Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Subvenția pentru căminele și cantinele studențești, majorată cu 10%, pentru a putea fi respectate măsurile de distanțare fizică


Publicat

Subvenția pentru căminele și cantinele studențești va fi majorată cu 10%, potrivit unei decizii a ministrului Educației și Cercetării (MEC), Monica Anisie, anunță instituția.

”Această măsură vine în sprijinul studenților, în contextul actual al situației epidemiologice, pentru a se putea implementa și asigura măsurile de distanțare fizică în spațiile de cazare existente și în spațiile de servire a mesei”, precizează MEC, într-un comunicat.

Sumele atribuite fiecărei universități în anul universitar 2020-2021 pentru subvenționarea cheltuielilor pentru cămine – cantine se alocă proporțional cu numărul de unități de subvenție (studenți echivalenți unitari), în baza unei metodologii propuse de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, potrivit sursei citate.

De această subvenție beneficiază și studenții care încheie, conform legislației în vigoare, contracte de închiriere.

Guvernul României a decis alocarea din fonduri europene a sumei de 10 milioane de euro pentru universități, în vederea achiziției de dezinfectanți, echipamente sanitare de protecție, inclusiv pentru zona de cămine-cantine, mai transmite ministerul.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Situație alarmantă: 1876 de locuitori ai județului Alba sunt în prezent infectați cu noul coronavirus. Situația în 19 octombrie

Publicat

Numărul cazurilor active de COVID în județul Alba ajunge luni, 19 octombrie, la 1876, cel mai mare de până acum. Acest număr se traduce prin tot atâtea persoane care sunt în prezent purtătoare ale virusului. 

3469 persoane din județ s-au infectat de la începutul epidemiei cu noul coronavirus. Dintre acestea, 1.487 persoane s-au vindecat și 106 au murit.

Cea mai mare parte a bolnavilor au luat virusul în ultimele 2 săptămâni, ceea ce arată tendința de creștere accentuată a cazurilor.

Majoritatea pacienților sunt în izolare la domiciliu și doar o mică parte (cei cu simptome medii și grave) sunt în spitale.

În ultima perioadă, virusul s-a extins și în instituții publice, firme și chiar în spitale, unde mai mulți medici s-au infectat în ultimele zile.

Este o situație dramatică în județ, greu de gestionat de autorități.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cinci decese cauzate de COVID-19 în Alba: Un bărbat de 46 de ani și o femeie de 44 printre cei răpuși de virus

Publicat

Au fost înregistrate încă cinci decese în județul Alba cauzate de COVID-19. Numărul celor decedați din cauza virusului a ajuns în județ la 106. Doi dintre pacienții răpuși de virus sunt un bărbat de 46 de ani și o femeie de 44 de ani. 

Bărbat 46 de ani, confirmat cu COVID-19 pe 9 octombrie, internat în Spitalul din Aiud și transferat pe secția ATI a spitalului Județean de Urgență Alba Iulia pe 11 octombrie. Decedat pe 17 octombrie: stop cardiac, brohnopneumonie bilaterală cu SARS COV 2. Suferea de mai multe afecțiuni.

Femeie 44 de ani, din Pianu de Sus, confirmată cu COVID-19 pe 11 octombrie, internată în aceeași zi pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. A decedat pe 18 octombrie: stop cardiac, brohnopneumonie bilaterală cu SARS COV 2. Suferea de mai multe afecțiuni.

Femeie 84 de ani din Câlnic. Confirmată cu COVID-19 pe 10 octombrie și internată pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. A decedat pe 18 octombrie: stop cardiac, brohnopneumonie bilaterală cu SARS COV 2. Suferea de mai multe afecțiuni.

Bărbat 86 de ani. Confirmat cu coronavirus pe 2 octombrie și internat în spital în ziua respectivă.  A decedat pe 18 octombrie de: stopcardiorespirator, infecție SARS COV 2. Avea multiple afecțiuni.

Femeie 72 de ani, confirmată cu COVID-19 și internată la Aiud apoi transferată la Spitalul Județean din Alba Iulia. A decedat după un stop cardioresirator combinat cu pneumofie mixtă COVID-19.  Avea multiple afecțiuni

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 59 cazuri COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 59 cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise luni, 19 octombrie, de către Direcția de Sănătate Publică Alba.

În total numărul de persoane infectate până în acest moment în județul Alba a ajuns la 3469. 1487 persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 106 decese.

Duminica, în Alba au fost prelucrate 387 de probe, la SJU. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 93196.

Localitățile din care provin cazurile noi (19 octombrie)

Aiud 6

Alba Iulia 11

Baia de Arieș 1

Blaj 3

Blandiana 1

Câlnic 1

Câmpeni 1

Cugir 5

Daia Română 1

Doștat 1

Galda de Jos 1

Ighiu 1

Lunca Mureșului 1

Noșlac 1

Ocna Mureș 2

Remetea 3

Roșia Montană 1

Săliștea 1

Sebeș 12

Sohodol 1

Șugag 2

Teiuș 1

Vadu Moților 1

Până duminică, erau raportate 79 cazuri noi în ultimele 24 de ore, 1.487 persoane vindecate de la începutul pandemiei, 101 decese în total, 92.809 teste prelucrate (643 probe, în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Granturile pentru capital de lucru destinate IMM-urilor cu activitatea afectată de COVID pot fi accesate de joi. Condiții

Publicat

Granturile pentru capital de lucru pot fi accesate începând de joi, 22 octombrie, de la ora 10.00, a anunţat Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MMEMA).

Potrivit sursei citate, este vorba despre măsura 2 „Granturi pentru capital de lucru” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii 2 „Granturi pentru capital de lucru” va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro, începând de joi, 22 octombrie, ora 10:00.

Documentul va rămâne activ până miercuri 28 octombrie 2020, la ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului.

Bugetul alocat măsurii, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19 este în valoare totală de 350.000.000 euro, din care 265.000.000 euro fonduri externe nerambursabile, 42.500.000 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare (cofinanțare) de 42.500.000 euro de la beneficiari.

Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 100.500 de beneficiari.

Beneficiarii de ajutor de stat în cadrul măsurii:

Întreprinderea unică include toate întreprinderile între care există cel puţin una dintre relaţiile următoare:

(a) o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor unei alte întreprinderi;

(b) o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte întreprinderi;

(c) o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din contractul de societate sau din statutul acesteia;

(d) o întreprindere care este acţionar sau asociat al unei alte întreprinderi şi care controlează singură, în baza unui acord cu alţi acţionari sau asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor întreprinderii respective.

Întreprinderile care întreţin, cu una sau mai multe întreprinderi, relaţiile la care se face referire la literele (a)-(d) sunt considerate întreprinderi unice.

Granturile se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu IMM-urile din domeniile de activitate: restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia, servicii din domeniul transporturilor, agențiilor de turism, editurilor/librăriilor/ bibliotecilor, industriilor creative, precum și al organizărilor de evenimente a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă. Lista domeniilor de activitate eligibile este prevăzută în anexa nr. 2 la OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Granturile pentru capital de lucru se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat și ONG-urilor cu activitate economică din domeniul învățământ.

Prin această măsură se finanțează în ordinea depunerii cererii de finanțare, în următoarele condiţii:

a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro;

b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabilește în procent de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 150.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.

Dacă un beneficiar de ajutor de stat face parte din categoria întreprinderilor legate și a depus mai multe cereri de finanțare pentru obținerea grantului necesar capitalului de lucru, valoarea cumulată a grantului pentru capital de lucru care urmează a fi acordat nu poate depăși 250.000 euro echivalent în lei la data plății grantului pentru capital de lucru.

Obiectul finanţării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;

b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate;

c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat (chiria in avans nu este eligibilă)

d) cheltuieli privind achiziția de servicii necesare activității curente, cu excepția serviciilor de consultanță, studiilor și altor categorii de servicii indirecte;

e) cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2;

f) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente (au valoarea peste 2500 lei dar durata de utilizare este mai mica de 1 an),

g) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente (mobilier) necesare reluării activității;

h) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului, cu excepția TVA deductibil.

Granturile pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au obținut certificat de situații de urgență în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare;

b) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă (din activitatea de exploatare), în unul din ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse;

c) dispun de coparticipare(cofinanțare) la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru;

d) nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019;

e) mențin sau suplimentează numărul de angajați existenți la data înscrierii electronice (Registru salariatilor din Revisal, asumat de reprezentantul legal) pentru o periodă de minim 6 luni de la momentul plății ajutorului financiar, cu excepția situatiilor in care contractele individuale de munca sunt incheiate pentru sezonieri sau/si zilieri ;

f)  suma totală a ajutoarelor de stat primite în cadrul temporar Covid 19 instituit de Comisia Europeană însumată cu cuantumul ajutorului de stat solicitat în cadrul prezentei măsuri nu depăşeşte la nivelul întreprinderii unice, pragul de 800.000 euro, echivalentul în lei.

Mai multe detalii, AICI

surse: agerpres.ro, imm.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate