Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șugagul a întâmpinat cu entuziasm filmul „Transalpina – Drumul Regilor”. Proiecție specială Căminul Cultural

Publicat

proiectie sugag 2

Proiecția specială de Centenar organizată duminică, 16 decembrie, la Căminul Cultural din Șugag s-a bucurat de o prezență masivă: o audiență de sute de persoane. Filmul „Transalpina – Drumul Regilor”, produs de Astra Film și semnat de Dumitru Budrala, a fost proiectat în prezența regizorului.

„Sunt foarte impresionat de interesul manifestat de oamenii locului. Mă bucur enorm că am reușit să le aducem mai aproape istoria locului prin film, prin imagini care vorbesc despre vechimea și semnificația acestui drum ce reprezintă atât de mult pentru localitatea lor”, a declarat regizorul Dumitru Budrala.

La fel ca acum 80 de ani, când Regele Carol al II-lea inaugura șoseaua ce duce de la Săliște la Novacii Gorjului, trecând prin Șugag, și proiecția de duminică după-amiază a filmului a adunat toată suflarea locului, de la simpli cetățeni la preotul și primarul localității.

proiectie sugag 1

Comuna din Valea Frumoasei – Șugag – trăiește o nouă viață datorită Transalpinei: odată cu redeschiderea circulației pe acest drum-simbol, frumoasa vale a devenit una dintre cele mai vizitate zone panoramice de pe traseul spectaculoasei șosele și a adus mii de turiști în localitate. Ca o arteră vitală, șoseaua a readus astfel la viață localitățile prin care trece, după mulți ani în care ruta a fost închisă.

„Această zonă este o comoară a artei populare, a obiceiurilor şi a tradiţiilor. Un loc încărcat de istorie și legendă. Dar și acel loc în care turiștii care vin să practice sporturi de iarnă pe domeniul schiabil Șureanu găsesc ospitalitatea românească în toată esența ei. M-am simțit mândru vizionând acest film despre înaintașii noștri”, a declarat primarul comunei Șugag, Constantin Jinar.

Regizorul Dumitru Budrala semnează un film rezultat din fascinația sa de o viață pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile, povești care trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului. Filmul propune o călătorie pe un drum de o frumusețe rară, de care și-au legat numele mai mulți regi, pierdut și redescoperit de multe ori de-a lungul vremii.

DVD-urile cu documentarul sunt puse în vânzare la Librăria Schiller și Librăria Erasmus din Sibiu, precum și pe site-ul www.buechercafe.ro.

Dumitru Budrala este regizor, director de imagine și fotograf, fondator și director (din 1993) al Astra Film Festival, cea mai amplă manifestare dedicată filmului documentar organizată în România. A semnat filme documentare prezentate și premiate la festivaluri din Europa și din lume, precum „Blestemul ariciului”, „La drum” sau „Sibiu 825”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax