Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Eficacitatea vaccinului Pfizer faţă de varianta Delta scade mai rapid decât cea a serului AstraZeneca

Publicat

Vaccinul Pfizer / BioNtech este mai eficient în combaterea infecţiilor asociate variantei Delta de coronavirus în comparaţie cu vaccinul Oxford / AstraZeneca, însă eficacitatea lui scade mai rapid, potrivit unui studiu britanic publicat joi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au participat la dezvoltarea unuia dintre cele două seruri, au analizat între decembrie 2020 şi august 2021 probe prelevate de la peste 700.000 de participanţi.

Această analiză a dezvăluit că în cazul infecţiilor cu încărcătură virală ridicată o persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună înainte a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. Nivelul scade la 85% după două luni, apoi la 78% după trei luni.

Persoanele care au primit cele două doze de vaccin AstraZeneca sunt protejate în proporţie de 67% după o lună, de 65% după două luni şi de 61% după trei luni. După patru până la cinci luni, nivelul de protecţie oferit de cele două vaccinuri devine similar, conform studiului care nu a fost încă validat de alţi oameni de ştiinţă.

Aceste cifre „reprezintă într-adevăr o scădere” a eficacităţii pentru vaccinul Pfizer, a explicat dr. Koen Pouwels, care a colaborat la studiu, în timp ce pentru AstraZeneca „diferenţele (de la o lună la alta) sunt legate de întâmplare, adică ar putea să nu existe nicio schimbare a protecţiei”.

Cercetătorul a insistat totuşi că, în pofida „acestor mici scăderi ale protecţiei”, „eficacitatea generală (a celor două vaccinuri) rămâne foarte mare”, subliniind că cercetătorii au studiat protecţia generală şi nu nivelul de protecţie împotriva formelor severe şi a spitalizărilor, „două date foarte importante pentru evaluarea eficacităţii vaccinurilor”.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. anonim

    vineri, 20.08.2021 at 15:10

    Prostii… Toate sunt apa de ploaie in fata tulpinii DELTA. Stiu pe cineva vaccinat cu AstraZeneca care este actualmente in spital confirmat cu COVID-19 – Delta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax