Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu IRES: 64% dintre românii care trăiesc la oraş folosesc internetul

internet securitate

Publicat

Un studiu efectuat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), numit „Românii şi Internetul” arată că 64% dintre locuitorii din mediul urban folosesc internetul, iar 71,4% dintre aceştia îl accesează zilnic, în special de la domiciliu.

Participanţii la acest studiu au răspuns că sunt „foarte interesaţi” de internet – un sfert dintre aceştia, 37% sunt „interesaţi”, iar 18% nu acordă atenţie serviciului online. Dintre utilizatorii români, o treime navighează, în fiecare zi, într-o perioadă de o oră până la trei ore, iar aproape 30%, între 30 de minute şi 60 de minute.

„Navigatorii” pe internet se conectează, de acasă, prin telefon fix şi cablu, cu ponderi de 46%, respectiv 45%. La conexiunea prin bandă largă nu apelează decât 6% dintre repondenţi. De la serviciu sau în şcoli, românii folosesc internetul prin cablu: 26%. Conexiunea prin telefon fix are o pondere de 13%%, iar cea broadband de 4%.

Cei mai utilizaţi furnizori de servicii de internet sunt ClickNet/Romtelecom (52%), urmaţi de RCS&RDS (21%) şi UPC (9%). În ceea ce priveşte operatorii de servicii de telefonie mobilă, preferaţi de 4% dintre utilizatorii de internet din România, sunt amintiţi Orange (2%) şi Vodafone (2%).

Google Chrome este cel mai utilizat browser (34,3% dintre repondenţi), urmat de Mozilla Firefox (30,6%) şi Internet Explorer (27,8%). Dintre motoarele de căutare, preferat este Google (89,2%), apoi Yahoo! (8,8%).

Pentru categoria serviciilor de e-mail, în fruntea clasamentului este cel oferit de Yahoo! (76,1%), în timp ce numai 9,2% dintre respondenţi folosesc serviciul Gmail şi 1,8% Hotmail. De asemenea, serviciul de mesagerie al Yahoo! este utilizat de către 71,3% dintre respondenţi, iar 10,5% accesează Google talk, 5,3% serviciul Skype, iar „Windows messenger” este folosit de 2,5% dintre români.

Pentru informare, în scop personal, 96% dintre români utilizează internetul, pentru e-mail – 83%, iar pentru cumpărături şi plata facturilor – aproximativ 30%.

În studiul IRES se arată că 88% dintre românii din mediul urban au telefon mobil, iar, dintre aceştia, 59% au abonament, iar 52% folosesc serviciile cu cartelă pre-pay. Accesul la internet de pe telefonul mobil este folosit de 15% dintre posesorii de telefoane mobile, chiar dacă ponderea celor care au aceste servicii incluse în abonamente este de 22%.

Studiul IRES s-a desfăşurat în perioada 23-24 februarie, pe un eşantion de 1.146 persoane din mediul urban.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax