Connect with us
Advertisement

Actualitate

Studiu InfoCons: Pateul de post, „bogat” în E-uri. Peste 39% dintre produse analizate au minim 10 E-uri

Publicat

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 23 de produse: Mandy pate vegetal original 200g, Mandy pate vegetal cu masline 200g, Sadu pate vegetal de post 200g, Mandy pate vegetal cu ardei gras 120g, Mandy pate vegetal cu ciuperci 120g, Ardealul pate vegetal cu ciuperci 100g, Ardealul pate vegetal cu ardei 100g, Ardealul pate vegetal simplu 200g, Ardealul pate vegetal cu masline 100g, Bucegi pate vegetal cu masline 120g, Carrefour pasta vegetala cu masline 120g, Carrefour pasta vegetala simpla 120g, Carrefour pasta vegetala cu ciuperci 120g, Bucegi pate vegetal cu ardei 120g, Bucegi pate vegetal clasic 120g, Bucegi pate vegetal cu ciuperci 200g, Auchan pasta vegetala 200g, Auchan pasta vegetala cu ciuperci 200g, Auchan pasta vegetala tartinabila 200g, Aro pasta vegetala tartinabila 100g, 365 pasta vegetala cu masline 100g, 365 pasta vegetala 100g, 365 pasta vegetala cu ciuperci 100g  – de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365).

Rezultatele acestui studiu au fost, după cum urmează:

Din punct de vedere al aditivilor alimentari:

  • produsele au prezentat între 3 și 12 aditivi;
  • 95.65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
  • 91.30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
  • 69.56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

E-uri – nr. de produse în care acestea sunt prezente:

  • E407 – 22 (95.65%)
  • E621 – 21 (91.30%)
  • E301 – 16 (69.56%)
  • E150 – 14 (60.86%)
  • E330 – 13 (56.52%)
  • E481 – 11 (47.82%)
  • E452 -11 (47.82%)
  • E415 – 11 (47.82%)
  • E472 – 10 (43.47%)
  • E451 – 10 (43.47%)
  • E120 – 10 (43.47%)
  • E635 – 8 (34.78%)
  • E508 – 5 (21.73%)
  • E412 – 5 (21.73%)
  • E316 – 4 (17.39%)
  • E466 – 3 (13.04%)
  • E516 – 3 (13.04%)
  • E472a – 2 (8.69%)

39.13% dintre produsele studiate au în componență 10 sau mai mulți aditivi alimentari.

Toate produsele studiate au avut informațiile nutriționale înscrise pe etichetă (cu excepția fibrelor). Aceste informații relevă următoarele:

  • 91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteine se situează între 2-7g pentru produsele studiate.
  • Valorile energetice sunt situate între 167 kcal și 286 kcal/100g.
  • Remarcăm faptul că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g.
  • Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 0g și 3,7g. Numai două produse nu prezintă acizi grași în componența lor (Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g).
  • 95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0,51 și 1,89 g.
  • doar 39.13% dintre produse au avut inscripționată pe etichetă cantitatea de fibre, care a variat între 0,4g și 1,4g.

sursa: infocons.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement