Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sub presiunea incompatibilității: Șeful Inspectoratului Școlar Județean Alba și-a anunțat demisia din funcție


Publicat

În videoconferința de la sfârşitul săptămânii trecute a premierului Victor Ponta cu prefecții din județele ţării, a fost reamintit faptul că directorii de instituții publice nu trebuie se implice în campania electorală, din funcțiile pe care le dețin, de reprezentanți ai statului. Prefectul județului Alba, Dan Simedru, a vorbit, luni, în conferință de presă, despre instituțiile care se află în această situație, în Alba. Este vorba despre Inspectoratul Școlar Județean Alba, Direcţia Silvică și Poșta Română. Inspectorul școlar general, Cornel Sandu a anunțat că își va da demisia din funcție, împreună cu echipa sa, iar directorii celorlalte două instituții urmează să ia o decizie în acest sens.

„Dacă, în ceea ce privește funcționarii publici, există prevederi clare, care spun că ei trebuie să se suspende pe perioada campaniei electorale, iar în cazul funcționarilor publici de conducere legea spune clar că ei trebuie să demisioneze, în ceea ce privește angajații unor instituții importante ale statului, care nu sunt funcționari publici, legea nu prevede nimic. Eu le-am cerut tuturor reprezentanților statului să respecte legea, dar și mai mult, să fie fair play, de bună credință”, a explicat Simedru.

Prefectul Dan Simedru a enumerat câteva dintre instituțiile care se află în această situație. Este vorba despre Direcţia Silvică, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Poșta Română. „Am avut discuții cu conducerea acestor instituții, care sunt și candidați pe liste la alegerile locale și le-am cerut să nu se mai implice în campania electorală din poziția de reprezentanți ai instituțiilor. Am cerut serviciului de specialitate din cadrul Prefecturii ca împreună cu cei de la Biroul Electoral Județean unde s-au depus listele, să îi identifice pe toți cei care sunt în asemenea situații și nu se anunță”.

„La Inspectoratul şcolar, de exemplu, domnul Sandu, inspector general, a spus că sunt angrenați în campania electorală toți cei din echipa dânsului, inspectorul șef și adjuncții. În urma discuției, mi-a spus că își vor da demisia la începutul acestei săptămâni. La Direcția Silvică (directorul, Lucian Morar – n. r.) mi-a spus că își va lua un concediu, că va merge să discute această problemă, fiind și membru în consiliul de administrație al Romsilva, la nivel național și va comunica rezultatul discuției respective. Compania Națională de Poștă se găsește în aceeași situație. Domnul director (Nicolae Albu – n.r.) este candidat la Consiliul Județean. Nu este moral ca un reprezentant al statului să fie în același timp director al unei instituții și candidat, în condițiile în care legea le spune că trebuie să se suspende. Pe perioada alegerilor, cred că ar fi corect să își suspende activitatea de reprezentant al statului. Legea și constituția permit candidatura, doar că vin alte legi și spun că, în ceea ce privește funcționarii publici, dacă vrei să candidezi, trebuie să te suspenzi din funcția de conducere. Este și părerea mea și a premierului și un semnal direct pentru cei care se implică în alegeri. Este un mesaj important, mai ales că folosesc mașinile și funcțiile pe care le au de la stat. Sper ca pe viitor acești șefi de instituții să se gândească și la instituțiile dânșilor atunci când își propun să candideze, să nu pună instituția într-o situație delicată pentru că are chef să candideze o dată la 4 ani. Eu nu am cerut demisia nimănui, ci le-am cerut să nu fie incompatibili, să nu existe conflict de interese. Eu cred că ar trebui o mult mai mare responsabilitate din partea șefilor de instituții atunci când se gândesc să candideze. Nu cred că o funcție de consilier sau o candidatură pe o listă este mai importantă decât profesia și instituția pe care o conduci”, a mai spus prefectul Dan Simedru.

Ce se va întâmpla la Inspectoratul Școlar Județean Alba?

Cât despre ce se va întâmpla în viitorul apropiat la Inspectoratul Școlar Județean Alba, prefectul și-a exprimat doar încrederea că situația se va rezolva, fără a detalia problema: „Există un corp didactic de elită în județul Alba. Se va face o înlocuire din mers. Inspectoratul Școlar are mulți inspectori, există oameni care au mai organizat examene, bacalaureate și au știut să facă față și sunt convins că lucrurile se vor desfășura așa cum trebuie”.

Inspectorul şcolar general, Cornel Sandu a explicat decizia demisiei în termeni de „opțiune personală fără legătură cu ministerul sau cu prefectura” și a precizat că va da detalii în câteva zile. Inspectorul școlar general adjunct, Marcel Stan ne-a declarat că va detalia subiectul marți, într-o conferință de presă, iar inspectorul școlar general adjunct Ioana Crâsnic a anunțat că nu își va da demisia, întrucât nu are niciun motiv facă acest lucru. Toţi trei se regăsesc pe listele PDL la alegerile locale, pentru funcţii de consilieri la CJ Alba, respectiv CL Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. geta

  luni, 21.05.2012 at 13:58

  Se spune corp didactic mai agramatule nu cord didactic. Astia de la USL sunt toti analfabeti?

  • Adina E. Curta

   luni, 21.05.2012 at 15:12

   Scuze, a fost o greseala de tipar, din graba…

 2. John Doe

  marți, 22.05.2012 at 08:07

  @geta, voi astia de la PDL sunteti toti penibili si rau intentionati sau doar prosti ? Chiar crezi ca cineva nu stie ca se numeste „corp didactic” ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor

Publicat

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. ICOMOS a făcut această propunere în 18 aprilie 1982, ea fiind apoi aprobată la cea de-2 22-a Conferinţă Generală a UNESCO, în 1983.

Data de 18 aprilie a devenit astfel ziua în care este celebrat şi promovat patrimoniul cultural şi o ocazie de a atrage atenţia asupra diversităţii, relevanţei şi vulnerabilităţii moştenirii istorice, dar şi asupra nevoilor şi beneficiilor care însoţesc munca de conservare culturală.

În fiecare an, ICOMOS propune o temă de promovare a patrimoniului cultural pentru evenimentele și activitățile care sunt organizate de membri săi și parteneri. Pentru anul acesta, tema aleasă a fost „Complex Pasts: Diverse Futures”.

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze, pe de o parte, dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, iar pe de altă parte, vulnerabilitatea acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

Membrii ICOMOS, între care se află arhitecţi, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri şi urbanişti, contribuie la îmbunătăţirea proceselor de conservare a patrimoniului, având în vedere standarde şi tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, oraşe istorice, peisaje culturale şi situri arheologice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Post de transformare din zona barajului de la Canciu – Cugir, pericol pentru turiști

Publicat

Un post de transformare aflat pe marginea drumului județean DJ 704, lângă barajul de la Canciu – Cugir, poate reprezenta un real pericol pentru turiștii care ajung în drumeții în zonă.

Un cititor Alba24 a surprins sâmbătă câteva imagini cu postul de transformare.

Ușile de acces lipsesc, iar în interior acestuia firele aflate sub tensiune sunt expuse.

„Este în zona barajului de la Canciu. Pe firele respective este curent. Ușile lipsesc, un real pericol”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când ar putea fi reluate festivalurile Untold şi Electric Castle. Rugămintea lui Emil Boc adresată festivalierilor

Publicat

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a transmis „festivalierilor de toate vârstele” din România să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte, potrivit Digi24.

Declarația lui Boc vine în contextul publicării de către Ministerul Culturii a unui set de măsuri propuse pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

„Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Digi24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Cluj s-au vaccinat peste 200.000 de persoane, ceea ce a dus, potrivit primarului Boc, la o scădere semnificativă a ratei de incidenţă din judeţ, de la 8,1 la 5,76.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă.

Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea potrivit libertatea.ro

Organizatorii susțin că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

Vor exista două scenarii în care se vor desfășura evenimentele, iar scenariile vor fi alese de către organizatorii evenimentelor. Festivalurile mult așteptate, precum Untold sau Electric Castle vor intra în scenariul 1 din setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Șofer la un pas să provoace un accident grav între Aiud și Teiuș, după o depășire „sinucigașă” pe DN 1

Publicat

Șoferul unei mașini înmatriculată în județul Alba a fost la un pas să provoace un accident grav sâmbătă, pe DN 1, după o depășire riscantă efectuată între Aiud și Teiuș. 

Incidentul s-a produs sâmbătă după-amiaza, fiind surprins pe o cameră de bord de un șofer care circula pe direcția Aiud – Teiuș.

Pe filmare se poate observa cum șoferul unui autoturism marca Peugeot, care circula dinspre Teiuș spre Aiud, intră în depășire fără să țină cont că de pe sensul opus se apropia o altă mașină.

Șoferul acesteia din urmă reușește să-l evite la limită, virând spre marginea carosabilului, unde se afla și un capăt de pod.

Norocul său a fost că a avut prezenţă de spirit şi a acţionat la timp pentru a se feri din fața șoferului „sinucigaș”.

sursa video, foto: Constantin Popa

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate