Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sunetul tulnicelor și parada portului popular au dat startul ediției din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Publicat

parada

parada Târgul de Fete, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, a fost deschis oficial sâmbătă la Avram Iancu, cu o paradă a portului popular. Costumele populare autentice din Ţara Moţilor dar şi din alte zone ale României au fost purtate cu mândrie de participanţii la paradă. Ca în fiecare an startul Târgului de Fete a fost dat de sunetul unic al tulnicelor, instrument simbol al Târgului de Fete dar şi al Ţării Moţilor. Timp de două zile manifestările vor cuprinde spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, un concert VOLTAJ, târgul meşterilor populari, focuri de artificii şi petreceri în aer liber.
Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu o paradă a portului popular. La amiază a început finala Festivalului Concurs ,,Cultură pentru Cultură” la care participă câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni. La ora 16,00 va avea loc un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa (dirijor Alexandru Pal). În spectacol sunt incluse şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ansamblul „Bănăţeana” din Timişoara (coordonator Adela Chelaru).

11705414_862591303816453_5051018855994851483_o „Şi în acest an ne străduim să păstrăm tradiţia acestui târg, un eveniment care este atât un brand al judeţului Alba cât şi al întregii ţări. Este o nedeie frumoasă (n.r. petrecere populară) cu o vechime considerabilă, o dovadă a păstrării tradiţiilor noastre româneşti. Presupunem că vechimea sărbătorii este cu mult înainte de prima atestare documentară din 1816. În prima zi manifestările se desfăşoară în Avram Iancu, iar seara se urcă pe Muntele Găina, unde Târgul de Fete continuă atât sâmbătă seara cât şi duminică. Ca în fiecare an invitaţia noastră este: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!” a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina cuprinde în acest an un program diversificat printre ingredientele principale ale manifestării fiind spectacolele folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, un concert VOLTAJ, focurile de artificii şi petrecerile în aer liber.

Sâmbătă seara începe urcarea participanţilor pe Muntele Găina, unde la ora 20,00 are loc un spectacol al claselor de chitară, canto muzică uşoară şi dans modern din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, urmat apoi de la ora 21,00 de un concert al trupei TODaY, show produs de compania DeMoga Music. Surpriza serii este trupa VOLTAJ care va urca pe scenă în jurul orei 22,00 cu un show special, iar petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii.

Duminică programul Târgului de Fete începe dimineaţa cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. A doua zi a Târgului de Fete cuprinde şi un târg al meşterilor populari dar şi un spectacol folcloric cu nume mari ale muzicii populare româneşti precum Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchelea, Mirela Mănescu şi Ancuţa Matei. Spectacolul folclorica va dura câteva ore şi în cadrul acestuia îşi vor da concursul şi ansambluri reprezentative din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Bihor şi Arad (zone din care în vechime veneau participanţii la Târgul de Fete de pe Găina).

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Consiliul Local şi Primăria Avram Iancu.
Târgul de Fete – cea mai mare sărbătoarea populară din România
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca fiind cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul de Fete a stârnit şi numeroase mituri sau curiozităţi, iar una dintre acestea ar fi cea a „vânzării” tinerelor pe munte aşa cum s-ar deduce din numele sărbătorii. Specialiştii în etnografie şi folclor spun însă că pe munte niciodată nu s-au „vândut” fete dar în schimb, în vechime, se puneau bazele unor căsătorii între flăcăii şi fetele din zonă. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea în cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Târgul de Fete se organizează, al fel ca şi în vechime, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax