Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu privind dezvoltarea economiei sociale în Alba, realizat de Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă. Impactul în comunitate şi alte concluzii


Publicat

sona 2Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au realizat un studiu privind evoluţia şi dezvoltarea economiei sociale în judeţul Alba. Obiectivul urmărit în elaborarea documentului a fost acela de a identifica rolul autorităţilor publice în susţinerea sectorului economiei sociale, modalităţile concrete prevăzute de lege pentru sprijinirea structurilor de economie socială, impactul în comunitate al acestor structuri precum şi percepţia publicului faţa de implementarea proiectelor cu finanţare europeană. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriat pentru integrare”, proiect care a presupus şi înfiinţarea a două structuri de economie socială.

Sectorul economiei sociale este un domeniu economic de interes şi cu potenţial de dezvoltare în judeţul Alba datorită faptului că în perioada 2014-2015, prin implementarea unui număr de 13 proiecte (conform informaţiilor furnizate de OIR POSDRU Centru), la nivelul judeţului Alba s-au înfiinţat în jur de 56 structuri de economie socială, dintre care 17 sunt asociaţii şi 39 de SRL-uri. Principalele domenii de activitate dezvoltate prin aceste structuri de economie sociale sunt:

– în domeniul serviciilor: construcţii, instalaţii de apă, sanitare; educative, recreative, de recuperare şi agrement; socio-medicale şi de îngrijire; turistice; întreţinere şi reparare auto; IT; arhivare, păstrare, conservare şi restaurare documente; transport rutier persoane şi mărfuri; de organizare târguri, expoziţii şi congrese, design specializat, de spaţii verzi şi peisagistică,

– în domeniul producţiei de produse: confecţionarea de articole de îmbrăcăminte pentru copii, adulţi şi animale de companie; fabricarea de parfumuri şi produse cosmetice şi terapeutice; panificaţie; confecţionarea de ambalaje din carton şi hârtie; fabricarea produselor din lemn, plută şi materiale vegetale.

sona 1Astfel pornind de la experienţa implementării proiectului, de la contactul direct cu actorii implicaţi în implementare (organizaţii, persoane din grupul ţintă, autorităţi locale, experţi) s-au conturat următoarele concluzii:

Legislaţia privind economia socială stabileşte responsabilităţi pentru autorităţile locale şi instituţii publice cu privire la susţinerea şi dezvoltarea domeniului economiei sociale.

În absenţa normelor de aplicare a legii economiei sociale, aceste responsabilităţi au caracter generic şi asumarea lor rămâne la latitudinea fiecărei administraţii locale, în funcţie de resursele de care dispune, expertiza pe care o deţin şi disponibilitatea acestora de a se implica în susţinerea sectorului.

Implementarea proiectelor de economie socială au generat un impact pozitiv în comunităţile în care s-au înfiinţat structuri de economie socială deoarece au creat locuri de muncă, au valorificat potenţialul local în ceea ce priveşte resursele materiale şi activităţile economice tradiţionale.

Un alt element specific şi semnificativ a fost integrarea în muncă a persoanelor aflate în afara pieţei muncii şi care aveau şanse reduse de a se integra profesional fără sprijinul specializat acordat prin serviciile de consiliere şi formare profesională asigurate în cadrul proiectelor.

Referitor la percepţia publicului privind proiectele cu finanţare europeană, identificată în urma realizării unui sondaj de opinie în rândul beneficiarilor proiectului dar şi al membrilor comunităţii s-au desprins următoarele aspecte:

capalna 1Cetăţenii comunităţilor rurale deţin informaţii fragmentate şi incomplete despre sursele de finanţare care se adresează comunităţilor lor

Sursele de informare cu privire la programele de finanţare sunt generice şi nu asigură informarea completă şi adaptată în conformitate cu cerinţele publicului

Comunitatea asociază ideea de accesare a fondurilor europene în principal cu administraţiile locale şi judeţene

Comunitatea are un grad mare de aşteptare faţă de autorităţile locale în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă prin intermediul proiectelor cu finanţare europeană.

Comunitatea consideră ca soluţie de dezvoltare locală accesarea de fonduri nerambursabile.

Studiul a evidenţiat faptul că, după încheierea perioadei de implementare, structurile de economie socială vor trebui să facă faţă în mod real cerinţelor pieţei de bunuri şi servicii pentru a-şi asigura sustenabilitatea şi pentru a se impune ca domeniu economic specific, depăşind etapa de pionierat pe care a traversat-o economia socială în perioada de finanţare europeană 2007-2013. Această perioadă de sustenabilitate va fi definitorie atât pentru cei implicaţi direct în acest moment în sectorul economiei sociale cât şi pentru cei interesaţi să se implice în viitor în dezvoltarea unor astfel de structuri, antreprenori şi persoane în căutarea unui loc de muncă.

Proiectul „Parteneriat pentru integrare” a fost implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia ca beneficiar, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba. Proiectul a presupus înfiinţarea a două structuri de economie socială care au creat 19 locuri de muncă fiind angajate persoane din grupuri vulnerabile şi astfel contribuind la dezvoltarea durabilă a comunităţilor în care funcţionează. Proiectul „Parteneriat pentru integrare” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Moment emoționant oferit de reprezentanta permanentă a Finlandei pe lângă UE. Ce a cântat de Ziua României, alături de soț

Publicat

Moment impresionant de Ziua Națională a României, oferit de reprezentantul permanent al Finlandei pe lângă Uniunea Europeană, ambasador Marja Rislakki, care a interpretat melodia „Ciobănaş cu trei sute de ori” şi a urat „La mulţi ani, România!” într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale, pe pagina de Facebook Romania in EU / România în UE.

„Cel mai bun lucru la sărbătoarea noastră sunt prietenii noştri! Un dar extrem de încântător primit de la reprezentanta permanentă din cadrul Reprezentanţei Permanente a Finlandei la UE, ambasador Marja Rislakki, cu ocazia #RONationalDay, care cu siguranţă va ajunge la inima oricărui român: Ciobănaş cu 300 de oi”, se arată în mesajul publicat marţi.

„O performanţă de excepţie a colegei mele, ambasadoarea Finlandei la UE, şi a soţului său! Multumesc Marja şi Pekka!, a scris ambasadorul Luminiţa Odobescu, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale a României, Luminiţa Odobescu a amintit, „devotamentul, dârzenia şi încrederea în destinul României” al celor care „au făcut posibil acest moment unic” din istoria ţării.

„A o sărbători înseamnă, în primul rând, a aduce un omagiu celor care au făcut posibil acest moment unic în istoria noastră, prin devotamentul, dârzenia şi încrederea lor în destinul României. Şi înseamnă, totodată, propria noastră promisiune făcută viitorului, speranţei, fără de care nicio împlinire nu ar fi posibilă”, a transmis Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Sursă: Stirile TVR

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: Imaginile tristeții în Cetatea din Alba Iulia, de Ziua Națională. Orașul, pentru prima dată pustiu de 1 Decembrie

Publicat

Sub frigul pătrunzător, câțiva muncitori înghețați măturau de zor zona dintre Catedrala Încoronării și Monumentul Centenarului. Lângă ei, cineva făcea probe de microfon pentru un mic eveniment programat pe parcursul zilei. 

La ora 8 dimineața, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia era, pentru prima dată din 1990 încoace, pustie de 1 Decembrie.

Citește și MESAJE de ZIUA ROMÂNIEI. Felicitări și urări de 1 Decembrie 2020

Mulțimile de oameni veniți din toate colțurile țării, soliile din regiunile istorice, steagurile tricolore și bucuria sărbătorii naționale sunt doar imagini ale anilor trecuți. Imaginile prezentului sunt imaginile tristeții unui oraș care trece prin epidemia de coronavirus, în cea mai importantă zi din an.

Comercianții aflați pe esplanada din zona statuii lui Mihai Viteazul pregătiseră deja vinul fiert și ceaiul fierbinte, dar în Piața Cetății nu era nimeni.

Alba Iulia, 1 Decembrie 2020

Un bărbat sosit la Alba Iulia cu gândul că îl va vedea pe președintele Iohannis, căuta pe cineva să îi facă o fotografie în ”Cetatea Marii Uniri” și a găsit cu greu o femeie care trecea prin zonă.

Un alt bărbat a venit doar pentru a hrăni porumbeii, care l-au înconjurat imediat. În total, trei oameni îndurând cele – 5 grade Celsius.

Autoritățile locale au votat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru ridicarea carantinei instituite în oraș în ultimele 2 săptămâni, din cauza incidenței crescute a cazurilor de COVID.

Pe parcursul nopții însă, autoritățile centrale au întors decizia și au hotărât carantină pentru alte 7 zile.

Decizia a fost anunțată de dimineață, în jurul orei 6,00.

Pe parcursul zilei, autoritățile au pregătit un program, însă în contextul carantinei, este puțin probabil ca oamenii din oraș să poată participa, în condițiile în care vor putea ieși din casă doar cu declarație.

Citește și: Ziua Națională la Alba Iulia. PROGRAMUL OFICIAL din 1 DECEMBRIE 2020. Ceremonie militară în cadru restrâns, evenimente online

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO-COLAJ: 1 Decembrie 2016 – 2019, la Alba Iulia: Spectacol de artificii, ONLINE, de Ziua Națională a României

Publicat

Din cauza epidemiei de coronavirus, Ziua Națională a României din acest an a fost o sărbătoare atipică de 1 Decembrie, la Alba Iulia.

În orașul Marii Uniri sărbătoarea nu a fost cu fast, cum eram obișnuiți din anii precedenți.

Fără paradă militară, fără masă populară, fără concerte în Piața sau șanțurile Cetății și … fără focuri de artificii.

Mai mult, autoritățile au prelungit măsura carantinării municipiului pentru încă șapte zile. Astfel că toate evenimentele care au rămas în programul din acest au fost transmise online, pe rețelele de socializare.

Pentru că spectacolul de artificii cu care erau obșnuiți albaiulienii la finalul Zilei Naționale a fost anulat, am creat un colaj video cu spectacolele din anii precedenți, 2019, 2018, 2017 și 2016 pe care vă invităm să îl urmăriți.

La mulți ani români, la mulți ani România! 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

„Bonus de pandemie” de 1.000 de euro, pentru angajaţii din Germania ai unei companii cu două fabrici în județul Alba

Publicat

Una dintre cele mai mari companii, cunoscute la nivel internaţional, care deţine două dintre fabrici în județul Alba, a anunţat că va acorda un „bonus de pandemie” de 1.000 de euro angajaţilor săi.

Producătorul auto Daimler AG va acorda angajaţilor germani „bonus de pandemie” de 1.000 de euro pentru a compensa costurile economice şi personale, cum ar fi obligativitatea purtării măştii şi lucrul de acasă, transmite Reuters.

„Din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), 2020 a fost un an extrem de dificil. În timpul acestei perioade extraordinare, compania s-a putut întotdeauna baza pe flexibilitatea şi disponibilitatea forţei de muncă”, a afirmat directorul Departamentului de resurse umane al Daimler, Wilfried Porth.

Aproximativ 160.000 de angajaţi din Germania sunt eligibili pentru a beneficia de bonus, a anunţat marţi compania.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie Star Transmision și Star Assembly, la Cugir şi la Sebeş.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate