Connect with us
Publicitate

BLAJ

Sunt permise foliile fumurii pe geamurile autoturismelor? Cum a câștigat un șofer din Alba un proces cu Poliția

Publicat

Un bărbat din Blaj a mers în instanță pentru a-și căuta dreptatea, după ce a primit o amendă din partea polițiștilor rutieri. Este vorba despre un bărbat care a fost amendat pentru că avea folii fumurii pe geamurile autoturismului. 

Deși șoferul le-a spus că foliile sunt omologate și că trebuie supuse unui test pentru a se vedea gradul de opacitate, polițiștii au spus că este de ajuns aprecierea lor referitoare la opacitate. 

În data de 16 februarie 2023, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o primă decizie în acest caz. Motivarea a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

În linii mari, potrivit procesului verbal, bărbatul a fost sancționat cu suma de ”1305 lei reţinându-se în sarcina sa că, la data de 02.05.2022, ora 18:45, a condus auto marca Mercedes Benz în Crăciunelu de Jos şi fiind oprit în trafic, nu a putut prezenta certificatul de omologare a foliilor sau tratamentelor chimice aplicate pe geamurile lateral faţă şi spate şi la nivelul superior al parbrizului, care au un nivel ridicat de opacitate”, se arată în motivarea instanței.

Bărbatul le-a spus agenților că ”este proprietarul unui atelier auto şi că personal s-a ocupat de montarea acestor folii, în urmă cu câţiva ani, apelând la o firmă specializată şi obţinând inclusiv certificatul de omologare aferent.

A solicitat a i se efectua o testare a gradului de opacitate pentru a verifica dacă se încadrează în condiţiile de legalitate, dar răspunsul primit a fost că nu este nevoie de un aparat de specialitate omologat pentru a face o astfel de verificare, agentul apreciind personal asupra gradului de opacitate”, se mai arată în documentul citat.

În documentele depuse la instanță șoferul a mai menționat că starea de fapt indicată în cuprinsul procesului-verbal nu conţine toate împrejurările în care s-a produs fapta, neexistând nicio menţiune privind modul în care agentul constatator a apreciat caracterul contravenţional al acesteia.

Pentru a verifica dacă fapta petentului se încadrează în norma legală, ar fi trebuit să îi solicite certificatul de omologare, care să ateste gradul de opacitate al geamurilor laterale din faţă, iar în cazul în care nu ar fi prezentat un astfel de certificat, ar fi trebuit ca verificarea să se facă cu un aparat de specialitate.

Foile sau tratamentele chimice care vizează opacitatea şi creează efectul de geamuri fumurii, sunt reglementate de teste de lege speciale. A adăugat că fapta reţinută în sarcina sa nu există, întrucât agenţii de poliţie nu au competenţa să constate dacă foliile corespund sau nu reglementărilor legale.

Folia care se aplică pe geamuri trebuie să fie certificată de RAR şi să fie aplicată de către un agent economic autorizat de RAR pentru această activitate, iar gradul de transparenţă/opacitate a geamului este necesar a fi măsurat, simpla constatare a agentului constatator nefiind suficientă pentru a genera elementele materiale ale contravenţiei”, a detaliat bărbatul în documentele din instanță.

Judecătorii au concluzionat că polițiștii care l-au amendat pe bărbat nu au detaliat suficient de bine în procesul berbal, ceea ce s-a întâmplat și mai mult de atât, nu s-au bazat pe mai multe dovezi în afară de propriile simțuri când au spus că foliile montate sunt ilegale.

În schimb, ”petentul a depus documentele aferente foliilor aplicate, care atestă conformitatea cu normele RAR, instanţa apreciază că petentul a reușit să răstoarne prezumția de veridicitate de care se bucură actul de constatare și va admite plângerea contravențională formulată, cu consecința anulării procesului-verbal contestat”, se arată în motivarea instanței.

Mai pe scurt șoferul a demonstrat că foliile sunt legale și se încadrează în normele legii. Drept urmare magistrații i-au dat dreptate și au anulat procesul verbal și implicit amenda.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Napolitano

    marți, 21.02.2023 at 12:55

    FINCA politistiii sint incapabili
    sint angajati din sursa esteriore

    propun ca fiecare politist care perde in intstante procesele verbale intocmite dupa bunul plac,sa le plateasca ei

  2. Eu

    marți, 21.02.2023 at 20:07

    militieni stupizi,puteau sa dea amenda doar ca nu avea acte care sa arate ca sunt legal puse foliile ,deci fara sa se lege de opacitate..

  3. Vasile Vasile

    vineri, 24.02.2023 at 09:10

    Bine, bine, dar berbecii (pardon milițienii) care au întocmit p.v. ce au pățit ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax