Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Superluna albastră, fenomen astronomic rar, vizibil în noaptea de miercuri spre joi. De ce se numește așa și ce supestiții atrage

Publicat

O superlună plină albastră, fenomen astronomic destul de rar, va fi vizibilă noaptea de miercuri spre joi (30-31 august 2023) în toată lumea. Combinaţia între lună plină și lună albastră este rară. Vom explica de ce. 

„Superluna albastră” este un termen folosit pentru a descrie o combinație de două fenomene astronomice: superluna și lună albastră.

Termenul provine dintr-o traducere din engleză care nu are nici o legătură cu nuanța discului lunar, ci este denumirea dată fazei de Lună plină atunci când se produce a doua oară într-o lună calendaristică.

Aceste două fenomene nu sunt legate între ele în mod direct, ci pot să apară în anumite condiții, dar în mod obișnuit ele nu se întâmplă simultan, de aceea acest fenoment este atât de rar.

Superluna: O superlună apare atunci când Luna se află la perigeu, adică în punctul cel mai apropiat de Pământ în timpul orbitei sale.

În această poziție, Luna poate părea mai mare și mai strălucitoare pe cer decât în alte momente.

Datorită formei sale orbitale eliptice, distanța dintre Pământ și Lună variază, ceea ce determină diferențe în mărimea aparentă a Lunii de pe cer.

Lună albastră: Termenul „lună albastră” nu se referă la culoarea Lunii, ci la fenomenul când într-un anumit interval de timp, de obicei un singur an calendaristic, au loc două luni pline în aceeași lună.

Cu alte cuvinte, este a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, care este mai rară și nu este legată de aspectul sau culoarea Lunii.

Astfel, „superluna albastră” se referă la situația în care o lună plină are loc în timpul unui perigeu al Lunii, ceea ce poate face ca Luna să fie atât mai mare (datorită perigeului) cât și să apară în a doua lună plină a lunii calendaristice respective.

În limba română folosim termenul „perigeu” pentru punctul cel mai apropiat de pe orbita în jurul Pământului și „apogeu” pentru punctul cel mai îndepărtat.

Termenul de superlună albastră este mai mult o etichetă convențională și populară.

În cazul Lunii pline din august, distanţa dintre Pământ şi satelitul său natural va fi de aproximativ 357.000 de kilometri. Distanţa medie a Lunii pe orbita sa este de aproximativ 380.000 de kilometri faţă de Pământ.

Calendar: fenomene astronomice până la finalul anului 2023

  • 19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 23 septembrie – Echinocţiul de toamnă
  • 21-22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi)
  • 13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Superstiții legate de luna plină

Luna plină a fost asociată de-a lungul timpului cu numeroase superstiții și credințe în diferite culturi din întreaga lume:

  1. Influența asupra comportamentului uman: Există credința că luna plină poate influența comportamentul uman și poate provoca schimbări de dispoziție sau comportament excentric. Această credință a dat naștere termenului „lunatic”, care se referă la o persoană cu comportament neobișnuit sau instabil în timpul lunii pline.
  2. Creșterea activității paranormale: Luna plină este adesea asociată cu fenomene paranormale sau cu creșterea activității spirituale. Se spune că fantomele și fenomenele paranormale sunt mai frecvente sau mai intense în timpul lunii pline.
  3. Neliniște și somn agitat: Unele persoane cred că luna plină poate cauza neliniște și somn agitat. Există o idee că somnul nu este la fel de odihnitor în timpul unei nopți de lună plină.
  4. Nașteri și fertilitate: În anumite culturi, se crede că nașterile sunt mai frecvente în timpul lunii pline sau că fertilitatea este mai mare în această perioadă.
  5. Ritualuri și vrăji: Luna plină este considerată un moment puternic în multe tradiții magice și spirituale. Oamenii pot efectua ritualuri, vrăji sau practici spirituale pentru a atrage bunăstare, pentru vindecare sau pentru a elibera energii negative în timpul lunii pline.
  6. Impact asupra agriculturii: În trecut, luna plină a fost asociată cu momentul potrivit pentru anumite activități agricole, cum ar fi plantarea sau recoltarea culturilor.
  7. Legende și mituri: În multe culturi, luna plină a fost subiectul unor legende și mituri. De exemplu, există povești despre vârcolaci sau alte creaturi supranaturale care devin active în timpul lunii pline.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax