Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Supărat că o turmă de oi paște pe terenul său, un bărbat din Alba a lovit și omorât cu mașina 15 ovine. Ce pedeapsă a primit

Publicat


Un bărbat din localitatea Noșlac, supărat că pe terenul său au intrat mai multe oi, s-a urcat într-o autoutilitară și a intrat cu ea în turmă. Bărbatul a lovit cu mașina și a omorât în total 14 oi, un berbec și a rănit grav alte trei ovine. 

Fapta s-a petrecut la sfârșitul anului 2016, o primă condamnare la Judecătoria Aiud a venit în 28 octombrie 2019, iar bărbatul a făcut apel și dosarul s-a mutat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.

Potrivit motivării instanței din Aiud, în 16 decembrie 2016, dimineața, B.I. (cioban) s-a deplasat cu o turmă de aproape 870 de oi, care aparțineau lui O.G, pe un teren care aparține tot acestuia. Terenul pe care pășteau oile se învecinează cu două parcele, proprietatea lui R.N.

La un moment dat, o parte dintre oi au intrat pe una dintre parcelele lui R.N. Nemulțumit de ce s-a întâmplat, bărbatul s-a urcat într-o autoutilitară și s-a deplasat pe teren pentru a lămuri situația.

După ce aflat că oile aparțin lui O.G. bărbatul, R.N a spus că„ le arată el lor ce va face ”, după care a întors autoutilitara și a lovit, cu intenție, turma de ovine, rezultând decesul pe loc a unui număr de 6 oi și rănirea altor câteva. După aceasta, inculpatul a părăsit locul, fără să mai spună nimic.

Ulterior, au mai decedat un număr de 3 oi, rezultând un total de 9 oi decedate, altele 3 au avut membrele fracturate, iar 8 oi care erau gestante au avortat, din cauza lovirii lor cu autoutilitara, se arată motivarea instanței.

În drept, fapta inculpatului R. N. care la data de 16.12.2016, a omorât cu intenție, un număr de 15 ovine și a rănit alte 3 proprietatea persoanei vătămate O. G., care se aflau la pășune pe un teren situat în extravilanul localității Noșlac, prin tamponare cu o autoutilitară proprietate personală, întrunește elemente le constitutive ale infracțiunilor de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, (…), rănirea sau schingiuirea animalelor (…) și distrugere (…)” se arată în documentul citat.

De asemenea, în timpul procesului proprietarul oilor s-a constituit parte civilă. Acesta a calculat cât a costat fiecare oaie moartă și cantitatea de caș pe care o ovină o producea, lucru stabilit și de instanță.

(…) având în vedere că fapta inculpatului a dus la omorârea a 14 oi gestante (300 lei) și implicit a mieilor acestora (200 lei) și a unui berbec (1200 lei) , rezultă că s-a cauzat părții civile un prejudiciu în cuantum de 8200 lei. La acesta se adaugă prejudiciul constând în lipsa cașului furnizat de cele 3 oi rănite pentru anul 2017, martorul B.I. arătând că oile lovite nu au mai dat lapte.

De asemenea, martorul a arătat că o oaie furniza aprox. 10- 12 kg pe caș pe sezon (sezonul având 5 luni), iar un kg de caș se vindea cu 20 lei. Partea civilă a arătat că 33 oi ar fi dat într-un an 396 kg caș. Ca atare, se poate aprecia că partea civilă a fost prejudiciată cu suma de 2140 lei reprezentând cașul furnizat de cele 3 oi rănite pentru anul 2017 ”, se arată în motivarea instanței. 

În primă instanță, la Judecătoria Aiud, bărbatul a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru ucidere de animale și câte 3 luni de închisoare pentru rănirea animalelor și distrugere. Pedeapsa a fost contopită cu o altă condamnare pentru tăiere ilegală și furt de arbori și în total s-a ajuns la 3 ani de închisoare. Magistrații au dispus suspendarea acesteia pe un termen de 4 ani.

De asemenea, inculpatul a mai fost obligat la plata a 10.340 lei cu titlu de daune materiale față de proprietarul animalelor și i-a fost confiscată autoutilitara cu care a lovit oile.

Acesta a făcut apel la decizia Judecătorilor Aiud și dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare la Curtea de Apel Alba Iulia. O primă ședință este programată pentru 28 ianuarie 2020.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Mediului vrea să interzică exportul de lemn în spațiul extracomunitar. Pentru UE nu se poate lua această măsură

Publicat

Costel Alexe, noul ministru liberal al mediului, apelor și pădurilor, a declarat joi seara la Digi24 că Guvernul ia în calcul interzicerea exporturilor de bușteni în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Potrivit acestuia, o asemenea măsură nu este posibilă și în spațiul intercomunitar, pentru că legislația UE nu permite o asemenea măsură […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cugirul s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Bradul de Craciun a fost aprins, iar în centrul orașului au pornit colindele

Publicat

Cugirul a intrat în spiritul Crăciunului. Vineri, în centrul orașului, a fost inaugurat tradiționalul brad de Crăciun și a fost aprins iluminatul festiv de sărbători.  Luminițele de Crăciun au fost aprinse de primarul Adrian Teban și și viceprimarul Călin Furdui, alături de elevii care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zilele cu cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, analizate cu o aplicație a The NY Times. Statusul orașului: periculos

Publicat

Cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, în perioada 2016 – 2019, a fost înregistrată anul trecut. În două zile din lunile mai și noiembrie, valorile particulelor în suspensie (PM 2.5) într-o singură oră au fost de peste 30 de ori mai mari decât limita maximă admisă pentru întreaga zi.  Cotidianul american The […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 100 de unitați de alimentație publică din Alba verificate și amenzi date de inspectorii DSVSA

Publicat

comercianti piata

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, un număr de 135 de unități de alimentație publică, cu scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare. Au fost controlate unități de alimentație publică care desfășoară activități în domenii precum fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate