Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Femeile, mai sensibile la caniculă decât bărbaţii. Cum afectează căldura calitatea aerului și persoanele vulnerabile

Publicat

Soare canicula

Femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbaţii la temperaturile ridicate extreme, arată un studiu olandez recent. Una dintre cauze ar putea fi faptul că femeile transpiră mai puţin şi pierd mai greu căldura acumulată de corp. De asemenea, meteorologii consideră că valul de căldură extremă afectează calitatea aerului în Europa.

Planul de combatere a valului de caniculă în Anglia precizează că persoanele cu risc ridicat sunt cele cu vârste de peste 75 de ani, bebeluşii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave şi femeile.

Documentul nu explică de ce se află femeile pe listă, dar Agenţia britanică de securitate sanitară a indicat un studiu făcut în Olanda, care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură şi a constatat că femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbaţii.

Cercetătorii au spus că rezultatele nu vin doar din vârstă, scrie The Guardian, potrivit Mediafax.

„Chiar când s-au analizat vârste similare, ratele de mortalitate au fost cu 15% mai mari pentru femei”, a transmis echipa de cercetători.

Un alt studiu făcut de cercetători olandezi şi germani, care a analizat 23 de ani de date privind temperaturile din Ţările de Jos împreună cu cifrele zilnice privind mortalitatea, a constatat, de asemenea, diferenţe între sexe.

„Mortalitatea cauzată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbaţi, în special în grupa de vârstă mai înaintată ( peste 80 de ani) în condiţii de căldură extremă”, au spus aceştia.

Hein Daanen, profesor la Universitatea VU din Amsterdam şi unul dintre autorii studiului, a declarat că echipa s-a gândit că producţia redusă de transpiraţie la femei ar putea juca un rol.

„Persoanele în vârstă transpiră jumătate din cantitatea de transpiraţie a tinerilor, iar femeile jumătate din cea a bărbaţilor”, a spus el.

Cu alte cuvinte, „capacitatea femeilor în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută”.

Echipa a precizat că este posibil să fie implicat şi stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular.

„Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură”, au scris ei.

Printre alte posibilităţi, echipa notează că femeile în vârstă ar putea fi expuse unui risc mai mare deoarece este mai probabil ca ele să locuiască singure şi ar putea fi mai puţin active în general decât bărbaţii, dar mai probabil să fie active în gospodărie.

„Continuarea activităţilor în gospodărie în timpul valurilor de căldură, când sunt într-o formă fizică mai slăbită, le expune pe femei la un risc mai mare de supraîncălzire şi efort cardiovascular decât bărbaţii”, a scris echipa.

Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, a remarcat, de asemenea, că rata maximă de transpiraţie la femeile tinere şi sănătoase tinde să fie mai mică decât la bărbaţii tineri şi sănătoşi.

Efectele caniculei: Calitatea aerului se va înrăutăți în Europa

Calitatea aerului se înrăutățește odată cu valul de căldură, au apreciat reprezentanții Organizației Meteorologice Mondiale (ONM).

Valul de caniculă din Europa va reţine poluanţi atmosferici, ceea ce va duce la degradarea calităţii aerului, în special în oraşe, a declarat vineri, 15 iulie, un oficial al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, conform Reuters, citat de Mediafax.

„Atmosfera stabilă şi stagnantă acţionează ca un capac pentru a capta poluanţii atmosferici, inclusiv particule”, a declarat Lorenzo Labrador, responsabil ştiinţific OMM, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

„Acestea au ca rezultat o degradare a calităţii aerului şi efecte negative asupra sănătăţii, în special pentru persoanele vulnerabile”.

sursa: Mediafax, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax