, în medie, cu 12% mai nervoase decât bărbaţii atunci când sunt la volan, scrie express.co.uk, citat de adevărul.ro.

Cercetătorii au descoperit că atunci când sunt în trafic, oamenii se confruntă cu instinctele antice „de apărare“ din vremea în care vânătoarea era principalul mod de supravieţuire. Acest lucru îi face să reacţioneze într-un mod specific atunci când sunt în trafic. Patrick Fagan, psihologul care a participat la realizarea studiului, a supus cei 1.000 de subiecţi la un test pentru a vedea ce răspunsuri emoţionale oferă la sunet, vedere, miros, atingere şi gust, simţuri provocate în diferite scenarii la volanul unei maşini.

Studiul a constatat că, în toate scenariile de testare în care au fost incluse, femeile au fost mult mai predispuse să răspundă cu furie. „Psihologic, femeile au obţinut rezultate mai mari decât bărbaţii privind inteligenţa emoţională şi verbală, având un puternic impact asupra nevrozei“, a spus Fagan. „Teoria evoluţionistă sugerează că strămoşii noştri de sex feminin au dezvoltat un instinct acut de prezicere a pericolului pentru a-şi putea proteja puii atunci când bărbaţii erau la vânătoare. Acest instinct este încă bine înrădăcinat astăzi, iar femeile la volan tind să fie mai sensibile la stimuli negativi, aşa că se supără şi reacţionează mai repede“, a explicat Fagan.

Potrivit studiului, există două emoţii dominante atunci când o persoană se află la volan: fericirea, care este legată de sentimentul de libertate, şi mania, care apare atunci când simţim că situaţia ne-a scăpat de sub control. Când au fost întrebaţi ce le aduce fericirea, 84% dintre oameni au spus că „drumurile libere“, 78% au răspuns „drumurile de ţară“ şi 69% „litoralul“. Mai mult de jumătate dintre respondenţi (54%) au spus că lucrul care îi face cu adevărat fericiţi în maşină este cântatul, 8 din 10 persoane spunând că ascultă muzică aproape întotdeauna atunci când sunt la volan.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax