Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sub presiunea incompatibilității: Șeful Inspectoratului Școlar Județean Alba și-a anunțat demisia din funcție

Publicat

În videoconferința de la sfârşitul săptămânii trecute a premierului Victor Ponta cu prefecții din județele ţării, a fost reamintit faptul că directorii de instituții publice nu trebuie se implice în campania electorală, din funcțiile pe care le dețin, de reprezentanți ai statului. Prefectul județului Alba, Dan Simedru, a vorbit, luni, în conferință de presă, despre instituțiile care se află în această situație, în Alba. Este vorba despre Inspectoratul Școlar Județean Alba, Direcţia Silvică și Poșta Română. Inspectorul școlar general, Cornel Sandu a anunțat că își va da demisia din funcție, împreună cu echipa sa, iar directorii celorlalte două instituții urmează să ia o decizie în acest sens.

„Dacă, în ceea ce privește funcționarii publici, există prevederi clare, care spun că ei trebuie să se suspende pe perioada campaniei electorale, iar în cazul funcționarilor publici de conducere legea spune clar că ei trebuie să demisioneze, în ceea ce privește angajații unor instituții importante ale statului, care nu sunt funcționari publici, legea nu prevede nimic. Eu le-am cerut tuturor reprezentanților statului să respecte legea, dar și mai mult, să fie fair play, de bună credință”, a explicat Simedru.

Prefectul Dan Simedru a enumerat câteva dintre instituțiile care se află în această situație. Este vorba despre Direcţia Silvică, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Poșta Română. „Am avut discuții cu conducerea acestor instituții, care sunt și candidați pe liste la alegerile locale și le-am cerut să nu se mai implice în campania electorală din poziția de reprezentanți ai instituțiilor. Am cerut serviciului de specialitate din cadrul Prefecturii ca împreună cu cei de la Biroul Electoral Județean unde s-au depus listele, să îi identifice pe toți cei care sunt în asemenea situații și nu se anunță”.

„La Inspectoratul şcolar, de exemplu, domnul Sandu, inspector general, a spus că sunt angrenați în campania electorală toți cei din echipa dânsului, inspectorul șef și adjuncții. În urma discuției, mi-a spus că își vor da demisia la începutul acestei săptămâni. La Direcția Silvică (directorul, Lucian Morar – n. r.) mi-a spus că își va lua un concediu, că va merge să discute această problemă, fiind și membru în consiliul de administrație al Romsilva, la nivel național și va comunica rezultatul discuției respective. Compania Națională de Poștă se găsește în aceeași situație. Domnul director (Nicolae Albu – n.r.) este candidat la Consiliul Județean. Nu este moral ca un reprezentant al statului să fie în același timp director al unei instituții și candidat, în condițiile în care legea le spune că trebuie să se suspende. Pe perioada alegerilor, cred că ar fi corect să își suspende activitatea de reprezentant al statului. Legea și constituția permit candidatura, doar că vin alte legi și spun că, în ceea ce privește funcționarii publici, dacă vrei să candidezi, trebuie să te suspenzi din funcția de conducere. Este și părerea mea și a premierului și un semnal direct pentru cei care se implică în alegeri. Este un mesaj important, mai ales că folosesc mașinile și funcțiile pe care le au de la stat. Sper ca pe viitor acești șefi de instituții să se gândească și la instituțiile dânșilor atunci când își propun să candideze, să nu pună instituția într-o situație delicată pentru că are chef să candideze o dată la 4 ani. Eu nu am cerut demisia nimănui, ci le-am cerut să nu fie incompatibili, să nu existe conflict de interese. Eu cred că ar trebui o mult mai mare responsabilitate din partea șefilor de instituții atunci când se gândesc să candideze. Nu cred că o funcție de consilier sau o candidatură pe o listă este mai importantă decât profesia și instituția pe care o conduci”, a mai spus prefectul Dan Simedru.

Ce se va întâmpla la Inspectoratul Școlar Județean Alba?

Cât despre ce se va întâmpla în viitorul apropiat la Inspectoratul Școlar Județean Alba, prefectul și-a exprimat doar încrederea că situația se va rezolva, fără a detalia problema: „Există un corp didactic de elită în județul Alba. Se va face o înlocuire din mers. Inspectoratul Școlar are mulți inspectori, există oameni care au mai organizat examene, bacalaureate și au știut să facă față și sunt convins că lucrurile se vor desfășura așa cum trebuie”.

Inspectorul şcolar general, Cornel Sandu a explicat decizia demisiei în termeni de „opțiune personală fără legătură cu ministerul sau cu prefectura” și a precizat că va da detalii în câteva zile. Inspectorul școlar general adjunct, Marcel Stan ne-a declarat că va detalia subiectul marți, într-o conferință de presă, iar inspectorul școlar general adjunct Ioana Crâsnic a anunțat că nu își va da demisia, întrucât nu are niciun motiv facă acest lucru. Toţi trei se regăsesc pe listele PDL la alegerile locale, pentru funcţii de consilieri la CJ Alba, respectiv CL Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. geta

    luni, 21.05.2012 at 13:58

    Se spune corp didactic mai agramatule nu cord didactic. Astia de la USL sunt toti analfabeti?

    • Adina E. Curta

      luni, 21.05.2012 at 15:12

      Scuze, a fost o greseala de tipar, din graba…

  2. John Doe

    marți, 22.05.2012 at 08:07

    @geta, voi astia de la PDL sunteti toti penibili si rau intentionati sau doar prosti ? Chiar crezi ca cineva nu stie ca se numeste „corp didactic” ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax