Connect with us
Advertisement

Eveniment

Studiu InfoCons: Sucuri, cu sau din ceai, cu sau fără fructe, dar cu E-uri și zahăr

Publicat

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip băutură răcoritoare necarbogazoasă cu extract de ceai si alte fructe, ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 30 de produse. 

În total au fost analizate 30 de produse, de la următorii producători/distribuitori: Coca-Cola HBC Romania SRL, Pepsi Lipton International Ltd., Maspex Romania SRL, San Benedetto S.p.A., Parmalat Romania SA., Hermann Pfanner Getranke GmbH, Cyrom Romania SRL, Lidl Discount SRL, Kaufland Romania SCS, Quadrant-Amroq Beverages SRL.

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor au rezultat următoarele :

Din punctul de vedere al conținutului de  extract de ceai și al conținut de fruct din compoziția băuturilor:

  • extractul de ceai – cantitatea variază între 0,08 și 0,20 % din compoziție
  • suc de fructe – cantitatea variază între 0,03 și 3% din compoziție

Toate produsele ce au fîcut obiectul studiului conțin E-uri (aditivi alimentari).

  • Numărul de aditivi alimentari variază între 1 și 8:
  • 3,33% din produse au în compoziție 8 E-uri;
  • 10% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 43.33% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 20% din produse au în compoziție 2 aditivi;
  • 3,33% din produse au în compoziție 1 aditiv

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:

  • toate produsele ce au facut obiectul studiului au în componență acid citric (E330)
  • 80% dintre produsele studiate au avut în componență citrat de sodiu (E331);
  • 66.67% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);

Toate produsele ce au facut obiectul acestui studiu au avut pe etichetă informațiile nutriționale.

  • Valoarea energetică variază între 1 kcal și 32 kcal
  • Cantitatea de grăsimi variază între 0 g și <0,5 g
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0 g și < 0,1 g
  • Cantitatea de zaharuri variază între 0 g și 7,7 g (vezi – Glucide-si-Zaharuri .pdf)
  • 93,33% din produsele analizate nu conțin fibre
  • Cantitatea de proteină variază între 0 g și < 0,5 g pentru produsele studiate
  • Cantitatea de sare din produsele variază între 0 g și 0,06 g

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare”, a tranmis președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement