Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sunt bani pentru sectorul agricol: Cultivatorii pot primi subvenţiile în avans, în baza unei adeverinţe de la APIA

Publicat

Producţia bună de grâu din acest an îi determină pe agricultori să privească cu optimism şi spre anul care urmează. Veştile bune au fost confirmate şi de către ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a declarat la Alba Iulia că există resurse financiare pentru acest sector şi că acestea vor fi puse la dispoziţia agricultorilor, în cel mai scurt timp.

Ministrul a precizat că în 16 octombrie vor începe plăţile, iar agricultorii care doresc să primească aceşti bani în avans trebuie să ştie că o pot face pe baza unei adeverinţe eliberate de APIA: „la această dată, scriptic, avem peste 7 milioane de tone de grâu, iar, de altfel, exportul a şi început. Pentru început, am exportat grâu de mai slabă calitate, dar avem şi grâu de foarte bună calitate şi nu numai. Avem şi altfel de produse de la celelalte specii de plante de foarte bună calitate. Spre exemplu, circa 16,7 milioane de tone este o primă tranşă plătită deja de Egipt pentru cumpărarea de grâu. Nu am făcut un calcul exact, dar grâul se vinde cu aproximativ 170 de euro tona”.

În judeţul Alba, cultivatorii susţin că asistăm la cea mai bună producţie de grâu din ultimii 5 ani. Producţia totală a fost 68.346 de tone, iar producţia medie la hectar a fost de 3.620 kilograme, faţă de 3.190, cât s-a estimat iniţial. În ciuda acestor veşti îmbucurătoare, recoltele mari de grâu nu determină şi o scădere a preţului pâinii, ci din contră. Proprietarii de brutării susţin că preţul pâinii este dictat şi de cel al carburanţilor sau al drojdiei, produse care au fost scumpite considerabil în ultimul an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax