Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Supermarketurile ar putea fi obligate să doneze alimentele. Amenzi pentru cei care aruncă produsele expirate. Proiect de lege

Publicat

market

supermarketSupermarketurile ar putea fi obligate să doneze mâncarea înainte să expire, în loc să o arunce. Este o propunere dintr-un proiect de lege ce prevede că unităţile comerciale mai mari de patru sute de metri pătraţi trebuie să semneze, înainte de încheierea termenului de valabilitate, contracte de donaţii cu organizaţii umanitare sau pentru protecţia animalelor.

Marile reţele comerciale din România susţin măsura, dar spun că ar trebui însoţită de stimulente fiscale, cum ar fi reducerea TVA.

Iniţiatorul proiectului s-a inspirat după model francez. Franţa este prima ţară din Uniunea Europeană care a adoptat legea împotriva risipei alimentare. Statisticile arată că în UE sunt risipite anual 180 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor. În România se aruncă la gunoi 5 milioane de tone de alimente în total.
Propunerea este să se interzică, prin lege, aruncarea alimentelor din magazine, atunci când expiră.
„Obligaţii suplimentare pentru magazinele care au mai mult de 400 de m pătraţi este să aibă contracte cu asociaţii umanitare. Cel care are un magazin mic nu are problema cantităţii, dacă expiră un iaurt, îl mănâncă angajatul”, susţine iniţiatorul.
Alimentele ar trebui donate într-un termen rezonabil, înainte să expire, astfel încât să poată fi şi consumate în timp util. Reprezentanţii marilor reţele comerciale susţin propunerea şi fac sugestii.
Iniţiativa legislativă va intra in sesiunea următoare în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional. Dacă va fi adoptată, comercianţii care aruncă alimentele expirate vor plăti o amendă de 15.000 de lei.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax