Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Unul din șase români a luat în ultimul an antibiotice fără ca acestea să fie prescrise de medic

Publicat

medicamente

Aproximativ unul din șase români a consumat în ultimul an antibiotice fără rețetă prescrisă de medic. Rezultatele sunt îngrijorătoare, date fiind riscurile la care se supun românii prin consumul de antibiotice atunci când acestea nu sunt recomandate de specialiști. Un studiu realizat de Cult Market Research a identificat categoriile care consumă într-o mai mare măsură antibiotice fără ca acestea să le fie recomandate de medic.

Care sunt categoriile de români care consumă cel mai mult antibiotice fără rețetă? Potrivit studiului, acestea sunt femeile, persoanele din mediul rural, românii cu venit lunar de 1001 – 2000 lei, salariații, persoanele cu un nivel scăzut al studiilor și părinții.

Studiul citat a analizat consumul de antiobiotice fără rețetă în mai multe categorii ale populatiei. Principalele variabile analizate sunt socio-demografice.

Diferă consumul de antibiotice fără rețetă în funcție de vârstă? Conform studiului, nu există diferențe majore de consum între tineri, adulți și vârstnici. Altfel spus, românii de toate vârstele consumă aceste medicamente fără recomandarea medicului.

Totuși, vârstnicii (65 ani+) tind să ia antibiotice fără acordul medicului într-o măsură mai mică față de celelalte categorii.

Studiul arată și că educația românilor poate să influențeze decizia lor de a lua antibiotice fără prescripție medicală. Este probabil ca cei cu studii medii și sub medie să ia antibiotice fără rețetă într-un procent mai mare decât românii cu studii superioare.

De asemenea, unul din 5 români din mediul rural a luat, în ultimul an, antibiotice fără rețetă.

Românii care locuiesc în mediul rural iau într-o proporție mai mare antibiotice fără a fi sfătuiți de medic decât românii rezidenți în mediul urban.

Una din cinci românce a luat în ultimul an antibiotice fără rețetă. Procentul femeilor care au luat antibiotic fără prescripție este mai mare decât cel al bărbaților. Tendința de automedicație cu antibiotic este vizibil mai crescută în rândul româncelor.

Una dintre asocierile surprinzătoare este aceea că părinții își administrează singuri antibiotice într-o măsură mai mare decât românii care nu au copii.

Dintre toate categoriile de ocupații prezente în cadrul studiului, salariații consumă în cel mai mare procent de antibiotice fără rețeta. Urmează categoria românilor casnici/fără ocupație care apelează la automedicație.

De asemenea, românii cu un venit lunar mai scăzut iau antibiotice fără rețetă într-un procent mai mare decât românii care se bucură de un nivel salarial mai ridicat.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax